Як правильно щепитися від грипу

Як правильно щепитися від грипу

Щеплення не повинне відбуватися поспіхом. Ще півгодини після ін’єкції слід побути під наглядом лікаря

Щорічна вакцинація від грипу — найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу, визнаний доказовою медициною, вважають у МОЗ України.

Вакцинація від грипу є рекомендованою і не входить до календаря обов’язкових щеплень. Вакцину закуповують та розподіляють по аптеках, враховуючи попит попередніх років.

Наразі в Україні зареєстровано дві вакцини для профілактики грипу. Перша — “Ваксігрип”. Це спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій у попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; виробництва „Санофі Пастер С.А.”, Франція, заявник „Санофі Пастер С.А.”, Франція. Друга — “ДжіСі Флю”. Це вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований), суспензія для ін’єкцій у попередньо наповнених шприцах виробництва „Грін Крос Корпорейшн”, Корея, заявник „М.Біотек Лтд”, Великобританія, повідомляє сайт Мінохорони здоров’я.

Відео дня

Ще 18 жовтня МОЗ України оприлюднило інформацію про те, що обидві вакцини проходять контроль якості в Державному експертному центрі, який завершиться у найближчі тижні. Появу вакцин на ринку слід було очікувати до кінця жовтня. Такі терміни спричинені датами подачі вакцин на реєстрацію від виробників. МОЗ зі свого боку дотримується необхідних процедур, щоб пересвідчитися у якості вакцин, перш ніж вони потраплять до аптек.

Проте станом на 28 жовтня зазначених вакцин в аптеках Тернополя ще не було. Коли вони з’являться і скільки коштуватимуть, кілька опитаних нами провізорів аптек міста повідомити не змогли. Зазначили лише, що вакцини від грипу зазвичай треба замовляти або безпосередньо в аптеці, або через аптечну довідку конкретної мережі аптек. А купуючи вакцину, варто мати при собі термосумку чи термопакет. Адже потрібно дотримуватися температурного режиму, поки будете нести вакцину до кабінету щеплень. Її слід зберігати при температурі +6+7° С.

Щепитися можна весь сезон

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2016-2017 роках в Україні циркулюватимуть штами грипу А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008. ВООЗ прогнозує штами вірусу, проти яких діятимуть вакцини, після аналізу минулорічної циркуляції. Тому вакцина захищає від усіх актуальних штамів, є безпечною та ефективною.

— Грип „Гонконг” раніше циркулював в Україні, — розповідає головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст області Олена Герасименко. — Старше покоління має імунну пам’ять на цей вірус, а от молодше — ні. Тому бажано вакцинуватися. „Каліфорнія” — це той самий вірус грипу, який був у 2009 році і який забрав багато життів в Україні під час епідемії. Усі три віруси є у вакцинах на цей сезон. Після вакцинації людина матиме захист від грипу А і В.

Результати моніторингу захворюваності на грип і ГРВІ в області свідчать про те, що епідемічна ситуація утримується на рівні сезонної і відповідає середньому показнику осені, не перевищуючи епідпорогу. За 41-й тиждень епідспостережень навіть відзначають зниження рівня захворюваності на 3,4%.

— Центр грипу рекомендував розпочати вакцинацію проти сезонного грипу ще у жовтні, зазначила Олена Герасименко. — Але цього не можемо здійснити, тому що вакцини поки немає в Тернопільській області. Міністр охорони здоров’я повідомила, що в Україну вже закупили 105 тисяч доз вакцин, і ще 50 тисяч закуплять додатково. Пік захворюваності припадає на кінець листопада, грудень, тому ще в листопаді можна щепитися від грипу. Імунітет утворюється через два-три тижні, після вакцинації. Тривалість захисту залежить від індивідуальних особливостей і становить не менше 6-12 місяців. Але і в час епідемії можна щепитися, період епідемії не є протипоказом.

Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу, зазначено на сайті мінохорони здоров’я.

Спочатку — до сімейного лікаря

Охочі щепитися насамперед мають звернутися до сімейного лікаря, дітей повинен оглянути педіатр. Лікар повинен виміряти температуру, з’ясувати, чи немає протипоказів для введення вакцини, чи немає респіраторних проявів, зважити на інші застереження. Якщо лікар вважає, що щепитися можна, то дає направлення. Тоді можна придбати вакцину в аптеці, звернутися, у кабінет щеплень поліклініки за місцем проживання. Щеплення можна робити лише в умовах поліклінік. Таких кабінетів в області є 371.

— Охочі щепитися можуть придбати вакцини в аптеках. Вакцина коштуватиме до  200 грн. Лікувальні заклади для захисту медпрацівників закуповують вакцини та проводять щеплення, адже вони входять до груп ризику. Медиків нашого інфекційного відділення після епідемії 2009 року систематично вакцинують, щоб не захворіти на грип та для запобігання ускладненням, — розповідає Олена Герасименко. — Навіть якщо людина захворіла, то захворювання минає легше і з меншими наслідками.

Нещеплена людина, за словами обласного інфекціоніста, наражається насамперед на ризик захворіти на грип. Крім того, відбувається загострення супутньої патології.

Вакцинація особливо рекомендована таким групам ризику: дітям, людям похилого віку, з хронічними захворюваннями, персоналу медичних та навчальних закладів, працівникам сфери послуг, торгівлі, транспорту, персоналу підприємств, установ, організацій, особам, які перебувають у спеціалізованих колективах закритого типу (дитячі будинки, будинки перестарілих).

— Якщо згадати 2009 рік, то грип найбільше вражав вагітних, людей із надлишковою вагою, хворих із хронічним обструктивним захворюванням легень і хворих, які мали важку патологію нирок, — розповіла лікар. — Чим вкрай небезпечний грип? Грип небезпечний своїми ускладненнями. Це легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу; ускладнення верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів (отит, синусит, риніт, трахеїт); ускладнення сердцево-судинної системи (міокардит, перикардит); ускладнення нервової системи (менінгіт, менінгоенцефаліт, невралгії, полірадикулоневрити).

Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань, особливо серед груп  ризику – дітей та осіб похилого віку.

Кому не варто

Оскільки вакцина складається з діючої речовини — очищених інактивованих вірусів грипу і допоміжних речовин, то варто зважати на чутливість до кожного складника препарату. При вакцинації сучасними вакцинами протипоказання вкрай обмежені: алергія до компонентів вакцини, наприклад, до білка курячих яєць, захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла. З іншими застереженнями можна ознайомитися в інструкціях до препаратів у розділі “Протипоказання”, зазначила Олена Герасименко.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up