Про менінгіт трирічного Артемка родичі дізналися за кілька годин до смерті

Про менінгіт трирічного Артемка родичі дізналися за кілька годин до смерті
  • Артем Качура помер 5 червня в реанімації Тернопільської обласної лікарні  Попередній висновок лікарів – «гострий гнійний менінгоенцефаліт». Хлопчикові було 3 роки 8 місяців.

  • Діагноз батькам повідомили лише за кілька годин до смерті. До того дитина майже 2 доби перебувала під наглядом лікарів, які діагностували ГРВІ, ангіну, отруєння

  • Артемчика в лікарню забрали лише за четвертим викликом швидкої

Розслідування смерті Артема Качури, вихованця Тернопільського дитячого садочка №17,  викликало чимало запитань. Стурбовані матусі, що водять діток у цей садок, бояться за здоров’я малят, Чи загинула дитина від вірусної інфекції? Відповіді ніхто не дає. Справу хотіли замовчати, кажуть батьки. Дитячий садочок №17 на вул. Симоненка тим часом продовжує приймати дітей.

 

В лікарні ми будемо давати йому те ж, що й вдома

Журналістка “20 хвилин” зустрілася із рідними хлопчика, аби з перших уст дізнатися про перебіг подій. Мама Артемка Надія Качура гадки не має, де могла підхопити хворобу дитина.

Відео дня
  • Першого червня, у п’ятницю, ми забрали Артемчика із дитячого садка як звичайно. Ми ще погуляли, потім він поскаржився на те, що болить зуб, ще трохи були сопельки, вдома ми виявили, що у дитини температура - 38. Але він їв, грався, не було причини для тривоги, - каже Надія.

Ні тиждень, ні навіть день до того у нього нічого не боліло, не було жодних висипань, додає жінка. Наступного дня, у суботу, температура була в районі 39, о 16.00 викликали швидку. Лікарі сказали, що це звичайний вірус, при якому температура тримається до п’яти днів і порадили пити багато липи. Замість того, щоб госпіталізувати дитину, в якої температура піднялась до 39, лікарі кинули рідним: «Не панікуйте, що, в дітей соплів ніколи не було? Хай поспить. В лікарні ми будемо давати йому те саме, що ви вдома». Радилася Надія й з особистим педіатром, була й у поліклініці на Морозенка.

Далі швидку викликали вночі: температура піднімалась дуже швидко, буквально через 3-4 години після того, як збивали. Від ліжечка хлопчика не відходили усю ніч і цілу неділю. У понеділок вранці хлопчик уже відмовлявся від їжі, рвав ліками. Третюза рахунком швидку викликали у понеділок, 4 червня, між 10 і 11 год. ранку. Лікарка побачила у горлі дитини гнійники, відтак діагностувала ангіну, виписала антибіотик і зробила укол, що містив дозу дімедролу. Хлопчик весь час спав, а коли просинався - рвав. Дитина нічого не їла, температура не збивалася. Близько 17 год. у понеділок, 4 червня, мама хлопчика знову викликала швидку.

  • Приїхали ті ж медики, що були вранці, ми вже були готові їхати в лікарню. У приймальному відділенні лікарка нас подивилася і сказала: “Там горло чистеньке”. Біля неї сидить та жінка з швидкої і каже: “Так? Ой...” - продовжує Надія.

Хлопчик ходив у садочок перший рік, до трьох років практично не хворів, у садочку кілька разів мав вірус із схожими симптомами. Не дуже перетиналася із інфекціями й тим паче лікарнями сама жінка, тому запідозрити таку серйозну хворобу Надія аж ніяк не могла.  

Слово «менінгіт» прозвучало вже у реанімації  

У лікарню він пішов своїми ніжками, стверджує мама. Був сонним і вперше на головний біль поскаржився вже у медичному закладі. Артемка прийняли в інфекційне відділення Тернопільської дитячої міської комунальної лікарні на вул. Купчинського близько 18.00, за годину батьки придбали усі призначені препарати. Хлопчика прокапали церукалом, начебто від отруєння. 

  • Після капання він вже не бачив. Він шукав мене зрачками, зривав катетер і кликав мене. Я бігала по лікарні і просила допомогти, близько півночі Артемка завезли в реанімацію. Там нарешті взяли аналіз крові і зробили пункцію, там і прозвучав діагноз, - розповідає Надія.  

У відділі інтентивної терапії майже добу боролися за життя хлопчика, але врятувати дитину не вдалося. Смерть констатували 5 червня о 20.00.

До реаніматологів рідні претензій не мають, кажуть, ті зробили все, що могли. Один з лікарів зазначив, що час втратили. Під морг з’їхалося купа лікарів, вони закрилися там і довго радилися. За попередніми даними, менінгіт у хлопчика не був інфекційним. Точний діагноз оприлюднять аж наступного тижня, коли будуть офіційні результати розтину. Мати каже, що у день смерті Артемчика їм обіцяли надати результати вже через 6 днів.

Медики створили спеціальну комісію

Керівник Центру екстреної медичної допомоги в Тернопільській області Михайло Джус зазначає, що в місті створили комісію, яка розслідує деталі питання. Які діагнози були встановлені на кожному виїзді, лікар зможе оприлюднити лише після засідання комісії.

– Якщо швидка приїхала, оглянула хворого і не забрала його в лікарню – значить підстав для госпіталізації не було. Коли підстави виникли – то дитину забрали, - каже Михайло Джус.

Хто саме з лікарів виїжджав на виклик, чи була це швидка педіатрична, яких в місті зараз дві, Михайло Джус не знає. Коли дитину забрали до лікарні – то жодних аналізів не брали.

  • Я зараз впевнена, що якби взяли одразу бодай аналіз крові, - дитину він би врятував, - каже згорьована мати. – В реанімації, куди дитину забрали пізніше, аналіз крові зайняв буквально годину.

Ми спробували зв’язатися із завідувачем інфекційним відділенням міської дитячої лікарні, обласним дитячим інфекціоністом Ольгою Дивоняк. Вона не змогла спілкуватися.

 - У нас зараз починається урочисте до Дня медика - перетелефонуйте, - сказала лікар. 

Більше на дзвінки вона не відповідає.

Поліція порушила кримінальне провадження

У прес-службі ГУ НП Тернопільської області повідомляють, 5 червня надійшло звернення від лікарів Тернопільської обласної дитячої лікарні, про те, що в інфекційному відділенні Тернопільської обласної дитячої лікарні померла дитина.

- На місце події виїхали поліцейські, опитали лікарів та керівництво лікарні. Подія внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань.  Відкрито кримінальне провадження за ч.2 статті 142 ККУ «Неналежне виконання лікарями своїх обов’язків», - каже начальник відділу комунікацій ГУ НП Тернопільської області Сергій Крета.

Від чого саме померла дитина, буде відомо лише після висновку судово-медичної експертизи. За результатами експертизи матеріали скерують до суду. Чи є вина лікарів у смерті дитини, встановить суд.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Антон Василевский

    Медики своих в обиду не дадут. Напишут такие бумажки, по котрым все не виноваты, все всё сделали правильно. Медики - это мафия, за своих горой) Потому что шаг вправо, шаг влево и могут полететь кресла. Кому охота в своём районе иметь дело с халатными и неквалифицированными подчинёнными? Вот и вытягивают своих, потому что боятся за себя. В крайнем случае, "козла отпущения" могут найти, но это в крайнем случае. Очень мало врачей, для которых первоочередно не кресло с зарплатой, а предназначение.    Маме - соболезнования. И сил жить дальше... Царствие небесное младенцу Артемию!..
  • Шавиріна Світлана

    Що ж то робиться чому така халатність лікарів чому така байдужість? Мому синові 24 як згадую як був маленький дуже хворів постійно кожних 3-4 місяці якийсь вірус викликаю педіатра чи якщо вихідний швидку темпер.38 одразу в лікарню я вже аж замучилась від тих лікарень а зараз мама викликала 4 рази швидку і нуль реакції що ж це таке? Господи так шкода хлопчика сльози на очах а як батькам якщо чужим людям не байдуже😓
  • Любомир Білинский

    ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО ЛІКАРІ ШВИДКОЇ ЗАВЖДИ ПИТАЮТЬ: "БУДЕТЕ ЛЯГАТИ В ЛІКАРНЮ"? ЗВІДКИ ЧИ ХВОРИЙ ЧИ БАТЬКИ ХВОРОЇ ДИТИНИ МОЖУТЬ ЦЕ ЗНАТИ? ЧОМУ ВЗАГАЛІ МЕДИКИ МАЮТЬ СТАВИТИ ТАКІ ПИТАННЯ? ВАТИ ВЕЗТИ В ЛІКАРНЮ ЧИ НІ, А НЕ БАТЬКИ
  • Анастасия Малько

    Хай янголятко спочиває з миром! Мамі співчуття! Страшна втрата. Пишу і сльози в очах.

    Буду молитися за Вас і Вашого малюка .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up