Підпільні «наливайки»: де заправляють тернопільські маршрутки. Експеримент «20 хвилин»

Підпільні «наливайки»: де заправляють тернопільські маршрутки. Експеримент «20 хвилин»
  • Журналісти редакції «20 хвилин» вирішили дізнатися, чим заправляють маршрутки, і чи відповідає заявлена вартість фактичній. Для цього і провели експеримент.
  • Адже один з основних аргументів перевізників на користь підвищення тарифів на проїзд – зростання ціни на пальне.

 

Нагадаємо, що з 1 листопада у Тернополі триває “Транспортний майдан”. Проміжним його здобутком багато хто називає тимчасове повернення тарифів до попереднього рівня – 4-5 грн. На таких умовах приватні перевізники домовилися з міською радою попрацювати протягом тижня. У середу, 14 листопада, очікується чергове засідання транспортної та бюджетної комісій Тернопільської міської ради, де повторно обрахують тарифи на проїзд у громадському транспорті Тернополя.

По скільки літр?

Саме до об'єктивності вихідних даних, які і лягали в основу шокуючого тарифу, у громадськості виникло чи не найбільше питань. Неправдивість у підрахунках пасажиропотоку редакція «20 хвилин» цього тижня підтвердила вже двічі. Ми порахували кількість пасажирів, які розраховуються готівкою і електронною карткою, а також визначили, скільки саме коштів за годину роботи може осісти в кишенях водіїв та перевізників.

Відео дня

Нині представляємо третій експеримент, де покажемо, чим і де заправляють окремі маршрутки.

Нагадаємо, що на транспортній комісії перевізники стверджували, що підвищення цін на дизпаливо тягне за собою підвищення тарифів. Вони озвучили вартість 31,50 гривень за літр «солярки», на сайті ж міської ради в оприлюдненій калькуляції використовували суму 29,5 грн/л.

«20 хвилин» було цікаво дізнатися реальну вартість пального, яким заправляють маршрутки.

Отже, одного дня о 17:00 за «наводкою» сідаємо в автівку і їдемо в промзону на одну із підпільних «наливайок». Під'їжджаємо до нічим непримітних воріт, за якими видніється бочка. Привітний заправщик оголошує суму - 29 грн/л за дизпаливо. Заливаємо майже 52л за 1500 гривень, у процесі уточнюємо, чи приїздять заправлятися сюди маршрутки. На що той ствердно відповідає, що так, але ввечері. Паралельно чоловік скаржиться на те, що два дні їх не було через страйк.

На заправку під’їжджають увечері

Близько 20:30 повертаємось на промзону та спостерігаємо за заправкою, паралельно, при цьому моніторимо сайт Detransport. Бачимо, що добра половина маршруток вже стоять по АТП в різних частинах міста. Та за якихось півгодини о 21:00 до нашої заправки під'їжджає маршрутка (це ж саме підтверджує скріншот з сайту Detransport). Практично одразу за нею о 21:10 під'їжджає ще одна, о 21:40 до них приєднується третя. О 22:00 ми залишаємо засідку.

А тепер давайте візьмемо калькулятор і приблизно порахуємо суму “лівака” у маршрутках Тернополя.

Судячи з даних, які озвучували перевізники і журналістам «20 хвилин», і в інших ЗМІ, у середньому один автобус за день може проїхати 250-270 кілометрів, спалюючи при цьому близько 55 літрів дизпалива.

Скільки може бути «лівака»

55 л * 31 грн = 1705 грн (офіційні витрати на заправку)

55 л * 29 грн = 1595 грн (реальна сума з підпільної заправки), до речі, не виключено, що оптовим покупцям пропонують знижки.

1705 грн - 1595 грн = 110 грн — денний “лівак” за заправку з однієї маршрутки.

110 грн * 365 днів = 40 150 грн/рік - “лівак” за заправку з однієї маршрутки за рік.

Пригадаємо наш попередній експеримент, коли ми моніторили кількість пасажирів, які розраховувались готівкою і карткою. Для прикладу візьмемо один з маршрутів, коли  за годину роботи виявили 32 випадки невидачі квитка. Саме така кількість розраховувалась готівкою.

Рахуємо далі:

32 пасажири * 5 грн = 160 грн — необлікований заробіток за годину

160 грн * 12 год роботи = 1920 грн/день

1920грн * 365 днів = 700 800 грн/рік — необлікований прибуток по квитках за рік з однієї маршрутки.

Зараз на дорогах міста їздить 145 маршруток і хоч  дані з підрахунку приблизні, адже є різні дні та години з навантаженням, та все ж цифри необлікованої готівки вражають і залишається лише здогадуватись, яку частину цих доходів офіційно декларують, а яка - осідає в кишенях водіїв та перевізників.

Заправки не називають

Задля цікавості журналісти «20 хвилин» вирішили запитати у самих перевізників, де вони заправляють свої машини та яка вартість дизпалива.

Юрій ЛАГІШ, керівник ФОП Лагуш Юрій:

- Машини заправляю здебільшого на «Укрнафті». Пальне беру по 32 грн. З іншими заправками особисто я не співпрацюю. Чому не дають дизпаливо по оптовій ціні? Та тому що маємо серйозні борги – майже 300 тис. грн. Ніхто не продає оптом, якщо покупець не може розрахуватися за попередній період.

Андрій НАМАКА, директор ТОВ «Менс-Авто»:

- Прийдіть у бухгалтерію до нас і подивіться на рахунки. Ми здали документ в міську раду на розрахунок, там прописані всі цифри. Вони є і в аудиторів, і в антимонопольному комітеті. Моє підприємство співпрацює з приватною фірмою. Якою самою – розголошувати не хочу.

Якщо хтось з перевізників заправляє свої маршрутки дешевше, то тільки тому, що хоче здешевити. Адже тариф не відповідає реаліям нашого життя. Усі хочуть нові автобуси, комфорт і так далі. А ми не маємо, за що оновити транспорт.

Олег ГОРОШКО, керівник ПП «Тернвояж»:

- По-різному буває: де добра ціна, туди і їдемо. Чи на WOG, чи на ОККО, чи на «Укрнафті». Нині взагалі була проблема, що не було «солярки». Ціна на пальне в середньому – 31,50-32, 00 грн.

По оптовій ціні не дають, якщо є борг, і коли на рахунку нема грошей. А де я можу їх мати? Із тарифу 4 грн, 25 копійок йде на обслуговування валідаторів. Залишок – 3,75 грн. І це на всі пункти витрат. Чи реально вижити при таких умовах?

Пальне можуть продавати тільки на АЗС

Без сумніву, ніхто із підприємців не скаже прямо в очі, що заправляється не там, де треба і не за ті гроші, про які говорять на транспортній комісії. Питання ще і в тому – чи має ця підпільна «наливайка» відповідну ліцензію. І це вже – компетенція правоохоронних органів, які, сподіваємось, відреагують на публікацію.

Як розповів телефоном виконуючий обов’язки голови Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Левченко, здійснювати роздрібну торгівлю пального можуть тільки автозаправні станції, які мають спеціальну ліцензію. Вони повинні сплачувати акцизний збір. Працюють вони підпільно чи офіційно – має перевірити відділ економічної безпеки поліції.

До слова, «20 хвилин» закликає міську раду взяти до уваги вищенаведені факти можливих махінацій з пальним при формуванні нового тарифу на проїзд.

Шановні пасажири! Вартість проїзду залежить від усіх нас. Щоб порахувати реальний пасажиропотік, вимагайте квиток у водія!

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • тирнополянин

    мдаа..
  • Алла

    Журналісти молодці!Виконують роботу краще ніж ,,дехто''.
  • Діонісій

    мене от ця вся маячня з тими маршрутками дивує, да не хочеш їздити за такими тарифами, кричиш, що тобі не вигідно, збитково, залажу далі і далі в борги тощо...

    так нехрен цим займатись, шукай там де вигідно, на твое місце прийдуть ті кому вигідно і не будуть так скавчати.
  • Олександр Берестовський

    хаха директор "Терновояжу" каже що заправляється по 31,50 брехня чистої води, в нього є своя так звана "наливайка" на території АТП - 16127 по вул. Галицька 38 (в кінці ремзони по лівій стороні) після 5 години там черга з йогож автобусів як міських так і міжміських! P.S. проведіть рейд на території АТП там взагальному є три таких "наливайки" від різних підприємців!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up