Партнер рубрики Події

Встигнути до Нового року — схуднути і не сидіти на дієтах. Ми зібрали поради тернопільських тренерів

Встигнути до Нового року — схуднути і не сидіти на дієтах. Ми зібрали поради тернопільських тренерів

Уже на носі новорічні свята. Багато людей почали приводити себе в форму – сідати на дієти, займатися спортом, щоб скинути зайві кілограми та привести тіло до форми. Однак які є ризики зі «швидкими результатами»? Як не нашкодити собі та краще виглядати на свята? Ми запитали поради тернопільських експертів!

Кожен під час свят хоче виглядати гарно, та почати новий рік у гарній формі. 

Людей в залах більшає?

Через пандемію коронавірусу багато людей не ризикують ходити у спортзали. Лікарі застерігають. У таких місцях ризик захворіти вищий.

— Варто по можливості уникати місця, де є скупчення людей, — пояснює сімейна лікарка Надія Боднар. – Найбільше небезпеки там, де люди не можуть одягати маску та там, де частішає дихання через фізичні навантаження. Це різні спортзали, фітнес-клуби, також розважальні заклади, нічні клуби.

Відео дня

Тернопільські тренери зазначають – людей перед новорічними святами та до початку літа зазвичай більшає, винятком був лише 2020 рік.

Про те, як покращити свій імунітет та які фрукти варто їсти – читайте в матеріалі: Як зміцнити свій імунітет без пігулок? Правда про природні вітаміни від тернопільських медиків

Чи варто починати тренування перед святами?

Якщо ж ви вирішили зайнятись своїм здоров’ям – не важливо, коли це робити, а на початках буде важко всім, запевняє тренерка Ольга Коломійчук.

— Будь-який похід до тренажерного чи фітнес-залу для людини, яка спортом не займалась, буде важким, — каже тренерка. – Не важливо, коли людина вирішила це робити – чи перед Новим роком, чи після свят, чи влітку. Все одно це буде різко. Тому не важливо, коли починати, головне – почати. А займатися спортом потрібно не лише перед святами чи початком літа, а протягом всього життя.

Вік теж немає значення. Почати займатися можна і в 10, і в 20, і в 50 років. Потрібно лише правильно підбирати рівень фізичного навантаження, бо для кожного він різний.

— Також потрібно пам’ятати про кількість тренувань і навантаження, — каже Ольга Коломійчук. – Щоденні тренування, щоб привести себе у форму,  шкодять для здоров’я. Навіть професіональні спортсмени роблять перерви, щоб організм відновлював сили і не виснажувався, адже це теж шкідливо.

На тренування в залі можна виділяти кілька днів на тиждень. Про це варто радитися з тренером. Зазвичай — три дні на тиждень, однак для кожної людини це індивідуально.

Як займатися вдома?

Багато людей почали займатись спортом вдома. Для цього можна використовувати підручні засоби, різні програми та додатки.

— Я перестав ходити в тренажерний зал, але не перестав займатися спортом, — каже студент ТНТУ Денис. – Найважче – це налаштувати себе. Коли ти вдома – лінуєшся, не хочеш займатися. У тренажерному залі значно легше в цьому плані, адже ти вже прийшов туди, поруч займаються люди, є тренер. Просто махнути рукою і лягти на диван там не вдасться. Вдома зі спортивного приладдя маю лише гантелю. Для інших вправ нічого те потрібно. Трохи допомагають додатки, де є розписані різні програми тренувань, що як і скільки робити.

Таких додатків для телефонів є дійсно багато. Є комплексні тренування, тренування для окремих частин тіла, тренування для збільшення витримки чи схуднення.

Якщо ви не займались спортом до цього і вирішили робити вправи вдома – краще спершу проконсультуватись з тренером або хоча б з людиною, яка вміє виконувати ці вправи, радить індивідуальна тренерка Любов Мисько.

— Кожна людина різна і багатьом всі вправи з першого разу виконувати правильно не вдається, - каже тренерка. — Хоча якщо виконувати вправи самому, то може здаватися, що ви все робите правильно. Перших кілька занять краще провести з людиною, яка знає, як правильно виконувати ту чи іншу техніку і вже потім можна займатися самостійно.

Якщо займатися в домашніх умовах, то потрібно міняти вправи на різні групи м’язів, зменшувати час відпочинку, збільшувати кількість повторень тощо. Якщо є бажання та сила волі – худнути можна і вдома.

— Кожна людина може схуднути, — каже магістр з фізичної реабілітації, сертифікований персональний тренер, дієтолог і нутриціолог Сергій Малюга. — Фізіологія грає не останню скрипку. І виходячи саме з цих особливостей, потрібно створювати певний дефіцит у харчуванні і методику тренувань. Але перед заняттями необхідно пройти медогляд. У мене час від часу траплялись ситуації, коли приходять дівчата чи жінки з фразами: «Ой, у мене такий організм, це все моя фізіологія...» Коли запитую, звідки така дума, то кажуть, що займалися пів року, і нічого. Але через місяць наших тренувань трапляється чудо – мінус 7 кг. Деколи бувають важкі ситуації, але не варто вже після першої невдачі опускати руки.

Якщо бажання зайнятися спортом є — всі можливості для цього вдасться знайти, каже тренер Дарія Побер. 

— Не варто займатися спортом тільки місяць до свят, це потрібно робити постійно, — каже Дарія. — Є люди, які кажуть, що "я не маю часу". Вони насправді не мають бажання. Якщо людина дійсно хоче бути красивою, сильною і здоровою - час знайдеться завжди. До того ж, приділити час тренуванню хоча б двічі на тиждень можна. 

Для домашніх тренувань можна дивитись відео, де пояснюють різні вправи.

— На ютубі є багато відео для тренувань, але варто обирати лише від авторитетних тренерів, які можуть показати техніку правильно, — радить Дарія Побер. — Якщо ви не хочете тренуватися — можна лише перейти на здорове харчування. Почніть більше ходити, це піде на користь. Якщо ставитись до свого здоров'я відповідально - результат буде завжди.   

Чи сідати на дієту?

А от щодо жорстких дієт для схуднення і лікарі, і дієтологи, і тренери одноголосні – користі не буде. Потрібно збалансовувати свій раціон, харчуватися правильно та без шкідливих продуктів. Якщо ж просто почати менше їсти та виснажувати організм лише одним продуктом, після закінчення дієти ваш організм «подякує вам» не лише поверненням попередньої ваги, а і кількома кілограмами «про запас». До того ж, можуть почати розвиватися різні хвороби.

— Потрібно розуміти, що дієти на короткий період часу нічого, крім шкоди для здоров’я, не дають, - пояснює дієтологиня та нутриціолог Мар’яна Лебідь. – Наш організм почне працювати «в супротив». Якщо людина щось забирає зі свого раціону і робить це в жорстких рамках – то організм з часом поверне втрачені кілограми і додасть про запас кілька кілограм після такого «стресу». Я одразу застерігаю всіх, щоб люди не звертались до жорстких дієт. За короткий термін ви втрачаєте не лише вагу, а і здоров’я.

Особливий стрес отримує організм тоді, коли після жорсткої дієти людина на свята починає вживати не зовсім здорову їжу, переїдати та менше рухатися.

— Якщо ви певний час сиділи на дієті, втрачали вагу, а потім починаються тривалі святкування – може з’явитись чимало проблем, — продовжує дієтологиня. – Часто це гастрити та інші проблеми з травною системою. Після святкувань багато людей йде до гастроентеролога, бо там коле, там болить. Щоб такого не допускати – пам'ятайте, що немає «забігу на коротку дистанцію» для організму. Треба старатися харчуватися завжди правильно та в міру. Звичайно, всі ми люди, хочеться на свята з’їсти щось не дуже корисне, але головне правило – знати міру та не переїдати.

Щоб почати худнути та покращити своє самопочуття Мар’яна Лебідь радить переглянути свій раціон – забрати газовані напої, багато солодощів, жирну їжу, фаст-фуд, тощо. Варто додати більше каш, овочів, фруктів, нежирне м’ясо, тощо. Якщо раціон буде збалансований та без шкідливої їжі – можна не лише схуднути, а і значно покращити своє здоров’я та самопочуття.

Якщо вирішили переглянути свій раціон – порадьтесь з лікарем або дієтологом, адже кожен має свої особливості організму.

— Потрібне лишень звичайне і правильне харчування, —додає нутриціолог Сергій Малюга. — Так, обмеження необхідні. І це стосується не лише солодощів чи випічки. Потрібно зменшувати порції, а не зовсім їх виключати. Усе це досить індивідуально, розраховується, виходячи зі зросту, ваги, сомотипу та вашої активності, - зауважує Сергій.

Тому на швидкий результат розраховувати не варто, як і закидати спорт чи правильне харчування під час або після свят.

А ви готуєтесь до новорічних свят? Чи займаєтесь спортом та чи стежите за своїм раціоном харчування? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up