Тишком-нишком забрали землю: мешканці Бродівської бояться, що не зможуть потрапити додому

Тишком-нишком забрали землю: мешканці Бродівської бояться, що не зможуть потрапити додому
  • Міська рада тишком-нишком забрала земельну ділянку на Бродівській, а мешканців будинку, які нею користувались багато років, попередити «забула».
  • Люди бояться, що якщо територію забудують, то до їхнього будинку не зможе під’їхати ні пожежна, ні швидка. Вони попросили, аби журналісти «20 хвилин» розібрались у ситуації.

75-річний Василь Свистун понад сорок років працював у Тернополі будівельником. Розповів, що зводив будинки по всьому місту, а ще до 2013-го керував будівництвом храмів. На пенсії чоловік хотів жити спокійно, але ж ні…

Уже два роки пенсіонер шукає справедливості у різних інстанціях. А все через тупиковий заїзд до його будинку на вулиці Бродівській. Пан Василь та сусіди ще раніше отримали в користування цю під’їзну дорогу. А у лютому 2022 року, коли перед будинком почали земельні роботи, випадково дізналися про те, що вона їм вже не належить. Міська рада забрала землю з їхнього користування і нікого про це не повідомила. 

Відео дня

Отримали заїзд понад 20 років тому

Будинок, у якому мешкає Василь Свистун, мав дві адреси: у 90-х роках – вулиця Бродівська, 11 та 11А, зараз – вулиця Бродівська, 8 та 8А.  Тут живе пан Василь і його син, а окремо сусідка Зореслава Грига. За словами чоловіка, у 1995 році вони звернулися у Тернопільську міську раду з проханням надати тупиковий заїзд та майданчик поблизу нього в їхнє користування.

У серпні 1995 року земельна комісія провела обстеження домоволодіння. В акті згодом зазначили, що «враховуючи специфіку забудови даного мікрорайону, комісія вважає додатково за будинком №11А закріпити земельну ділянку загальною площею 100 кв. м. для обслуговування будинку та реконструкції тупикового заїзду». Жителів зобов’язали провести благоустрій заїзду, що тоді мав статус провулку, і встановити огорожу по межі з домом №10 на Бродівській.

Рішенням виконкому Тернопільської міської ради від 17 січня 1996 року №21 дозволили «громадянці Гризі З.М. та громадянину Свистуну В. І., що проживають за адресою вул. Бродівська, 11А провести розширення існуючої під’їзної дороги до житлового будинку за рахунок присадибної ділянки будинку №11». Мешканці надали нашій редакції копії усіх підтверджувальних документів.

Пан Свистун додає, що понад 20 років жодних проблем з користуванням під’їзною дорогою не було.

Будинок, у якому мешкає Василь Свистун 

Два роки тому віддали ділянку ОСББ

Пенсіонер пригадує, як 24 лютого 2022 року на ділянку біля його дому приїхав екскаватор і почав щось копати. Чоловік поцікавився у робітників, що відбувається. Ті відповіли, що прокладають сюди кабель живлення від будови, зведення якої мали розпочати на протилежному боці вулиці. За словами пенсіонера, стартувало це будівництво навесні. Кабель так і не завершили класти, додає чоловік. Кілька днів робітники щось рили і поїхали, так все й залишивши. Насипи землі досі тут лежать, бо ніхто не прибрав. А пан Василь став бити на сполох.

Ось такі насипи землі залишили на місці після робіт у лютому 2022 року

Спершу чоловік звернувся у Тернопільську міську раду з питанням, чому на території їхнього заїзду прокладали кабель. І яким було його здивування, коли отримав відповідь, що рішенням сесії міської ради від 3 вересня 2021 року №8/9/49 ділянку з кадастровим номером 6110100000:03:005:0238 площею 0,0989 гектара віддали в постійне користування ОСББ «Бродівська, 11». Копія рішення міської ради також наявна у редакції. 

Тобто присадибна ділянка (і заїзд) вже понад два роки не є в користуванні пана Свистуна і сусідки пані Григи. Пенсіонер обурений, чому він дізнався про це лише після випадку, коли тут рили землю під кабель. І запевняє нас, що ніхто не узгоджував і не повідомляв їм про передачу ділянки для ОСББ.

ОСББ «Бродівська, 11», якому віддали у постійне користування земельну ділянку

– Я не розумію, чому Тернопільська міська рада у 2021 році скасувала рішення міської ради 1996 року та рішення суду 1997 року, й віддала всю ділянку в постійне користування ОСББ «Бродівська, 11»? На якій підставі це зробили? Чому нас не попередили й зробили все тихцем? Я вимагаю, аби повернули наш заїзд, виділений в 1996 році! – каже пан Свистун.

За словами Зореслави Григи, яка теж мешкає на Бродівській, 8А, у сусідньому будинку №11 раніше жили три сім’ї, але зараз люди є лише в першій квартирі. Натомість тут зробили переодягальню для робітників, які працюють на будівництві навпроти. Крім них пенсіонерка нікого тут не бачила. 

– І ось тому об’єднанню тишком-нишком віддали у постійне користування територію. Хоча міська рада раніше закріпила її за нами. Я провела у будинку №8А все своє життя. Ще моя мама не могла добитися заїзду. А ми у 1997 році це зробили! І тепер маємо просити дозволу у власників ділянки, аби користуватися заїздом? – знизує плечима жінка.

Мешканці хочуть повернути заїзд

У відділі земельних ресурсів міської ради пан Свистун отримав матеріали проектування ділянки, яку в 2021 році віддали для обслуговування будинку на Бродівській, 11. Копію документа показав журналістці. Червоними лініями на кресленні обведені межі земельної ділянки.

– Ці лінії йдуть аж під нашим будинком, уздовж паркану. Тобто ми тепер не маємо тут ні стоянки для автомобілів, ні заїзду. Забрали землю аж під наш дім і все віддали для ОСББ, – скаржиться пенсіонер.

Водночас, відповідно до «Схеми реконструкції тупикового заїзду до будинку» за 1996 рік, вся ця земельна ділянка була в користуванні тодішнього будинку №11-11А (де мешкає пан Свистун), який згодом змінив адресу. 

Пенсіонер продовжує – дізнався, що прокладання кабелю поблизу його будинку в лютому 2022-го проводили від будівельної компанії «Проф-Тер-Буд». Ця ж сама фірма займається будівництвом 7-поверхового офісного центру на протилежній стороні Бродівської. На думку чоловіка, земельну ділянку (включно із заїздом), площею 0,0989 га, отримала саме будівельна компанія – під виглядом ОСББ. Пан Василь думає, що після завершення будівництва офісного центру почнуть щось будувати на місці біля його будинку. А він не зможе користуватися заїздом.

На Бродівській, навпроти будинку пана Василя, триває будівництво

– Я думаю, що коли об’єкт навпроти повністю зроблять, тоді будуть братися за нашу ділянку. Не знаю, що саме тут зводитимуть, але судячи з площі, забудують всю територію. Ми не зможемо ні заїхати, ні зайти. Можливо, тут буде багатоповерхівка, і нас навіть до свого дому не пускатимуть… Я багато разів звертався у міську раду, лише дають формальні відписки. У липні 2023 року ми написали звернення до начальника міського відділу поліції, аби розібрались, чому міська рада віддала заїзд ОСББ? Відповіді так і не було. Далі я звернувся у Державне бюро розслідувань у Львові. Моє звернення скерували в Головне управління поліції в Тернопільській області ще 21 липня 2023 року. По ньому – відповіді я досі так і не отримав, – говорить нам пенсіонер.

А ось сусідка чоловіка – Зореслава Грига, побоюється, що коли на ділянці візьмуться зводити багатоповерхівку, то до їхнього будинку не зможе заїхати ні пожежна машина, ні карета «швидкої». При нещасному випадку люди будуть «заблоковані». А інший заїзд до оселі, за її словами, відсутній.

Так виглядає єдиний заїзд до будинку №8-8А, який хочуть повернути мешканці

– І «швидка» має заїхати, і пожежна, і щось завезти іноді треба. А якщо зведуть будинок – то нас «закриють». Як пояснив мені знайомий адвокат, забрали наш заїзд, аби тут щось збудувати. Площа і висота будівлі залежить від території. Отже, розраховують і на під’їзну дорогу, – каже пані Зореслава.

Кому належить ділянка включно із заїздом?

На час повномасштабної війни доступ до публічної кадастрової карти – відомостей про землі України – обмежено, повідомили у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру. Зі слів ексголови земельної комісії Тернопільської міської ради Андрія Шкули, для громадян закрили не лише кадастрову карту, але й її аналоги. Тому самотужки перевірити, кому наразі належить земельна ділянка поблизу будинку №8 та №8А на Бродівській (з тупиковим заїздом), ніяк не вдасться.

Тому журналісти «20 хвилин» спробували дізнатись про це у міській раді. У речниці Мар’яни Зварич запитали наступне: чи отримували у міській раді звернення від мешканців будинку №8-8А на Бродівській щодо проблеми із заїздом; чому міська рада у 2021 році передала ділянку в користування ОСББ «Бродівська, 11», проігнорувавши своє ж рішення 1996 року; кому наразі належить територія площею 0,0989 га; на який термін Василю Свистуну та Зореславі Гризі відвели ділянку у 1996-му тощо.

«Дану інформацію можна отримати лише за запитом», – сказала Мар’яна Зварич. На жодне із запитань вона не відповіла. Ми надіслали запит у міську раду. А 18 грудня нам повідомили – строк розгляду продовжили до 20 днів. 

За словами очільника «Ради голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, об'єднання співвласників за адресою «Бродівська, 11» немає. Натомість є із дещо відмінною назвою «Бродівська-Гріга, 11». За даними YouControl, зареєстрували його 27 січня 2021 року (і вже за 8 місяців об’єднанню надали в постійне користування земельну ділянку – прим. авт.). 

Керівником організації є Олег Смалюк. Журналісти запитали у пана Смалюка, чи зверталося їхнє ОСББ у міську раду з проханням виділити земельну ділянку.

– А для чого вам це знати? Пишете матеріал за проханням одного мешканця? Хай вам дає інформацію. ОСББ виділили землю на обслуговування будинку. Що тут такого? Якщо вона виділена – отже на якихось підставах це зробили, – відповів чоловік.

За коментарем журналісти також звернулись у будівельну компанію «Проф-Тер-Буд». За даними YouControl, уповноваженою особою є Сергій Щеглецький. У нього запитали, чи ділянка на Бродівській, біля будинку №8-8А, у власності компанії і чи планують там щось будувати. 

– «Проф-Тер-Буд» та я особисто не маю ніякого відношення до даного об’єкту, – коротко відповів Сергій Щеглецький.

Поки не розголошують подробиці справи

Мешканці будинку №8 та №8А – Василь Свистун та Зореслава Грига, звернулись в поліцію щодо ситуації із заїздом. Правоохоронці розслідують справу, вже зареєстрували кримінальне провадження.

– Поліція проводить слідчі дії. Оскільки триває досудове розслідування і є таємниця досудового слідства, я наразі не можу вам нічого детальніше розповісти, – наголосила слідчий слідчого відділу Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області, старший лейтенант поліції Юлія Гладка, яка і займається розслідуванням за запитом мешканців.

Довідка. Таємниця досудового слідства полягає у забороні розголошення даних. За статтею 222 Кримінального процесуального кодексу, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу прокурора. Незаконне розголошення відомостей тягне за собою кримінальну відповідальність.

Редакція надіслала на ім’я слідчої інформаційний запит. Ми очікуємо від поліції подробиць справи, і як тільки їх отримаємо – оприлюднимо на нашому сайті.

Чи дотримано правил пожежної безпеки?

Мешканці будинку №8-8А хвилюються, що якщо територію біля них забудують, то у них не буде заїзду ні для пожежного автомобіля, ні для бригади «швидкої». У Головному управлінні ДСНС в області розповіли, чи були виклики рятувальників за цією адресою і чи могли вони заїхати.

– Упродовж 2023 року пожеж у Тернополі за адресою: вул. Микулинецька, 8 та 8а, не зареєстровано. Щодо проїзду для пожежно-рятувальної техніки, то він повинен бути не менший за 3,5 метри. Однак вимоги можуть відрізнятися залежно від поверховості, приналежності будівлі, інших її особливостей. Кожен випадок потрібно вивчати окремо, – коментує речник пожежно-рятувальної служби області Сергій Данілін.

За державно-будівельними нормами «Планування та забудова територій», під час планування прибудинкової території потрібно врахувати, чи до будинку є доступ пожежного автомобіля та рятувальників у разі пожежі. Для техніки слід передбачити проїзд, завширшки не менше ніж 3,5 м чи смугу шириною не менше за 6 м.

До малоповерхових будинків проїзди можна влаштовувати з однієї сторони. Тупиковий проїзд (як у випадку за адресою, де проживають герої матеріалу – прим. авт.) має мати довжину до 150 метрів максимум. Також він має закінчуватися кільцевим об’їздом або майданчиком для розвороту авто, розмірами не менше за 12 м на 12 м.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за розвитком подій у даній ситуації. Згодом очікуйте продовження історії. 

 

Читайте також:

Нехай риють десь, але не в нашому дворі. Мешканці Білогірської посварилися із забудовником

Забудовник готовий піти на поступки мешканцям: «20 хвилин» дізналися, чим закінчився скандал на Білогірській

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • andriy

    Лисий підар в своєму репертуарі
  • Nataliya Diduch

    Дякую за матеріал.
    Особливо цінним є той факт, що  на тій самій сесії проголосували сервітут до нашої зеленої зони.

    І чисто випадково я дізнаюся про ще один факт, коли міська рада може забрати ділянку з користування і віддати комусь іншому.
  • Наталя Гупало

    Але основне таке набудоване в місті НЕСУРАЗНЕ. Місто перетаорилось на  МОНСТРА. Стало тісним безформенним незручним. Не місто а сплошний бардак. Ганьба.
  • Наталя Гупало

    Все побудовано на скритих хабаряках. Надал обнаглів тільки прийшовши до влади. Все можна вирішити за хабар. І той хто дає не заявить і той хто бере робить своє. Ганьба і безсовесність. Коли це скінчиться. Де наше набу сбу. Що робили те і роблять.

keyboard_arrow_up