Володимир Чалов помер у хоспісі. Після експертизи його поховали, а сестрі не повідомили

Володимир Чалов помер у хоспісі. Після експертизи його поховали, а сестрі не повідомили
  • Історію Володимира Чалова, який потрапив у хоспіс в с. Плотича редакції “20 хвилин” розповіла рідна сестра Володимира Дана Чалова. 3,5 місяці чоловік перебував у закладі.
  • На жаль, 16 січня він помер. Рідній сестрі про смерть пана Володимира не повідомили. Хоча жінка каже, що благала лікаря та медсестер із закладу подзвонити.

Стаття під назвою “«З нього у хоспісі роблять овоч»: тернополянка розповіла історію свого брата, що помирає через німецькі ліки” була опублікована на сайті “20 хвилин”  27 грудня 2018 року. Як і обіцяли, ми продовжили розслідування.

24 січня із власних джерел нам стало відомо, що Володимир Чалов помер.

- Я не вірю, що мого брата немає. Поки не побачу його могилу, не зможу спокійно спати, - каже Дана Чалова. - Знайомі повідомили нам про смерть через тиждень.

Відео дня

 Пані Дана розповіла, що всередині січня вони з донькою надсилали Володимиру Чалову  посилку у хоспіс. Вона повернулась із надписом “Пацієнт відмовився від отримання”.

- Ми і раніше надсилали йому передачі, - говорить жінка. - Солодощі, продукти деякі, сочки. Ми старались підтримати його, хоч останнім часом його стан значно погіршився: він не міг ковтати, говорити. Я не розумію як він міг відмовитись, якщо навіть не міг говорити.  Ще влітку він був у свідомості, все добре було. А зараз мені кажуть, що його немає серед живих. Я просила лікаря, залишала йому номер. Просила по-людськи медсестер в тій лікарні: подзвоніть, якби щось трапилось з моїм братом. Вони обіцяли, що зроблять це….

"Я не знайомий ні з ким з родичів пацієнта", - головний лікар хоспісу 

11 січня, коли Володимир Чалов був ще живий, журналістка “20 хвилин" поспілкувалась із головним лікарем хоспісу в с. Плотича Андрієм Паламарчуком.

Він запевнив, що з рідними пана Володимира раніше був незнайомий, а родичі в будь-який момент могли забрати його із клініки, попередньо оформивши документи на опіку.

- Я наголошую, що ні з ким з родичів пацієнта я не був знайомий, - каже Андрій Паламарчук. - Інформація про те, що я ніби-то вчився із зятем Володимира Чалова - неправдива.

За словами Андрія Паламарчука, стан Володимира Чалова 11 січня був важчий ніж у час, коли він потрапив в лікарню.

- Лікування надається відповідно до протоколу лікування даного захворювання, сказав лікар. - Препарати, які приймав хворий, входять до протоколу.  Стан хворого, коли він поступив у заклад був кращим, ніж 11 січня. Це все, що я можу сказати. Ми не маємо права розголошувати діагнози пацієнта та ліки, які він приймав. Ми працюємо на підставі медичної ліцензії, на підставі сертифікату акредитації лікувального закладу на підставі ліцензії по обігу наркотичних, психотропних речовин і підконтрольних препаратів.

Виявили онкологію

На ситуацію із пацієнтом хоспісу Володимиром Чаловим увагу звернув начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. Журналістка “20 хвилин” запитала пана Богайчука, чи були за законом підстави для перебування чоловіка у хоспісі.

- Відповідно до положення “Про надання хоспісної допомоги” чоловік мав всі підстави стати пацієнтом хоспісу, - говорить Володимир Богайчук. - В даному випадку він є онкологічно хворий. Попередній діагноз - онкологія. У зв’язку із зверненням уваги громадськості на дану ситуацію і по зверненні головного лікаря  ми створили комісію на рівні управління охорони здоров’я, яка буде займатись справою і дасть експертну оцінку щодо цього хворого.

Як переконує рідна сестра Володимира Чалова, про страшну недугу свого брата вона не знала. Хоча і відвідувала його у закладі часто.

Ми зателефонували Андрію Паламарчуку і після звістки про смерть пацієнта хоспісу:

- Володимир Чалов помер. Ми повідомляємо про смерть пацієнтів лише найближчих родичів: дочка, син, а родина вже вирішує між собою кому повідомляти далі, - сказав головний лікар хоспісу. - Тіло забрали на судово-медичну експертизу на розтин. До нас родичі після смерті не звертались. Після судово-медичної експертизи тіло йде на поховання.


Хто ховав Володимира Чалова та де саме він похований рідна сестра не знає

За коментарем ми звернулись до поліції. Як повідомив начальник відділу комунікації ГУ НП в Тернопільській області Сергій Крета, тіло Володимира Чалова віддали на  судмедекспертизу, результати якої свідчать, що хворий помер від раку легень.

- За фактом смерті Володимира Чалова кримінальне провадження за статтею 115 ККУ з відміткою “природня” смерть, - каже Сергій Крета. - Є заключення судмедексперта, в якому вказано, що смерть наступила від раку легень. 

Окрім того, Сергій Крета зазначив, у випадку, якщо пацієнт на момент смерті перебував у закладі такого типу і в разі, якщо у нього не знайдеться родичів для поховання, то похороном має займатись сам заклад.

Ми спробували  дізнатись, хто отримав допомогу на поховання Володимира Чалова у Тернопільському пенсійному фонді. Як повідомили нам у відділі виплат пенсій, допомогу на поховання було виплачено у січні, але хто саме її отримав, сказати не можуть.

У Спеціалізованому комунальному підприємстві ТМР “Ритуальна служба” нам повідомили, що Володимира Чалова справді поховали 22 січня.

З власних джерел нам відомо, що на похороні були двоє людей - чоловік і жінка. Чи були це донька покійного пана Володимира з чоловіком, - невідомо. Ми намагалися зателефонувати дочки Володимира Чалова у Німеччину. Але як розповіла пані Дана, її номер не відповідає вже кілька місяців. 

Окрім того, журналісти "20 хвилин" надіслали інформаційний запит до Секретаріату Уповноваженого з прав людини. У відповіді зазначено, що для вжиття заходів регулювання ситуації до Департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА та ГУНП в Тернопільській області направлено офіційні листи.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up