Партнер рубрики Події

Забудовник готовий піти на поступки мешканцям: «20 хвилин» дізналися, чим закінчився скандал на Білогірській

Забудовник готовий піти на поступки мешканцям: «20 хвилин» дізналися, чим закінчився скандал на Білогірській
  • Журналісти «20 хвилин» продовжують слідкувати за непорозумінням, яке виникло між мешканцями Білогірської, 26-а та забудовником. Причина конфлікту – електричний кабель, який підприємець хоче прокласти через двір багатоповерхівки. 
  • Чи проводять підрядники монтажні роботи на території багатоповерхівки, і чи дійсно мають всі відповідні договори  – читайте у матеріалі.

12 вересня до редакції «20 хвилин» звернулися мешканці багатоповерхівки на вулиці Білогірська, 26-а. Люди переконували, що забудовник Сергій Щеглецький хоче незаконно розрити частину їх двору та дитячого майданчика, аби протягнути електричний кабель від підстанції КТП-40 А. Т-2. до Білогірської, 18.

Попри протести місцевих, зранку 12 вересня підрядник забудовника приїхав на Білогірську, та почав знімати бруківку задля подальшого монтажу кабелю. Тож мешканці викликали працівників поліції та попросили показати всі необхідні документи.

Відео дня

Як вдалося з’ясувати журналістам «20 хвилин» за адресою: вулиця Білогірська, 18 має бути новий житловий комплекс. А зводить його ТОВ «ПРОФ-ТЕР БУД», керівником якого з третього серпня 2015 року є Сергій Щеглецький.

Все під питанням

З моменту перебування журналістів «20 хвилин» на вулиці Білогірська, 26-а, минув вже майже місяць. Ми поцікавилися у місцевих жителів, яка наразі ситуація і чи отримали підприємці бажану електроенергію на сусідній ділянці?

— Поки що в нас нічого нового. Бруківку далі не знімали, нічого не рили та кабель не прокладали. Попередньо обговорюємо умови, які висунули жителі нашого будинку, — запевнив місцевий житель Олександр.

Нагадаємо, за проведення монтажних робіт підприємець пропонував людям компенсацію у розмірі 100 000 гривень, а також зобов’язувався відремонтувати місце прокладання кабелю, щоб у майбутньому не просідала бруківка.

Тоді жителі відмовилися і висунули свої умови – 200 000 гривень компенсації та обов’язкове ознайомлення з проєктною документацією. Тобто, жителів цікавить, скільки часу триватимуть будівельні роботи, яка глибина траншеї, чи після цього буде безпечно дітям гратися на майданчику. Також люди попросили надати підписаний документ, де забудовник обіцяє відновити бруківку у випадку просідання.

Шостого жовтня Сергій Щеглецький повідомив журналістам про те, що з мешканцями порозумілися. І забудовник готовий віддати компенсацію у розмірі 200 000 гривень за прокладання кабелю.

Про те, що забудовник готовий піти на умови мешканців, знають не всі. Наразі інформацію уточнюють у представника ОСББ. 

Ми не заперечуємо

Під час спілкування з журналістами «20 хвилин», присутні підприємці неодноразово наголошували, що мають повне право проводити монтажні роботи, адже заздалегідь отримали дозволи від всіх дотичних структур та власника земельної ділянки.

Журналістам навіть показували креслення, на якому відповідні структури поставили печатки з датою, як підтвердження про дозвіл.

За інформацією відкритих даних земельного кадастру України, ділянка на вулиці Білогірська, 26-а займає площу 0.262 га та має кадастровий номер 6110100000:12:018:0074. Вона призначена для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. З 18 жовтня 2017 року Управління Служби безпеки України має право постійного користування земельною ділянкою. Надалі жодній будівельній компанії цю земельну ділянку не передавали.

Чи надавали в УСБУ в Тернопільській області дозволи на проведення монтажних робіт?

— Звернення щодо прокладання кабелю через земельну ділянку на Білогірській, 26-а, до УСБУ в Тернопільській області надсилали. 19 квітня 2023 року ми повідомили користувача земельної ділянки про те, що за умови дотримання вимог чинного законодавства, наявності всіх необхідних дозволів та погоджень, управління не заперечує прокладання кабелю живлення, — відповів на запит начальник УСБУ в Тернопільській області Василь Дем’янчук.

Не повинні погіршувати якість електроенергії

Також мешканцям багатоповерхівки на вулиці Білогірська, 26-а, переймаються, що електрична підстанція КТП-40 А. Т-2 може не витримати додаткової напруги, а отже, квартири залишатимуться без електроенергії. Чи варто мешканцям хвилюватися, та чи ВАТ «Тернопільобленерго» надавав дозвіл підприємцям приєднатися до підстанції?

З 26 березня 2022 року стосунки між операторами систем розподілу та замовниками послуг регулює Порядок тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану. Про це редакцію повідомив в.о. голови правління «Тернопільобленерго» Ігор Юхимець.

— Дозвіл на тимчасове приєднання до підстанції надають на підставі договору, який укладає оператор системи розподілу та замовник послуги. Окрім договору, необхідно заповнити заяву та вказати технічні умови тимчасового приєднання до електричних мереж електроустановок, — розповідає пан Юхимець. — Будівництво кабелю має здійснювати замовник. Приєднання нових споживачів до підстанції не повинно погіршити якість електропостачання та впливати на значення дозволеної до використання потужності наявних споживачів.

Нагадаємо, 12 вересня підприємець Сергій Щеглецький запевнив журналістів «20 хвилин», що він має оновити та збільшити потужності підстанції. Та чи знають у «Тернопільобленерго» про можливі зміни?

— Затверджений порядок не передбачає оплату чи здійснення замовником реконструкції, будівництва підстанційної складової. Заміна обладнання трансформаторної підстанції, яка є у власності «Тернопільобленерго», здійснюється лише нашими працівниками. І тільки, якщо є нагальна потреба, — відповів пан Юхимець.

Після прокладання кабелю від підстанції до ділянки забудови мешканці багатоповерхівки не матимуть додаткових витрат. У «Тернопільобленерго» наголосили, сплачуватиме за додатково спожиту електричну енергію замовник (підприємець, який будує на Білогірській, 18 – ред.) Нараховуватимуть суму за класичною схемою: спожита за місяць енергія х на тариф.

На копії кресленні щодо проведення монтажних робіт вказано, для обліку спожитої електроенергії замовник трифазний електронний лічильник трансформаторного включення.

Зауважимо, щоб повноцінно користуватися електроенергією, споживач має приєднатися до системи розподілу електроенергії, укласти договір із оператором системи розподілу та постачальником електроенергії. Для укладання договору необхідно звернутися до оператора системи розподілу. 

Зі слів підприємця Сергія Щеглецького, наразі вони мають дозвіл на підключення кабелю до підстанції. Як тільки всі технічні умови будуть виконані, тоді вже вирішуватимуть питання з поданням електричної енергії та встановленням лічильника. 

Читайте також:

Гольф-клуб біля Водної арени: ми дізналися, хто за цим стоїть

Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Фостяк

    Але на дозвільних документах, де стоїть підпис Тернопільобленерго не нанесено дитячого майданчика, тому і є їх погодження. Після прокладання кабеля, дитячий майданчик опиниться поза законом.
  • Придурок Со Справкой

    Але тернополяни ви ... ми вмираємо тут щоб ви жили, а ви кабель не можете вирішити
  • Yurii Ivanechko

    Не погоджуйтеся без дозволу міської ради.
    В нас так було на Миру 13. Погодилися. Підприємець нам розрила, а потім як небудь асфальт постелила.

    Вимагайте дозвіл ТМР
  • Nataliya Diduch

    Молодці тернополяни!
    Аплодую!!! 👏🏻

keyboard_arrow_up