Дев'ятиповерхівка виросте на вході у парк «Здоров'я». Ми дізналися, чи законно

Дев'ятиповерхівка виросте на вході у парк «Здоров'я». Ми дізналися, чи законно
  • «20 хвилин» поцікавились, що будуть зводити на вході у парк «Здоров'я» і чи законна ця справа.
  • Чи належить ця ділянка до зеленої зони, хто контролює будівництво та чи мають відповідну документацію?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

На вулиці Бережанській – від входу у парк «Здоров'я» до Храму Успіння Пресвятої Богородиці стартувало будівництво. Територію обгородили парканом і сіткою. Наші читачі просять розповісти більше, що тут відбувається. 

Щоб перевірити, у кого на балансі знаходиться територія, яка нас цікавить, ми знайшли її на кадастровій карті України. Дві земельні ділянки розташовані одна біля одної, поблизу продуктової крамниці на Бережанській, на вході у парк «Здоров'я». Кадастровий номер першої ділянки – 6110100000:13:001:0146; другої – 6110100000:13:001:0147. За даними карти, обидві належать до земель житлової та громадської забудови і перебувають у комунальній власності міста.

Відео дня

В очах містян ця територія – частина парку. Така думка виникає у більшості, адже там ростуть дерева й кущі. Одними з основних документів, якими міська рада керується у земельних рішеннях, є Генеральний план міста та План зонування території. За чинним планом зонування (затвердженим у 2018 році), обидві ділянки є зоною Г-6 – «Торгівельні зони».

До слова, у попередньому плані (за 2010 рік), вони теж відносились до Г-6. Щодо чинного Генплану, території на ньому позначені червоним кольором, ця земля належить «установам і підприємствам обслуговування». Аналогічна ситуація й на Генплані міста за 2010 рік. Тобто, якщо вірити документам, вже як мінімум 13 років земельні ділянки не є частинами парку «Здоров'я».

Немає паспорта об’єкта будівництва

Наша журналістка двічі побувала на місці нового будівництва і зафіксувала, що там відбувається. Вперше ми відвідали локацію 27 лютого. З боку парку ділянку обгородили високим бляшаним парканом. З цієї частини сфотографувати щось неможливо.

Натомість від дороги, на момент наших відвідин, лише поставили металеві конструкції (теж, вочевидь, для огорожі), але не до кінця. На території, де запланували будівельні роботи, є велика кількість земельних насаджень – багато дерев, кущів, лежать купи зламаних гілок.

Видно, що ділянку ще не зачищали. Зі сторони Храму Успіння Пресвятої Богородиці видніється купа каміння, є стос бляхи для майбутнього паркану. Робітників на місці ми не зустріли.

Обійшовши територію вздовж і впоперек, ми не побачили й паспорта об’єкта будівництва, який обов’язково мав би висіти.

Вдруге «20 хвилин» побували тут майже через місяць – 21 березня. За цей час на локації трапилось багато змін. Великими металевими конструкціями обнесли майже всю ділянку по периметру.

Зробили це нещодавно, бо цемент, яким їх укріплювали, ще свіжий. Уздовж вулиці на половину протяжності каркасу також натягнули волокно. Зелені насадження, як ми помітили, ще не прибирали, зокрема дерева ніхто не зрізав, гілки теж лежать незачепані.

Однак, зі сторони храму видно, що територію почали помалу вирівнювати під будівельні роботи – засипають камінням. Також з’явились дві купи піску та ще каміння.

Жодні активні дії (тобто зведення будівлі) тут поки не починають, лише готують ділянку під подальші будівельні роботи. Паспорта об’єкта будівництва на цій локації досі не вивісили.

Кому дісталася територія

То що за будівлю зводять на Бережанській, хто її забудовник та чи має він дозвільну документацію від органів місцевого самоврядування для старту будівельних робіт?

З усіма запитаннями ми звернулись до Тернопільської міської ради. Запит журналістка відправила ще 1 березня, а відповідь на нього надійшла 16 березня. Відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», установа мала б надати її протягом 5 робочих днів з дня отримання запиту. У нашому випадку лист від міської ради прийшов аж на 12 робочий день! Крім того, нам додатково не повідомляли про продовження строку розгляду запиту через великий обсяг запрошеної інформації.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук повідомила, що на облаштованій території парку «Здоров'я» жодних об’єктів будівництва не проводиться. А земельні ділянки із кадастровими номерами 6110100000:13:001:0146 та 6110100000:13:001:0147 не входять до паркової зони. Вони дійсно перебувають у комунальній власності. Перша має площу 0,06 гектара, друга – 0,0626 га. Їхнє цільове призначення – «землі житлової та громадської забудови», а за так званим КВЦПЗ (класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок від Кабміну) вони відносяться до пункту 03.07 та виділені для будівництва й обслуговування будівель торгівлі.

Від Тернопільської міської ради вказали, що парк має й суміжних землекористувачів – конкретних суб’єктів господарювання. Зокрема, право оренди на ці дві ділянки шляхом земельних торгів (у формі аукціону) 25 жовтня 2019 року отримали громадяни – Сидорук М. В. (користується першою) та Вереха С. В. (користується другою). А далі у відповіді на запит йдеться, що наказом начальника управління містобудування, архітектури та кадастру No566 (від 8 листопада 2021 року) містобудівні умови та обмеження забудови ділянок надали громадянці Семененко Софії Олександрівні. Міська рада дозволила будівництво торгової будівлі «Бізнес-центр «Парковий»».

Хто контролює будівництво

Дозвіл на виконання будівельних робіт на вказаних ділянках по вулиці Бережанській замовнику Софії Семененко, а ще ТОВ «Терноклас» видала Державна інспекція архітектури та містобудування. А сам об’єкт будівництва відноситься до класу наслідків (відповідальності) – СС3, пояснили у міськраді. 

До будівель і споруд класу СС3, як правило, належать об’єкти підвищеної небезпеки, житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 метрів, які можуть загрожувати здоров’ю і життю понад 400 осіб (які постійно перебувають на об’єкті) у випадку надзвичайної ситуації. 

Втім, із містобудівних умов та обмежень на сайті міської ради дізнаємось, що гранично допустима висота цього бізнес-центру буде до 30 метрів від планувальної відмітки землі до найвищого елементу будівлі. 

Інформація про забудовників  

Рішенням вересневої сесії Тернопільської міської ради у 2021 році громадянці дали дозвіл на укладання договору земельного сервітуту терміном на 5 років на земельну ділянку у 0,0670 га «для права проходу, проїзду і паркування автотранспорту по вулиці Бережанська». 

За даними аналітичної системи YouControl, Софія Семененко вказана як фізична особа-підприємець у селі Гаї Шевченківські, а також пов'язана з компанією ТОВ «Ювітас», є її засновником і бенефіціаром. Компанія, згідно з КВЕД-ами, займається допоміжним обслуговуванням наземного транспорту, будівництвом житлових і нежитлових будівель, а ще оптовою та роздрібною торгівлею продуктами харчування, напоями і тютюновими виробами, діяльністю у сфері інжинірингу, геології тощо. 

Натомість інший замовник будівельних робіт біля парку «Здоров'я» – ТОВ «Терноклас». Компанія знаходиться у Тернополі, основний її вид діяльності – організація будівництва будівель. А єдиним власником і директором «Тернокласу» є підприємець Свист Віталій Михайлович. Що цікаво, Софія Семененко не вказана, як співвласниця, і за YouControl взагалі немає жодного стосунку до компанії. Хто вона? Чи проведуть благоустрій парку? Ми запитали у забудовника.

– ТОВ «Терноклас» планує будівництво торгової будівлі «Бізнес-центр «Парковий» на двох земельних ділянках із кадастровими номерами 6110100000:13:001:0146 та 6110100000:13:001:0147, – підтверджує керівник компанії Віталій Свист. – Вони віднесені до земель житлової та громадської забудови. Права оренди на вказану територію строком на 10 років продали на земельних торгах у формі аукціону згідно із двома рішеннями Тернопільської міської ради від 24 липня 2019 року. 

Аж 9 поверхів і підземний паркінг

За словами пана Свиста, нова будівля матиме 9 поверхів та підземний паркінг. Це новинка для Тернополя, адже настільки високих бізнес-центрів у нас ще не зводили. Віталій Свист додав, що об'єкт будівництва повністю відповідає цільовому призначенню земельних ділянок та містобудівній документації. 

За словами забудовника, ТОВ «Терноклас» є однією з компаній, яка буде здійснювати будівництво. При цьому використовуватимуть торгову марку «Будівельної компанії «Там де дім». Будівництво реалізують на підставі дозволу на виконання будівельних робіт від 1 березня 2023 року № ІУ013230221638. Його видала Державна інспекція архітектури та містобудування України. 

За словами, Віталія Свиста, проєктна документація була розроблена відповідно до чинного законодавства і пройшла експертизу. Однак керівник компанії відмовився надати нам копії документів на цей об'єкт. Ми надіслали офіційний запит у Державну інспекцію архітектури та містобудування, аби пересвідчитись, чи дійсно «Терноклас» має дозвільну документацію для старту будівництва і коли її видали. 

У розмові з журналістом «20 хвилин» Віталій Свист розповів, що Софія Семененко  є суборендарем земельних ділянок та виступає замовником об’єкта будівництва. Між нею і ТОВ «Терноклас» у квітні 2022 року було уклали «інвестиційний» договір. Документ регламентує відносини між сторонами щодо організації і забудови земельних ділянок біля парку «Здоров'я»

Пояснили нам і те, чому на території, де стартували будівельні роботи, немає паспорта об’єкта будівництва. Мовляв, його виготовлення замовили разом з іншою рендерною продукцією, і це зайняло час. А поліграфічне підприємство при друці допустило кілька технічних помилок.

– Хочемо Вас запевнити, що Товариство обов’язково перед початком виконання будівельних робіт встановить паспорт об’єкта на будівельному майданчику в доступному для огляду місці. Ми зазначимо на ньому інформацію, передбачену вимогами законодавства, – обіцяє пан Свист. Чи дійсно це зроблять – побачимо. 

Забудовник також додає, що має зобов’язання перед тернополянами здійснити сучасний благоустрій території парку «Здоров'я» і провести роботи з реконструкції зупинки громадського транспорту на вул. Бережанська. Ще, додає пан Віталій, споруда сприятиме створенню нових робочих місць і залученню інвестицій у громаду. Та це наразі тільки слова, адже про конкретні дії і термін їх реалізації нам не розповіли. Як і про деталі будівельного проєкту аж на 9 поверхів.

Крім того, за час підготовки нашого матеріалу на інших місцевих платформах – журналістських й не тільки, вийшло кілька рекламних матеріалів про освячення наріжного каменю під будівництво бізнес-центру. У них розхвалили будівлю й перспективи, які вона має. У рекламі йдеться, що будівельні роботи розпочнуться вже з наступного місяця, а триватимуть вони два роки.

Редакція «20 хвилин» буде пильно стежити за ситуацією. 

Читайте також: Реставрують арку у центрі Тернополя. Що там намалюють? (ФОТО ДНЯ)

Читайте також: Виділяли мільйони: скільки та які генератори купували для шкіл і садків у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (78)
  • Оксана Теребуха

    Ще пару сесій і цього парку не буде 🤬 тварини ненажерні🤬
  • Оля Гуменюк

    Госпідар Тернополя що хоче те і робить
  • Natalia Dubyna

    Будинки ростуть як гриби в недозволених  місцях, а школи чи садочку ні одного. Діти в дві зміни навчаються, бо влада лише за свої кишені дбає!!
  • Luba Macievskaya

    Це вже через край скільки можна людей обманювати і йти дуже молитися  Ганьба

keyboard_arrow_up