У Тернополі провели першу пересадку нирки. Ми поспілкувалися з жінкою, яка отримала донорський орган

У Тернополі провели першу пересадку нирки. Ми поспілкувалися з жінкою, яка отримала донорський орган

У Тернопільській обласній клінічній лікарні провел першу пересадку нирки від донора. Ми поспілкувалися з пацієнткою та медиками, які виконали цю операцію. Чи багато людей в області чекають на донорський орган і як його отримати? Про це у матеріалі.

Пересадка органів стає доступною для пацієнтів Тернопільщини. Нещодавно у Обласній клінічній лікарні виконали першу операцію з пересадки донорського серця. Більше про це читайте за посиланням:

Буде жити з новим серцем! Чоловік, який пережив пересадку, хоче познайомитись із мамою донора

Тепер у лікарні пересадили нирку. Пацієнтка – жителька Тернопільщини. Операцію провели два тижні тому. Тепер жінка готується до виписки.

Відео дня

Як почувається пацієнтка

Перша пацієнтка лікарні, якій провели унікальну операцію – із села Глибочок. Їй 65 років. Хворіла нирковою недостатністю п’ятого ступеня – хронічний пієлонефрит. Це впливало на життя та самопочуття.

– З цим діагнозом я була дуже довго, років десять, – каже пацієнтка Лариса Федірко. – Постійно втомлювалась, боліли нирки. Я дуже дякую лікарям, які мені допомогли. Уже можу їхати додому. Ще буду приходити періодично здавати аналізи, проходжу реабілітацію. Але тепер все добре.

 Як розповідає жінка, на операцію чекала три місяці – стала в чергу у травні, і ось дочекалась донорського органу.

– Я черговий раз була у лікарні, і мені порадили стати в чергу, – розповідає пані Лариса. – Коли дізналась, що є донор – була щаслива. Не боялась зовсім. Йшла до операційної з піднесеним настроєм. Я оптимістка. Дякувати Богу та нашим талановитим лікарям, що я тепер здорова. Почуваю себе чудово! Вже нічого не турбує, лише трошки «ниє» операційний шов, але це скоро мине. Вдома мене чекає чоловік, діти та онуки. Є заради кого жити.    

Як минула операція

Операція тривала приблизно дві години.

– Операція минула досить швидко та гладко, – розповідає лікар–хірург Володимир Мороз. – Працювало кілька хірургів, анестезіологи, інші спеціалісти – до 15 чоловік. Ми були готові до непередбачуваних труднощів, але, на щастя, вони не виникли.

Допомагали нашим лікарям також колеги з київської лікарні. Як розповідають медики, інформацію про донора вони розголошувати не можуть.

– Ми не маємо право розголошувати інформацію про донора, – каже Володимир Мороз. – Можу сказати лише те, що це був чоловік, який переніс інсульт. У нього констатували смерть головного мозку. Так він став донором.

Скільки людей потребують донорської нирки

Медики розповідають – унікальні операції, які могли проводити лише за кордоном, уже доступні і в Тернополі. Для цього є усе необхідне. Скоро ці операції стануть буденними, а головне – зможуть врятувати життя не одній сотні хворих, а в області їх є чимало.

– В області є понад 2000 пацієнтів з хронічними хворобами нирок, – каже завідувачка нефрологічного відділення Обласної клінічної лікарні Галина Сітко. – Прикро, що ці хвороби нирок часто зустрічаються у молодому віці і людина може мати інвалідність через це. Для підтримки таких пацієнтів застосовують гемодіаліз. Але найкраще – це трансплантація нирки.

Лікарка розповіла, що перша трансплантація нирки пройшла успішно, хоча були хвилювання.

– Звичайно, були хвилювання, адже це перша операція, – каже Галина Сітко. – Але все минуло добре. Пацієнтка добре себе почуває і може повертатися до нормального життя.

Загалом в області серед пацієнтів з нирковою недостатністю, які проходять гемодіаліз, вже понад 200 стали в чергу на операцію з трансплантації. Лікарі очікують, що кількість охочих збільшуватиметься.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Люба Маньковська

    Донор був мій тато,добре що все у Вас получилося

    Марія Джинджириста reply Люба Маньковська

    Люба Маньковська Ви молодці,давши згоду зробили велику справу,врятували життя одразу двом людям...

    Наталія Підбурачинська reply Люба Маньковська

    Люба Маньковська

    Петро Беріт reply Люба Маньковська

    Люба Маньковська молодці що дозволили!  Врятували людину!

keyboard_arrow_up