Майдан: три роки потому

Революція Гідності зробила маленьке чудо у нашій країні. На кілька місяців-тижнів- днів ми повірили, що все буде інакше. Мовляв, ми повстали проти режиму і тепер будемо жити інакше. Однак три роки життя у новій реальності показало, що насправді реальність не так вже і змінилась.

Згадування про Майдан стало улюбленим засобом маніпуляцій та популізму. Ідеали Майдану затерлись у промовах. А згадка про цю подію, яка колись надихала, почали дратувати.

До Європи ми не наблизились, реформи заклякли на мертвій точці, а активісти втратили свій запал. Світ втомився вірити в нас, і підтримувати. Бо ж скільки можна вливати гроші в державу, яка чекає, поки її проблеми вирішать європейці, американці чи ще хтось третій? 

Та й вимучене і витиснуте з наших політиків е-декларування показало те, що ми знали, але боялись в цьому зізнатись. Система не змінилась. 
Нові політики – в переважній своїй більшості – такі ж, як і ті, що втекли в Ростов. Власні церкви, раритетні книги і святині, мільйони готівкою і вражаюча кількість квартир та землі в кожного. Кумедно, що хтось підрахував, що сума задекларованої готівки майже рівняється траншу МВФ. Так от куди йдуть гроші на реформи і розвиток демократії в нашій країні.
 

А де реформи? Вони зависають у владних кабінетах. Молоді або запрошені з-за кордону реформатори із запалом беруться до справи – і за пару місяців пишуть заяви на звільнення.

Вони кажуть, що не можуть подолати систему, що усі їхні позитивні потуги зустрічають опір та перешкоди. Приходять нові реформатори – і все по колу.

Не міняється ситуація на краще ніде. Ростуть ціни, зменшуються зарплати, бізнес іде в тінь. Люди масово виїжджають за кордон в пошуках кращого життя. Безвізового режиму нема, хоча ми чули вже обіцянок з двадцять, що він буде. Європа відчуває, що українці захочуть покинути свою погрузлу в корупції країну і поїхати до них. Бояться напливу, масово відмовляють у отриманні віз, ускладнюють перетин кордону.

Тож за три роки нам пишатись особливо нічим. Але це не підстава пакувати валізи. Можливо, це останні місяці опору системи, і з 2017 року реформи таки зрушать з мертвої точки.

Звучить фантастично, але нам залишається лише вірити і добре й чесно робити свою роботу.

- Минулий рік був непростим для світу і для кожного з нас. Сирія, Алеппо, Париж, Берлін... Україна не відстала надто від...

Майдан: три роки потому

Революція Гідності зробила маленьке чудо у нашій країні. На кілька місяців-тижнів- днів ми повірили, що все буде інакше....

Грандіозне спортивне свято завітає у наше місто 29 травня! Свято, яке зараз актуальне як ніколи, яке відображає світові тренди,...

Спадщина Чорнобиля

В страшні річниці ми схиляємо голови і згадуємо, як було. Вшановуємо пам'ять тих, в кого попереду було все життя, але воно...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up