Ветерани Тернопільщини та їх рідні можуть отримати до мільйона гривень на бізнес: розповідаємо умови

Ветерани Тернопільщини та їх рідні можуть отримати до мільйона гривень на бізнес: розповідаємо умови
  • Ветерани та члени їх родини можуть отримати від 250 тисяч до мільйона гривень на розвиток власної справи. Це можливо в рамках нової державної програми під назвою «Грант для ветеранів».
  • Хто за правилами може претендувати на участь у держпрограмі та що треба зробити, аби отримати кошти в Тернополі – ми дізнавалися.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Програма «Грант для ветеранів» діє в Україні від квітня 2023 року. У Тернопільському обласному центрі зайнятості наголошують, ветерани та їх родини цікавляться нею і вже є кілька перших спроб подання заяв.

Серед учасників є заяви на розвиток переробної та харчової промисловості, обробку деревини та розміщення людей (мініготель). Наразі заяви на розгляді комісії державного центру зайнятості, де учасникам вказують на недопрацювання, помилки.

Які суми та на що можна витратити

Зі слів директора Тернопільського обласного центру зайнятості Василя Олещука, кожен учасник програми може отримати на реалізацію власної справи від 250 тисяч гривень до мільйона гривень. Проте, для певної суми гранту є свої умови та правила.

Відео дня

Грант до 250 тисяч гривень

Його можуть отримати лише учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Неважливо чи ви маєте ФОП, чи лише плануєте відкрити.

Обов’язки: працевлаштування одного найманого працівника після отримання грантових коштів.

Грант до 500 тисяч гривень

Подати заяву може чоловік або дружина ветерана. Програма покриває до 70% вартості проєкту.

Обов’язки: одержувач гранту має створити не менше двох робочих місць.

Грант до мільйона гривень

Розрахований на учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Програма покриває 70% вартості проєкту.

Обов’язки: учасник програми повинен мати ФОП, який працює не менше трьох років. Після отримання грантових коштів працевлаштувати чотири людини. Проте два найманих працівники повинні бути учасниками бойових дій.

ВАЖЛИВО! Використати грант у повному обсязі та створити нові робочі місця необхідно протягом пів року з дати отримання коштів на рахунок. Грантові кошти повертаються до держави у вигляді сплачених податків та зборів.

Витратити отримані кошти, ветерани, їх рідні можуть виключно на потреби, які посприяють розвитку власної справи. На кожну позицію виокремили дозволений відсоток витрат:

  • меблі, обладнання та транспортні засоби для комерційного використання – без обмежень;
  • ліцензійне програмне забезпечення – до 50% коштів;
  • сировину, матеріали, товари та послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, а також на тварин або саджанці для створення ферм – до 70% коштів;
  • послуги з маркетингу та реклами – до 10% коштів;
  • оренду нежитлових приміщень – до 25% коштів;
  • оренду обладнання – до 30% коштів;
  • лізинг обладнання, крім власних транспортних засобів – до 50% коштів;
  • придбання франшизи – без обмежень.

Хто та як може подавати заявки на отримання коштів

Подати заявку на грант для відкриття чи розвитку власної справи можуть учасники та учасниці бойових дій, а також їхні дружини, чоловіки. Крім цього, взяти участь у програмі мають право військові, які отримали інвалідність внаслідок війни.

ВАЖЛИВО! На отримання коштів можуть розраховувати не лише ті ветерани Тернопільщини, які вже мають власну справу, а й новачки.

Подати заяву на отримання коштів у рамках програми «Грант для ветеранів» можна онлайн. Алгоритм нічим не відрізняється від всіх інших грантів «єРобота».

Як раніше повідомляла керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська, для участі вони мають підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал «Дія». Це позбавляє учасника небажаної купи папірців та відвідування установ.

– Після подання жителями Тернопільщини заявки, вона потрапляє в «Ощадбанк». Працівники банку перевіряють кредитну історію. Після заявка потрапляє в Центр зайнятості, де вже працюють з вашим бізнес-планом: перевіряють його на реалістичність. Чи є показники, зазначені у плані досяжними, чи справді ви виконали всі умови, кого ви плануєте наймати на роботу. Вони виставляють свої оцінки. Потім складається рейтинговий перелік поданих заявок. Отримують кошти тільки ті перші особи, на яких вистачило коштів грантодавця, – каже Оксана Качурівська.

Не варто засмучуватись, якщо ваша заявка не отримала кошти одразу. Якщо її рекомендували на фінансування, то є надія, що ви зможете отримати фінансування в наступному етапі.

ВАЖЛИВО! Якщо заяву подає дружина або чоловік, то ветеран має погодити її за допомогою свого електронного підпису.

Як зазначають на порталі «Дія», до 13 серпня триває дев’ятий етап подачі заявок. За один потік держава готова профінансувати гранти від всіх українських ветеранів на 80 мільйонів гривень. Зі стартом наступних потоків прийому заявок можна ознайомитися за посиланням.

У центрі зайнятості не приховують, учасникам можуть відмовляти у наданні коштів від держави. І підставою для цього бувають не лише похибки у прорахунку, не до кінця заповнений бізнес-план, а й серйозніші питання. Зокрема, якщо особа:

  • перебуває і веде діяльність на окупованій території, в росії або білорусі;
  • перебуває під санкціями;
  • має відкриті провадження у справі про банкрутство;
  • зареєстрована як кредитна або страхова організація, інвестиційний або недержавний пенсійний фонд, учасник ринку цінних паперів та ломбард;
  • займається обміном валюти, виробництвом або виготовленням зброї, алкоголю чи тютюнових виборів;
  • притягнена до кримінальної відповідальності через корупцію;
  • має державну заборгованість.

Нагадаємо, від липня 2022 року в Україні діє програма «єРобота», в рамках якої жителі Тернопільщини також можуть отримати грантові кошти на відкриття та розвиток власної справи.

Щобільше, на Тернопільщині вже є десятки випадків успішного залучення грантових коштів. Тернополяни відкривають дитячі садочки, швейні виробництва, продуктові магазини та інші заклади.

 

Читайте також:

Варто не лише мати, а й розвивати. Як тернопільський підприємець врятував квітковий бізнес під час війни та блекауту

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Війна б’є по бізнесу: хто з тернополян залишився без роботи і чи реально зараз відкрити власну справу

Стильно та надійно: тернополянка Марта Чебан створює одяг та амуніцію для тварин на фронті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ivan Dumanskiy

    А на "є ПІДТРИМКА" ше можна подати заявку? Хто знає?
  • Ivan Dumanskiy

    А на "є допомога від ООН" вже неприймають заявки? Хто знає?

keyboard_arrow_up