Адвокат з Тернополя збирає кошти на дрони для підрозділу друга-аеророзвідника

Адвокат з Тернополя збирає кошти на дрони для підрозділу друга-аеророзвідника
  • Тернополянин Віталій допомагає військовим 30-ї бригади ім. князя Костянтина Острозького майже рік. Зокрема, усі свої сили чоловік спрямував на те, аби забезпечити дронами підрозділ аеророзвідки, у якому служить його друг дитинства – боєць із позивним «Макс».
  • Завдяки літальним пристроям ворогам дуже непереливки, тому аеророзвідники потребують їх постійно та у великій кількості.
  • Віталій просить долучитись до збору коштів на дрони небайдужих жителів області. Як стати частинкою доброї справи – розповідаємо.

Коли спілкуєшся із паном Віталієм, перше, що спадає на думку – він дійсно профі своєї справи, адже чудово оперує знаннями про безпілотні літальні апарати і за лічені хвилини знаходить відповідь на усі запитання про їхню роботу. Секрет цього простий.

Віталій Бойчук – адвокат з Тернополя, від вересня 2022 року займається пошуком та купівлею дронів для військовослужбовців 30 окремої механізованої бригади Збройних Сил України. Чоловік звернувся у «20 хвилин», бо вірить – це допоможе заохотити людей долучитись до збору коштів на «Мавіки».

Віталій Бойчук із другом "Максом"

Дрони для аеророзвідки – як очі

Техніка вкрай необхідна для підрозділу аеророзвідки 30 ОМБр, у складі якої воює боєць «Макс» – друг дитинства пана Віталія. Про нього тернополянин розповідає із захопленням. «Макс» народився у містечку над Збручем, у Хмельницькій області. Змалечку він грав у духовому оркестрі, обожнює музику, тому подався на навчання у Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв. Першу освіту отримав музичну, а другу – керівного напрямку. Власне, з другою сферою і пов’язав своє життя.

Відео дня

– «Макс» воює з 2014 року. Він, до речі, завжди був політично свідомим, долучався до молодіжних патріотичних організацій. Потім брав участь в обох «Майданах», особливо у Революції Гідності. Коли почалась анексія Криму, поїхав туди. Опісля добровільно вступив у лави ЗСУ, і відтоді служить на різних напрямках. Мав різні військові спеціальності: був артилеристом, у піхоті та розвідці. З початку повномасштабної війни мій друг служить в аеророзвідці, носить звання сержанта. Ще навесні минулого року його нагородили орденом «За мужність» III ступеня, – говорить Віталій Бойчук.

Аеророзвідник "Макс"

Сам Віталій почав волонтерити волею випадку. Якось спілкувались із «Максом» про втрати дронів через ворожі РЕБ-и (пристрої радіоелектронної боротьби) та те, що аеророзвідники без них «як без рук», і адвокат вирішив залучити своїх клієнтів, щоб зібрати гроші на дрон. У той час він коштував у межах 80 тисяч гривень. Пристрій придбали, передали на фронт, і він зник на окупованій території за три дні. Віталій зрозумів, що купити «Мавіка» – замало. Військовим слід допомагати весь час…

– Насправді для підрозділу, у якому воює «Макс», дрони як розхідний матеріал, – додає пан Віталій.

Хлопці від початку брали участь у Бахмутській операції — були під Зайцевим та Бахмутом. Згодом воювали на Харківщині, де звільняли Ізюм. Тепер аеророзвідники знов повернулась на Донеччину. Це один із найбільш «пекельних» напрямків у війні, де працює багато ворожих РЕБ-ів. За словами Віталія Бойчука, окупанти мають різні типи: дальнього і ближнього спектрів дії, пересувні і стаціонарні.

– РЕБ-и садять наші дрони. Тобто, оператор втрачає з пристроєм зв’язок, він стає некерований і падає. Зрозуміло, що ніхто у «сіру» зону чи на територію окупанта за ним не піде, бо це небезпечно, – каже він.

Успіх залежить від «Мавіків»

За зібрані кошти на рахунки Віталія, для підрозділу аеророзвідки 30 бригади закупили вже 24 дрони DJI Mavic 3. Буквально 8 серпня «Максу» передали останній дрон. Чому так багато пристроїв треба хлопцям і чому конкретно «Мавіки», а не щось інше? 

– Наш основний пріоритет – «Мавіки 3». Це китайські дрони, які вже зняті з виробництва, але купити їх на ринку досі можна. Ми також придбали хлопцям обладнання до FPVдронів-камікадзе: резонатори, батареї, антени, пульти тощо. FPVдрони – це, як правило, одноразові дрони, до якої чіпляють вибухівку, дрон виконує завдання і не повертається. «Мавік 3» навпаки – виконує завдання й повертається до оператора. Зараз у нас немає ефективного масового виробництва FPVдронів-камікадзе. Тому бійці користуються дорожчими «Мавіками», – говорить чоловік.

За словами пана Віталія, FPVдрони-камікадзе, якими військових в Україні поки не можуть забезпечити масово, це не проблема якогось одного підрозділу. Це всеукраїнське питання, адже швидке і якісне виробництво таких пристроїв для ЗСУ в державі відсутнє. А DJI Mavic 3 – середні за вартістю дрони для виконання бойових завдань. Підрозділу бійця «Макса» вони, найперше, потрібні для розвідки. Ці дрони і надійні, і повністю вивчені та вдосконалені нашими військовими. Mavic 3 в необхідній кількості, з різних причин, за держані кошти не купувались й не купуються.

– Дрон може літати на кілометри вперед. Він робить це за лічені хвилини, і солдатам не доводиться ризикувати власним життям. «Мавік» легко виявляє позиції ворога, техніку, склади зброї, напрямки переміщення окупантів, і дозволяє ефективно корегувати нашу артилерію. Дрони «спрямовують» дії артилеристів в режимі реального часу, бо картинка транслюється у штаб, – розповідає нам волонтер.

Дрони – це також надійна зброя, каже пан Віталій. Вони переносять різні боєприпаси і скидають над окопами ворога, над складами зі зброєю та технікою. Як наслідок – безліч вбитих, травмованих та деморалізованих росіян. Тобто, у певній мірі успіх наших захисників залежить від наявності дронів.

Ось такі боєприпаси переносить дрон і скидає на окупантів

– Як говорить «Макс», він може до десяти окупантів «виводити із ладу» за добу, якщо є «Мавік». Але сумно, що дрон може жити день, або максимум три дні через ворожі РЕБ-и. Надто на Бахмутському напрямку, де наразі служить «Макс». Тому ми регулярно купуємо «Мавіки» для нього й побратимів!

Волонтер просить не бути байдужими

Віталій Бойчук розповідає, мовляв, його інколи критикують, бо допомагає лише 30 ОМБр, а точніше, підрозділу аеророзвідки. Але чоловік це пояснює тим, що саме військові аерозвідники сприяють й допомагають його волонтерству – вони створили телеграм-канал, де публікують відео їхньої роботи по окупантах. Ролики надихають людей допомагати ще й ще. За усіма мірками, додає, вважає себе дрібним волонтером. Якщо глянути з фінансової сторони, 24 дрони обішлись приблизно у 2,2 млн гривень. Це ніби й немало, але у контексті волонтерства – крапля в морі.

Ще для військових 30 бригади волонтери придбали авто

– Багато грошей на «Мавіки» ми отримали завдяки телеграм-каналу «Макса». Його відео поширюють журналісти і лідери думок, інші волонтери. Наприклад, як Сергій Стерненко опублікував допис про роботу цього підрозділу аеророзвідки – за день ми отримали від людей до 500 тисяч гривень, за які купили п’ять дронів. Публічно підтримував збори й 24 канал, телеканал Інтер. Люди бачать роботу бійців і донатять. Є прямий результат тих грошей, які вони «задонатили». Звісно, якщо мене просять знайти дрон для військових з інших підрозділів, я ніколи нікому не відмовлю. Але дрони купуємо й передаємо виключно хлопцям з 30 ОМБр, – уточнює пан Віталій.

До речі, долучитись до телеграм-каналу аеророзвідника «Макса» під назвою AEROBOMBER, можна за лінком: http://surl.li/jxtes.Там знайдете цікаві фото і відео про роботу наших «птахів».

Сьогодні один DJI Mavic 3 вартує у межах 90 тисяч гривень. Чим більшу суму вдасться зібрати – тим більше дронів, відповідно, дістануть волонтери і передадуть хлопцям. Віталій Бойчук сподівається, що тернополяни і жителі області, які читатимуть цей матеріал, не залишаться осторонь збору коштів.

– Я заздалегідь хочу подякувати тим, хто долучався й долучиться зараз. Ми маємо чимало благодійників, які регулярно передають кошти. Тим не менш, грошей бракує. Ми постійно публікуємо звіти, на що їх витратили. Я регулярно їжджу до хлопців на фронт, нерідко особисто везу дрони. Звісно, хотілось би, щоб органи мiсцевого самоврядування, особливо ті, де не «прилітає» від окупантів, теж активніше витрачали кошти не на бруківку, а на допомогу військовим. Але поки цього майже немає. Тому ми сподіваємось на допомогу українців, – завершує пан Віталій.

Зібрані від людей кошти витрачають лише на технічне забезпечення хлопців. На смаколики, якісь корисні дрібниці, за словами пана Віталія, йдуть лише особисті кошти, пожертви друзів та близьких клієнтів. Реквізити збору на дрони DJI Mavic 3 для ударної аеророзвідки 30-ОМБР прикріплюємо нижче:

Від редакції: Друзі, давайте об’єднаємось, як ми це робимо ще з перших днів повномасштабного вторгнення. Щоб наші мужні воїни, будучи далеко від дому і рідних, мали можливість виконувати поставлені завдання, і вигнали ворога з нашої землі. Військові будуть вдячні за вашу допомогу!

 

Читайте також: 

Від смерті врятувало спорядження: осколки застрягли навіть в кобурі пістолета — історія кордівця з Тернополя

Ветерани Тернопільщини та їх рідні можуть отримати до мільйона гривень на бізнес: розповідаємо умови

Пройшов гарячі бої і штурми — історія снайпера з Микулинців

Збільшили відпустку і розмір виплат: пояснюємо, які зміни для військових із липня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nin Ja

    На Дальній пляж і фонтан в парку Сопільче!!!! Тримайтесь, хорошого вам настрою!
  • Степан Яловега

    в Тернопільській області сотні тисяч людей які працюють за кордоном і роками десятками років не платять податки в бюджет України каждий заборгував державі Україна від 10 000 євро до 50 000 євро це сотні мільйонів євро це тисячі дронів

keyboard_arrow_up