Ботулізм в Україні є. Держпродспоживслужба повідомляє про випадки в Києві, Херсоні, Івано-Франківську, про заражену рибу з Кіровоградської облісті. На Тернопільщині останнім часом випадків цього захворювання не було. В Україні на ботулізм захворіло 62 людини.
- Були підозри на ботулізм, але вони не підтвердилися, - зазначила міський інфекціоніст Світлана Сніцаренко. – І це добре, бо на даний момент немає сироваток, немає чим лікувати пацієнтів. Наразі ми очікуємо поставок ліків.
До слова 4 липня МОЗ повідомило, що вперше за три роки в Україну прибула поставка необхідних ліків від ботулізму. Антитоксин, який в усьому світі виробляється лише кількома компаніями, був у максимально стислий термін закуплений ПРООН. Високоякісні ліки канадського виробництва прибули до аеропорту в Києві, звідки вони передаються на спеціалізований склад Міністерства охорони здоров'я. Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, що буде використано для негайного лікування нових випадків, які будуть зафіксовані. Сироватки будуть в найкоротші строки надаватися в разі потреби.
В.о. Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун зауважила: "Надходження протиботулістичної сироватки дасть змогу врятувати десятки пацієнтів. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам з ПРООН, які відреагували на ситуацію, що склалася, і забезпечили антитоксин в якості гуманітарної допомоги. Але я також закликаю українців оберігати власне здоров’я та не споживати продукти харчування сумнівної якості, адже запобігти захворюванню значно краще, аніж ліквідовувати нищівні наслідки для здоров’я".
Від цього захворювання потрібно берегтися, наголошує Світлана Сніцаренко.
- Не користуватися тушонками домашнього приготування, без технології автоклавування, тому що спори ботуліністичної палички, які є в грунті, можуть потрапити в консерву. За відсутності доступу повітря спори активуються та продукують найсильніший в світі ботулотоксин, - пояснює інфекціоніст. Він прирівнюється за силою дії до бактеріологічної зброї. Ботулотоксин блокує передачу нервових імпульсів, спричиняючи параліч.
За рік в Тернопільській області реєструється поодинокі випадки ботулізму. Причиною захворювання найчастіше є споживання консервів домашнього приготування: м’ясного паштету, риби, холодного копчення скумбрії, курки, тараньки. Також ботулізмом можна заразитись при споживанні продуктів, які зберігаються в вакуумній упаковці.
Щоб запобігти отруєнню в жодному разі їсти бомбажні консерви, а ще краще перед вживанням прокип'ятити консерву не менше 10 хвилин. Тоді токсин під дією температури інактивується. Іжу теж не треба зберігати довго в герметичній упаковці, без доступу повітря.
Основними симптомами ботулізму є виражена загальна слабість, втрата гостроти зору на близьку відстань, двоїння, поява сітки перед очима, сухість в роті, утруднене ковтання, осиплість голосу, здуття живота, закреп, параліч дихальних мязів, що призводить до смерті хворого.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер