Як тернополянам зробити щеплення від грипу правильно

Як тернополянам зробити щеплення від грипу правильно
Активна кампанія з вакцинації від грипу в місті триває уже кілька тижнів, каже Надія Боднар. Хто вирішив щепитися від грипу, зробити це треба не пізніше, ніж до середини грудня

Аби не було ускладнень від щеплення, вакцина має постійно бути при температурі +2+8 С, і перед щепленням обов’язково потрібно пройти огляд сімейного лікаря

Тернополянин Сергій щепився від грипу 20 листопада. Чоловік має медичну страхівку. Тож усі питання, пов’язані із щепленням від грипу, вирішувала страхова компанія.

  • Компанії, де я працюю, і моїй страховій компанії важливо, щоб я не захворів на грип, бо тоді їм буде дорожче купувати мені ліки, вакцину купити дешевше, - розповідає чоловік. – Технічними питаннями займається страхова компанія. Вони запитували, коли і де мені зручно зробити щеплення, яку вакцину я хотів би. Я лікар, то знаю, яка вакцина краща. А якщо людина не орієнтується в цих питаннях, вони обирають найкращий варіант, як правило найдорожчий.

Щеплення чоловіку зробили в приватному медцентрі Тернополя, з яким співпрацює страхова.

- Мене уже чекали, я не стояв в черзі, вакцину вони купують і зберігають самі, мені не потрібно було шукати її в аптеках, мати сумку-холодильник, привозити її в медзаклад, дотримуючись певної температури і т. п., - розповідає пан Сергій. - Поміряли температуру, оглянув лікар, послухали – дуже відповідально поставилися до цього. Потім медсестра зробила щеплення. Це забрало хвилин 15 мого часу.

Відео дня

Тернополянин каже, що його щеплюють від грипу щороку. Єдина проблема, що в Україну завозять вакцини з деяким запізненням.

– Минулого року ця проблема була гострішою, бо вакцину привезли практично наприкінці сезону і вже не було коли щеплюватися. І то не проблема страхової компанії, просто в Україну їх пізно завозять. Цього року вакцина вже була швидше, але все одно, зараз уже листопад - краще щеплюватися в вересні. Тоді в жовтні, коли власне і починається сезон ГРВІ і грипу, я вже маю бути готовий до всіх тих інфекцій, маю бути щепленим, - зазначає чоловік.

Таких як Сергій зараз в Тернополі і області уже 973 людини, повідомляє обласний інфекціоніст Олена Герасименко. В місті Тернополі щеплених від грипу 525.

Щеплюються люди як за бюджетні кошти, так і приватно.

 

Щеплюватися найкраще в кінці вересня

- Єдиним засобом профілактики грипу є щеплення, - розповідає заступник головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Імунітет виробляється короткотривалий, тобто на рік і тільки внаслідок вакцинації, ну і після хвороби. Вакцини, які є в аптеках - це комбіновані препарати проти тих штамів грипу, які прогнозовано мають циркулювати впродовж цього епідсезону.

Зробити щеплення можна в лікувальному закладі в кабінеті щеплень. Людину перед цим обов’язково має оглянути лікар, щоб виключити як тимчасові так і постійні протипокази.

Постійний протипоказ – це реакція на вакцину, а тимчасові – це загострення хронічних хвороб і всі гострі стани, зазначає лікар. Якщо людина хворіла, то щеплення можна робити через 2-3 тижні після хвороби.

В амбулаторіях сімейної медицини Тернополя уже два тижні триває вакцинація. Більшість вакцинували за кошти міської ради. Також люди йдуть зі своєю вакциною до сімейних лікарів, розповідають в центрі первинної медико-санітарної допомоги населенню. Зараз уже щепили близько 450 чоловік.

- Вакцинація є як за власні кошти, коли люди купують вакцину в аптеці і приходять в амбулаторії, де їх вакцинують, а також вакцинують за бюджетні кошти, - зазначає Надія Боднар. - Міська рада виділила 70 тисяч гривень на придбання вакцини для осіб з груп ризику і декретованих груп, і ми закупили вакцини. Групи ризику – це насамперед пацієнти з серйозними хронічними захворюваннями, а люди з декретованих груп – це тернополяни, які мають контакт з великою кількістю людей – це вчителі, вихователі, медики, водії.

- Зараз розглядається питання для виділення додаткових коштів на закупівлю вакцин, яку зможуть безкоштовно отримати ці категорії тернополян, - розповіла Надія Боднар.

В колишній поліклініці на Острозького щеплюють своїх працівників і великі підприємства.

Одне з таких підприємств знаходиться під Тернополем, вони закупили вакцини для своїх працівників – в амбулаторії на Острозького їх оглядали лікарі і щеплювали в маніпуляцій них кабінетах. Так і інші організації закуповують вакцини для своїх працівників, а амбулаторії сімейної медицини організовують щеплення.

Є такі дні, що роблять по 40-50 щеплень, а є такі дні, що в межах цілого міста роблять до 10 щеплень.

Сам грип не страшний, зазначають медики, та страшні його ускладнення і насамперед пневмонії.

- А ті люди, які мають хронічні захворювання – вони найперші потрапляють в групу ризику, - пояснює Надія Боднар. - Під час грипу у них загострюються їхні хронічні захворювання. На фоні грипу лікувати їхні хронічні захворювання буває надзвичайно важко – це люди з хронічними бронхітами, серйозними проблемами дихальної системи, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом. А люди, які працюють з великою кількістю людей,  можуть розповсюджувати інфекцію у випадку хвороби і можуть самі від інших людей захворіти. Тому цей ланцюг зараження треба переривати щепленням.

В аптеках вакцина є. Як зазначала генеральний директор Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об'єднання Наталія Марків, в аптеках можна придбати вакцину французького виробника за 184,6 грн, зокрема в аптеці №168 на Бродівській. Вона дешевша за корейську, яка була в аптеках раніше, але нічим крім країни-виробника не відрізняється - вони борються проти однакових штамів вірусів, які насуваються на Україну. Дефіциту вакцин наразі немає. Об’єднання замовляє невеликі партії, бо це препарат, який можна використовувати тільки певний період часу.

 

Хвиля захворюваності – січень-лютий

Робити щеплення найкраще в кінці вересня, зазначає лікар. Але за сучасними положеннями, вакцинацію можна проводити навіть в період епідемії. Лише треба враховувати, що імунітет виробляється від двох тижнів до місяця.

- Через два тижні від вакцинації починає формуватися імунітет, через місяць він уже сформований, - зазначає Надія Боднар. - З досвіду минулих років бачимо, що якщо спрогнозували хвилю захворюваності на січень-лютий, то так переважно і є. Тому зараз вакцинуватися варто. В січні звичайно це вже буде запізно. В цьому році в медичних рекомендаціях з вакцинації зазначено, що навіть в період підняття захворюваності на грип та ГРВІ вакцинуватися можна, виключивши тимчасові і постійні протипокази.

Тож зараз і до середини грудня не пізно буде щепитися від грипу, наголошують медики. Імунітет встигне виробитися до найбільшого піку хворих, яких традиційно прогнозують на середину січня – початок лютого.

- Зараз розпочався підйом захворюваності, – каже лікар. - Він триватиме до двох місяців, потім піде на спад – тоді вже і не буде сенсу вакцинуватися. Але зараз ще дуже різкого підйому нема, кількість хворих є в межах норм, як і в минулі роки в аналогічний період.

 

Коротке підвищення температури – це нормально

- Побічні реакції від щеплення можуть бути тоді, коли людина вакцинується вперше і не знає, що у неї є індивідуальна чутливість саме до цієї вакцини, - пояснює лікар. - Якщо брати ваксігрип, то лікар завжди запитує, чи не має людина алергії на яєчний білок, тому що культивується вакцина саме на цьому білку. А так побічних реакцій зазвичай немає. Люди часом помилково короткотривале підвищення температури приймають за побічну реакцію. Це не так. Це є нормальна реакція організму на введення вакцини. Це говорить про те, що виробляється імунітет. Люди ж по-різному реагують – у когось організм відповідає на вакцину підвищенням температури, місцевим незначним почервонінням в місці введення. Це є особливості відповіді організму на вакцину – але аж ніяк на побічна дія.

Реакція на вакцину – це ознака того, що виробляється імунітет. А побічна дія – коли організм особливо реагує на введення вакцини – наприклад, температура більше 38С, запаморочення, блідість.

- Я вже багато років працюю і, дякувати Богу, таких випадків у нас не було. Щороку ми досить велику кількість людей щеплюємо. «Ваксігрип» вже багато років є на ринку, досвід роботи з нею великий, не було зафіксовано випадків, коли була побічна дія на вакцину – тобто щось таке, що виходило б за межі норми, - каже лікар.

 

Що потрібно для щеплення

1 – Купити вакцину в аптеці.

2 – Транспотувати вакцину до лікувального закладу потрібно з дотриманням холодового ланцюга. Тобто зберігатися вакцина повинна при температурі +2+8 С – це оптимальна температура для зберігання і перевезення акцини.

Аптеки роблять імпровізовані холодогени- заморожують воду і упаковують в пакети вакцину і запакований лід. 2-3 години це дозволяє дотримати низьку температуру важливу для вакцини.

3 – Звернутися до свого сімейного лікаря для огляду. Лікар перевірить чи немає ризиків

 

4 – Щеплення робить маніпуляційна медсестра

 

5 – 30 хвилин потрібно посидіти в амбулаторії  - якщо буде непередбачувана ситуація – людина отримає допомогу

 

6 – В день щеплення не мокнути і не паритися у ванні. Душ прийняти можна

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • marijka

    Та не все так просто. Обходивши декілька аптек, лише в останній провізор сказала, що вакцина є тільки в аптеці на Бродівській. Пішла туди, а там кажуть, що привозять вакцину тільки під замовлення. В поліклініці на Острозького теж нормально не могли пояснити як зробити щеплення і де взяти вакцину, бо в них нібито вона є, але для кого вона і чи її у них можна придбати вони і самі не знають. Так що, якщо немає медичної страховки, то треба витратити купу часу і нервів, щоб прищепитись.
  • Цьвєк

    В дупу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up