Нагадати про себе підшлункова може через жирну їжу, камінці в жовчному, травми чи інфекції
Порушити чітку роботу підшлункової залози можна досить легко. Декому достатньо, наприклад, голодному після роботи з’їсти банального салату “Мімоза” з жирних сардин і запити його холодним пивом. Як розповідає завідувач гастроентерологічним відділенням обласної лікарні Валерій Куліш, у його практиці траплялися такі випадки. Після подібної вечері 30-річний чоловік дістав запалення підшлункової. Він усю ніч мучився і корчився від болю. У лікарню прийшов на другий день. Йому допомогли, але потім варто чоловіку було не поїсти правильно, як підшлункова нагадувала про себе.
— Скуштувавши жирне одного разу, до лікарні не потрапиш, — пояснює Валерій Куліш. — Здоров’я підшлункової залежить від індивідуальних особливостей, спадковості. Але після кожного застілля ця залоза зазнає набагато більшого навантаження, ніж може витримати. Власних ферментів для травлення не вистачає, крім того, спазмуються протоки в цій залозі. Кожне загострення призводить до того, що тканина відмирає, і стає менше робочих клітин підшлункової. Рано чи пізно це спровокує гострий напад.
Активоване вугілля не допоможе
Лікарі кажуть, що причин запалення підшлункової є багато. Але у 50-75% хворих воно починається після святкового застілля.
— Тоді переважно їдять жирну та гостру їжу і вживають алкоголь, — каже доцент кафедри хірургії факультету післядипломної освіти ТДМА
ім. Горбачевського Георгій Пустовойт. — Жирне, гостре і алкоголь стимулюють вироблення шлункового соку і соку підшлункової залози. Крім того, алкоголь діє токсично. Цей подвійний удар по підшлунковій викликає запалення.
Проте хворих вистачає завжди, кажуть лікарі. Хтось потрапляє в лікарню після дня народження, хтось приймає важливу комісію, у інших — хрестини, новосілля, ювілеї. Будь-який день для когось може стати святковим.
— Люди думають, що отруїлися, і п’ють вугілля, марганцівку, — каже лікар. — Але полегшення немає. Болить вище пупка або під ребрами. Може бути біль, ніби тіло перерізали ножем. Це — підшлункова. І треба негайно лікуватися. Адже може початися омертвіння тканин підшлункової. Щоправда, в лікарню частіше потрапляють не тоді, коли є лише незначний набряк, а коли є крововилив або омертвіння тканини. Тоді лікувати і набагато складніше, і дорожче, і довше.
50-60% пацієнтів помирають
Хірурги називають підшлункову “Пані” і кажуть, що до неї треба звертатися на “Ви”. Її вважають чи не найпримхливішим з органів травлення. Навіть операції на підшлунковій роблять неохоче, усіляко намагаючись використати всі можливі методи без скальпеля.
— Дуже небезпечно під час операції зайвий раз її ворушити, — каже хірург Георгій Пустовойт. — Від зайвого руху ще більше посилюється викид ферментів, а цьому органу потрібен спокій.
Хірург каже, що останнім часом змінилася тактика лікування. Панкреатит у гострому стані практично не оперують. Потрібен час, щоб “пригасити” роботу підшлункової, зняти біль, знешкодити інфекцію, покращити обмін речовин. Оперують лише тоді, коли почалося нагноєння або омертвіння тканини.
— Навіть після операції 50-60% пацієнтів помирають, — каже Георгій Пустовойт. — Підшлункова залоза — це непрогнозований орган. Медицина досі не дає однозначних відповідей, як вона себе вестиме до і після операції. Здавалося б, все робиться так, як належить, а людина помирає...
Хворі голодують тиждень
Найперше хворому в гострому стані треба зняти біль.
— У нас були випадки, що пацієнтам доводилося давати наркоз, — каже Георгій Пустовойт. — Біль був таким сильним, що люди перебували в стані шоку.
Георгій Путовойт каже, що раніше для зменшення запалення прикладали до тіла холодну грілку. Хворим навіть доводилося ковтати зонд, через який шлунок промивали холодною водою. Тепер такого не роблять. Бо холод, прикладений ззовні, не допомагає. Поки не ввести ліків, що знеболюють і знімають спазм, доти полегшення не настає.
— Кілька днів зовсім нічого не можна їсти, — додає гастроентеролог Валерій Куліш. — Треба, аби підшлункова заспокоїлася і не виробляла ферментів. Бувало, що без їжі у нас лежать по 5-10 днів і більше. Одного разу жінка голодувала 19 днів. Потім потрохи можна починати пити несолодкий чай, їсти сухарі з білого хліба, манку чи перемелений геркулес на воді.
Лікарі кажуть, що від панкреатиту на початкових стадіях можна навіть вилікуватися.
— Якщо пацієнт протягом п’яти років не мав нападу жодного разу, то його знімають з обліку, — говорить Валерій Куліш. — Проте люди часто не мають сили волі і не дотримуються приписаної дієти, вживають алкоголь, палять.
А ще як гастроентерологи, так і хірурги переконані, що хворим на панкреатит не обійтися без ферментних препаратів. Після нападу ще деякий час щоразу під час їжі необхідно приймати ферменти для травлення, аби не навантажувати підшлункову. Ферменти призначає лікар, бо їх набір і дози бувають різними і купити їх можна у будь-якій аптеці. Потім ферменти варто приймати час від часу, коли відчуваєте, що при застіллі не уникнути надмірності.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.