Які вихОдки в поліклініках

Які вихОдки в поліклініках
  • «RIA плюс» перевірила туалети у тернопільських поліклініках. Деякі вбиральні доволі чисті і з натяком на ремонт, але є й такі, куди неможливо зайти через сморід.
  • Часто на унітазах немає кришок та обідків, обдерті стіни, стара плитка радянських часів, труби давно не бачили фарби, обсипається штукатурка, діри у стінах. А якщо потрібен туалетний папір чи хочете помити руки з милом – це ваші проблеми. Паперу і мила немає майже в усіх туалетах.

Тернополяни часто нарікають на жахливий стан та антисанітарію у туалетах місцевих медзакладів. Фото особливо «колоритних» туалетів вони не раз завантажували у соцмережі. Так, нещодавно на безлад у санвузлі інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні поскаржилась тернополянка Ольга Давиденко.
«Поки вони заливають катки у центрі міста та облаштовують мангали для шашликів у парках - є такі діри у медицині. Я розумію, і про дозвілля треба дбати. Але тоді, коли зроблене все необхідне. А не замість нього», — пише жінка.
Ми не можемо перевірити туалети усіх відділень тернопільських лікарень, тому вирішили піти у ті медзаклади, які щодня обслуговують максимальну кількість тернополян, — тернопільські поліклініки. Саме там у чергах до потрібного лікаря вистоюють чимало тернополян, тож зайти у туалет поліклініки доводиться багатьом.
Журналісти “RIA плюс” відвідали п'ять медзакладів. Туалети там є на кожному поверсі. Усі вони різні. В одних поліклініках вбиральні відремонтовані краще, в інших – все тримається на чесному слові. Про туалетний папір, мило, серветки для витирання рук годі й говорити. Службові туалети, що призначені лише для працівників, – кращі, ніж для пацієнтів. Чистіший зазвичай і туалет на поверсі, де розташований кабінет головного лікаря. Найкращі туалети за нашими спостереженнями — на останніх поверхах поліклінік.
- Хіба той папір такі великі гроші коштує? Чому його нема? В закордонних лікарнях такого не побачиш, - обурюється тернополянка Оксана, яку ми зустріли у коридорі першої поліклініки.

Поліклініка університетської лікарні
Стара побита плитка, оголені дроти у вимикачі, відсутність туалетного паперу та різкий запах. Це туалет, що на першому поверсі в обласній поліклініці. Відвідувачів вбиральні „зустрічають” дві старі нечисті шнуркові швабри. Загалом у туалеті є дві кабінки, з них функціонує лише одна. На деяких дверях замість замочків – загнуті цвяхи. Мила біля умивальника немає, але є баночка з миючим засобом для посуду.

Previous Next

Відео дня

Туалет на другому поверсі не кращий. На старих дверях напис шрифтом Брайля для людей, які не бачать. У туалеті з двох кабінок функціонує лише одна. Кабінки без дверей. Двері є лише загальні, крізь які все видно, - вони скляні. Єдиний плюс – відсутній запах. Біля умивальника є рідке мило, однак для того, аби помити руки, потрібно відкрутити корок. Туалетного паперу немає. Плитка стара і побита, у стінах діри розміром з кулак, старі вікна заклеєні папером.

Previous Next

Пластикові вікна і двері, новенька плитка, приємний запах, на стінах — записи з всілякими застереженнями, все нове – такий туалет на третьому поверсі. Однак тут немає туалетного паперу і таблички на дверях, що тут — туалет. Таке враження, що цей туалет – для працівників медзакладу.

Previous Next

Поліклініка лікарні №3
Щоб потрапити у туалет на першому поверсі поліклініки, часто доводиться чекати. У понеділок, 30 січня, на першому поверсі досить людно, тож туалет, вочевидь, стає потрібен багатьом. Тим більше, що він і для чоловіків, і для жінок. Зазначимо, що для персоналу є окремий туалет поруч. Отож, поки у туалеті для відвідувачів зайнято, йдемо на другий поверх.

Previous Next


Тут туалетна кімната для відвідувачів зачинена. Шукаємо вище. На третьому поверсі для чоловіків і жінок - окремі туалети. Тут чисто вимита підлога, пахне хлоркою, відчинене вікно. В жіночому туалеті є дві кабінки, помито, прибрано, всередині — не “євроремонт”, але чисто, труби пофарбовані. До слова, на цьому ж поверсі — кабінет головного лікаря.
У туалет на першому поверсі повертаємося тричі, і там завжди зайнято. Але все-таки чекаємо, поки стане вільно, щоб зайти всередину.
Насамперед у цьому туалеті вражає запах. І хоча ми зайшли сюди близько 10-ї години, видно, що туалетом уже скористалося багато відвідувачів поліклініки. А хлоркою тут і не пахне. Бачимо, що ремонту тут не було багато років: труби іржаві, на стелі — тріщини, двері обшарпані. Туалетного паперу і мила немає.
Наша порада: у третій поліклініці найчистіший туалет — на третьому поверсі. Утім, навіть там туалетний папір і серветку, щоб витерти руки, варто мати свої.

Перша міська поліклініка
У центрі первинної медико-санітарної допомоги на Князя Острозького, де є чотири амбулаторії сімейної медицини – це колишня перша міська поліклініка, ми знайшли лише один туалет на три поверхи. Він розташований на другому поверсі. На першому теж є туалет, але без таблички. Очевидно, для персоналу. Помічаємо, як звідти виходить працівниця реєстратури і замикає двері на ключ. До речі, з цього туалету несе нестерпним смородом.

Previous Next

Туалет на другому поверсі не «пахне». Можливо, тому, що саме на наших очах там все вичищає прибиральниця. Ремонт у туалеті - косметичний. Встановлена нова плитка, проте вікно, підвіконня, труби і батареї - старі, з облущеною фарбою. Унітаз теж старого зразка. Зважаючи на те, що у поліклініку приходить багато пенсіонерів, така конструкція не є зручною. Туалетного паперу чи мила тут ми теж не побачили.

Поліклініка лікарні №2
Відчутний запах хлорки, стара, але чиста плитка, де-не-де поіржавілі, але вимиті унітази та умивальники — саме так виглядають туалети у другій міській поліклініці. Туалетного паперу, серветок чи мила для рук там немає. На першому поверсі для відвідувачів є лише один туалет, таблички на ньому немає. На другому і третьому поверсі — по два туалети, теж без табличок. Окремо для чоловіків і жінок туалетів немає. В одному з туалетів на другому поверсі на момент нашої перевірки саме прибирали. Проте запах звідти йшов не найприємніший. В іншому туалеті на цьому ж поверсі уже було вимито. На третьому поверсі — теж.

Previous Next


Тернопільська районна поліклініка
У районній поліклініці на кожному поверсі є по одному туалету. Ми перевірили три. Стерильно чистими їх не назвеш. Проте помітно, що там прибирають.
На першому поверсі туалет найновіший, з металопластиковими дверима та новою сантехнікою – окремо кабінки для чоловіків та жінок. Всередині доволі чисто, але туалетного паперу і мила немає.

Previous Next

На двох інших поверхах є по одному загальному туалету. Видно, що там робили ремонт. Нова плитка, унітази, умивальники. У туалетах відчутний запах хлорки, під умивальниками стоять відра, швабри, миючий засіб. Туалетного паперу та мила немає.

Капітальні видатки не передбачені
Питання туалетів у медзакладах минулого року під час колегії управління охорони здоров’я порушував і голова обладміністрації. Він зауважив, що стан туалетів є на відповідальності кожного головного лікаря.
Чи можна навести лад у санвузлах поліклініки обласної університетської лікарні, прокоментували в обласному управлінні охорони здоров’я.
— Централізованої програми ремонту санвузлів немає, — пояснює керівник служби технагляду управління Олександр Савчук. — Це роблять поступово, виходячи з кошторису лікарні і нагальних проблем. Такі рішення приймає головний лікар. До речі, капітальні видатки розвитку на 2017 рік не передбачені через брак фінансування.

У 2017-му на господарські потреби дали мільйон
Керівник закладу зобов’язаний тримати туалет у належному стані та забезпечувати належні умови. Тож якщо стан туалетів, наявність у них туалетного паперу, мила – це необхідність для відвідувачів, вочевидь, і це питання він має контролювати, кажуть у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення міськради.
— Відділ виділяє кошти на господарські потреби, окрім того, керівник на ці потреби може брати спецкошти, — каже начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення міськради Ростислав Левчук. – Тому на всі питання  щодо стану санвузлів варто отримувати у керівників закладів. Це було б об’єктивно.
Як пояснює заступник керівника відділу з економічних питань Мирослава Тарнавська, у 2017 році на всі господарські потреби усім закладам виділили 1 млн 224 тис. грн.
— У цю суму входить бензин, а аткож усе, що закуповують для поточних ремонтів, канцелярка, — каже пані Тарнавська. — Виділена сума — це лише 30% від реальної потреби на господарські видатки. Крім того, планується, що ще орієнтовно 100 тисяч надійдуть закладам на згадувані потреби із благодійних коштів, оренди. Загалом у нас є проблеми з фінансуванням. Насамперед кошти йдуть на зарплати, оплату енергоносіїв.
„RIA плюс» стежитиме, як розпорядяться керівники тернопільських медзакладів виділеними коштами.

Від редакції: Просимо читачів надсилати фото туалетів в громадських місцях Тернополя на редакційну скриньку [email protected]

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Василиса

    В нас став-не став мило/ папір - вкрадуть. (((
  • Piter Savka

    Ті буржуйські туалети не для нас. Оті шо обдерті і грязні більш якісь природні, відразу видно шо в лікарні, аж ностальгія находить !!!
  • Ткаченко Наталя

    Головне що є доладовалка мобільного телефону в центрі і тепер ще й на пляжі.Хто там буде заряжати ті телефони.Як комусь треба то дома зарядить і зараз люди мають по 2 по 3 гаджети .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up