Чому колектори забрали у тернополянина приміщення стоматології

Чому колектори забрали у тернополянина приміщення стоматології

Продовження історії, яка здивувала багатьох тернополян. 13 червня о 10.00 у приміщення стоматології увірвалися накачані чоловіки та сказали, що це – їхня власність. Тернопільський підприємець наполягає, що дана нерухомість є його власністю ще з 97-го року. Колектори інакшої думки. Юристи кажуть - справа заплутана. 

- У мене незаконно захопили приміщення, власником якого я є, - поскаржився у редакцію тернополянин Петро Шило, власник ТОВ "Арка, що на вул. 15 Квітня, 9.

За словами тернополянина, колектори з Києва увірвалися та майже силою змусили покинути приміщення.

Право власності із 97-го року

- У мене тут стоматологія, я ще здаю частину приміщення в оренду. У 2006-му році мій товариш взяв кредит, я виступив поручителем. Він спився, кредит не виплачував. У 2010-му році було рішення суду. Сума боргу становить 620 тисяч гривень. У 2011-му році київська колекторська фірма "КЕЙ-КОЛЕКТ" викупила банківський борг. Але справа досі перебуває у суді, на майно двічі накладений арешт, тривають судові спори. На початку травня я зустрічався із представником фірми "КЕЙ-КОЛЕКТ" у Тернополі. До 1 липня мав виплатити суму боргу. 14 червня мало відбутися судове засідання. А 13 червня увірвалися кремезні чоловіки, не попередили. Я собі спокійно жив, а тут невідомі особи налетіли… Я з тієї суми кредиту жодної копійки в руках не тримав, але як поручитель, мушу відшкодувати суму боргу.

Відео дня

Тоді на місці подлії побувала і журналістка «20 хвилин».

«Списали» за борги

На місці події побувала і журналістка "RIA плюс". Працівники ТОВ "КЕЙТ-КОЛЕКТ" розповіли, що мають на приміщення законне право власності.

 - Чоловік взяв кредит – півмільйона гривень. Гроші не виплачував. – Порахуйте, скільки часу минуло, а  він ще й здає в оренду приміщення. Банк по договору передав суму боргу компанії ТОВ "КЕЙТ-КОЛЕКТ". Представники фірми спілкувалися з чоловіком, одні обіцянки. Тому компанія переоформила на себе право власності на приміщення. Відповідно, цей чоловік нікому нічого не винен уже, а приміщення йому "списали" за борги. От і все.

Представник фірми "КЕЙТ-КОЛЕКТ" показав журналістці витяг із Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності. Там зазначені і підстави її виникнення. Ми перевірили документ у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. За введеними параметрами знайдено документ Витяг з номером 169852442, який було сформовано 10.06.2019 12:07:57.

«Не мали права змінити власника»

Згодом юрист ТОВ "Арка" Юрій Панас розповів, що в останній позовній заяві ТОВ "КЕЙ-КОЛЕКТ" про звільненння майна з-під арешту йдеться про те, щоб звільнити з-під арешту нежитлові приміщення, загальною площею 169,3 кв. м. за адресоб вул. 15 Квітня, 9. Засідання мало відбутися 14 червня у міськрайонному суді.

- До судового позову сама ж ТОВ "КЕЙ-КОЛЕКТ" долучила відомості з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зокрема вказана Постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, серія та номер: 45524626. Суб'єкт  обтяження – Другий відділ державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції, - пояснює пан Панас. – Є ухвала Тернопільського адміністративного окружного суду 2014 року, де йдеться що ТОВ "Арка" заборонена реалізація (а також продаж) нежитлового приміщення за адресою вул. 15 Квітня, 9. Юридично на момент дії заборони на відчуження майна колектори не могли оформити право власності на нього. Судове обтяження ніхто не знімав. Бачимо витяг з реєстру про перереєстрацію права власності, яке надало ТОВ "Кей-КОЛЕКТ". Її погодився здійснити реєстратор сільської ради. Дивно, невже компанія за стільки років роботи не могла знайти нотаріусів з Тернополя чи Києва, а не їхати у сільську раду в одному з районів Тернополя. У відомостях з державного реєстру іпотек вказано, що ТОВ "Арка" є майновим поручителем боржника Петра Шаблія, який взяв кредит на суму 505 000 під 18% річних.

Незалежний юрист каже, що справа неоднозначна, адже треба піднімати всі судові позови та рішення в дані справі. На місці події працювала і поліція. Слідство триває. Більше інформації згодом, ми також готові представити позицію усіх сторін конфлікту.

 

Коментар юриста:

"Цікавлять судові позови та їх рішення: справа неоднозначна"

Василь КОГУТ, юрист:

- Якщо майно було присуджене колекторській фірмі, то на підставі рішення суду вона могла зареєструвати його на себе. Можливо, залишилась стара ухвала про заборону відчуження майна, тому колекторська фірма подала судовий позов про зняття арешту. Цікавить, які основні судові позови були впродовж цих років, які рішення. Ухвали про відчуження – це є забезпечувальні заходи до основного позову про щось: витребування майна, стягнення коштів, переведення права власності тощо. Тому сказати однозначно, що право власності, яке оформила колекторська фірма є незаконним, не можна. Адже могли бути рішення судів, які, можливо, були задоволені на користь ТОВ "КЕЙ-КОЛЕКТ". Згідно із законом, заміна кредитора у зобов'язаннях відбувається без згоди позичальників. Якщо колекторська фірма купила право вимоги у основного кредитора, то вона в праві вимагати повернути борг. Треба розбиратися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лілія Воробель

    Відповідь на питання про стихійну торгівлю на тротуарі, продавець озвучила сама: " Буде регулярний контроль - щезне і така торгівля!"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up