Що таке ОСББ і як його створити?

Отже, об’єднання  співвласників  багатоквартирного  будинку (далі - об’єднання)  - це  юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових   приміщень   багатоквартирного  будинку  для  сприяння використанню  їхнього  власного  майна  та управління, утримання і використання спільного майна.

Діяльність ОСББ  регулюється  цим Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», Цивільним, Житловим  та Земельним кодексами,  іншими  нормативно-правовими  актами  та статутом об'єднання.

Об'єднання  створюється  як  непідприємницьке  товариство для здійснення своїх функцій.

В  одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об’єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше     багатоквартирних    будинках,    об’єднаних    спільною прибудинковою  територією,  елементами  благоустрою,  обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об’єднання. 

ОСББ має печатку із  своїм  найменуванням  та  інші  необхідні реквізити, а також розрахункові рахунки в установах банку.

Об'єднання є  неприбутковою  організацією  і  не  має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.

Об’єднання  може  бути  створено  лише  власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках).    Установчі    збори   об’єднання   у   новозбудованих багатоквартирних  будинках  можуть  бути проведені після державної реєстрації   права   власності   на  більше  половини  квартир  та нежитлових приміщень у такому будинку.

Для створення об'єднання скликаються установчі збори.

Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою,  яка  складається  не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення  про  проведення установчих зборів направляється ініціативною  групою  не  менше  ніж за 14 днів до дати проведення установчих  зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається  кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення   (рекомендованим   листом).   У   повідомленні   про проведення  установчих  зборів  зазначається,  з  чиєї  ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Час і  місце  проведення  обираються  зручними  для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість  голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або  нежитлового  приміщення  співвласника  у загальній площі всіх квартир  та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення  вважається  прийнятим,  якщо  за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Установчі збори  приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

     Державна  реєстрація  об'єднання  проводиться  у порядку,  встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.  Об'єднання вважається  утвореним  з  дня його державної реєстрації.

Коментарі (0)

9 грудня 2015 року Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення...

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 вересня 2015 року ухвалив постанову у справі № 6-939цс15,...

На останньому етапі проходження знаходиться у Верховній Раді України Проект Закону України «Про особливості здійснення права...

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» викладено статтю 8 в новій редакції. Встановлено у 2015 році...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає кардіолог з Тернополя photo_camera 21:01 На Тернопільщині нарубали лісу на чверть мільйона гривень 20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up