Як вберегтися від ботулізму

Як вберегтися від ботулізму
  • Ботулотоксин дуже підступний - він не змінює смаку, запаху і вигляду їжі
  • Причиною захворювання найчастіше є споживання консервів домашнього приготування: м’ясного паштету, риби холодного копчення, скумбрії, курки, тараньки.

Ботулізм в Україні є. Держпродспоживслужба повідомляє про випадки в Києві, Херсоні, Івано-Франківську, про заражену рибу з Кіровоградської облісті. На Тернопільщині останнім часом випадків цього захворювання не було. В Україні на ботулізм захворіло 62 людини.

- Були підозри на ботулізм, але вони не підтвердилися, - зазначила міський інфекціоніст Світлана Сніцаренко. – І це добре, бо на даний момент немає сироваток, немає чим лікувати пацієнтів. Наразі ми очікуємо поставок ліків.

До слова 4 липня МОЗ повідомило, що вперше за три роки в Україну прибула поставка необхідних ліків від ботулізму. Антитоксин, який в усьому світі виробляється лише кількома компаніями, був у максимально стислий термін закуплений ПРООН. Високоякісні ліки канадського виробництва прибули до аеропорту в Києві, звідки вони передаються на спеціалізований склад Міністерства охорони здоров'я. Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, що буде використано для негайного лікування нових випадків, які будуть зафіксовані. Сироватки будуть в найкоротші строки надаватися в разі потреби.

Відео дня

В.о. Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун зауважила: "Надходження протиботулістичної сироватки дасть змогу врятувати десятки пацієнтів. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам з ПРООН, які відреагували на ситуацію, що склалася, і забезпечили антитоксин в якості гуманітарної допомоги. Але я також закликаю українців оберігати власне здоров’я та не споживати продукти харчування сумнівної якості, адже запобігти захворюванню значно краще, аніж ліквідовувати нищівні наслідки для здоров’я".

Від цього захворювання потрібно берегтися, наголошує Світлана Сніцаренко.

- Не користуватися тушонками домашнього приготування, без технології автоклавування, тому що спори ботуліністичної палички, які є в грунті, можуть потрапити в консерву. За відсутності доступу повітря спори активуються та продукують найсильніший в світі ботулотоксин, - пояснює інфекціоніст. Він прирівнюється за силою дії до бактеріологічної зброї. Ботулотоксин блокує передачу нервових імпульсів, спричиняючи параліч.

За рік в Тернопільській області реєструється поодинокі випадки ботулізму. Причиною захворювання найчастіше є споживання консервів домашнього приготування: м’ясного паштету, риби, холодного копчення скумбрії, курки, тараньки. Також ботулізмом можна заразитись при споживанні продуктів, які зберігаються в вакуумній упаковці.

Щоб запобігти отруєнню в жодному разі їсти бомбажні консерви, а ще краще перед вживанням прокип'ятити консерву не менше 10 хвилин. Тоді токсин під дією температури інактивується. Іжу теж не треба зберігати довго в герметичній упаковці, без доступу повітря.

Основними симптомами ботулізму є виражена загальна слабість, втрата гостроти зору на близьку відстань, двоїння, поява сітки перед очима, сухість в роті, утруднене ковтання, осиплість голосу, здуття живота, закреп, параліч дихальних мязів, що призводить до смерті хворого.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up