Куди подіти «живу» ялинку після свят: чи є пункти збору в Тернополі

Куди подіти «живу» ялинку після свят: чи є пункти збору в Тернополі

Що у Тернополі роблять з новорічними деревами і чи з користю їх використовують – ми дізнавалися.

За кілька тижнів після свят справжні ялинки та сосни починають засихати та осипатися. Дерева стають менш привабливими, а господиням від них додатковий клопіт. Єдиний вихід – утилізація. Зі слів речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, у місті не працюють пункти збору новорічних хвойних дерев.

– Жителі Тернопільської міської територіальної громади, які придбали на новорічно-різдвяні свята «живі» ялинки та сосни, зможуть залишити їх після використання на території сміттєвого майданчика поруч зі встановленими контейнерами для твердих побутових відходів. Потім комунальні служби вивозять складені ялинки на сміттєзвалище, – каже вона.

Відео дня

Представниця кількох обслуговуючих підприємств у Тернополі Ольга Терещук наголошує, тернополянам не варто закидати цілі ялинки чи сосни у контейнери. Адже новорічні дерева – великогабаритні тверді побутові відходи.

– Треба очистити деревце від новорічних декорацій і залишити його біля контейнерів зі сміттям. Працівники обслуговуючих підприємств час від часу приїжджають і забирають використані ялинки. Після чого подрібнюють на щепу, – каже пані Ольга. – З кожним роком кількість живих ялинок біля контейнерів зменшується. Ймовірно, тернополяни все більше переймаються про нашу природу і купують штучні. Бо штучні можна використовувати п'ять, а то і 10 років. При цьому, не витрачати додаткові кошти.

Досвід інших міст

І поки тернополяни просто викидають хвойні дерева на смітник, жителів інших населених пунктів використовують їх з користю. Наприклад, у містах організовують пункти прийому новорічних дерев. Це може бути п’ять, а може і 20 пунктів. Людям варто просто принести туди свою новорічну красуню і залишити. Зібрані ялинки, сосни, смереки перероблять на тріски і використовують для мульчування (кривання поверхні ґрунту соломою, перегноєм, відходами) лунок кущів та дерев, що захищає ґрунт від пересихання і перегріву. Такі методи утилізації практикували в Києві, Одесі, Полтаві, Хмельницькому та Львові.

У Національній екологічній раді України переконують, відвозити ялинки на сміттєзвалище і там спалювати одразу означає – шкодити навколишньому середовищу.

– Жива ялинка, поки росте, поглинає вуглекислий газ і допомагає стримувати темпи глобального потепління. Але, якщо в січні її просто відправити на звалище, вона, як і будь-яке органічне сміття буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату. Двометрове дерево, розкладаючись на звалищі, викине в атмосферу 6 кілограмів CO2, – повідомляють в екологічній раді.

Тож команда ради неодноразово влаштовувала пункти прийому, куди після закінчення свят можна здати новорічні ялини та сосни. Перед транспортуванням треба переконатися, що на хвойних деревах не залишилось новорічних прикрас.

Зібрані дерева на спеціальному різкоподрібнювачі перероблять на тріску, якою потім підсипатимуть в лунки нових саджанців в лісових господарствах. Крім того, використані дерева можна застосовувати замість палива при обігріві.

А що ви робите з використаними ялинками? Діліться своїми порадами. 

Читайте також:

Головну ялинку Тернополя вирішили залишити: журналісти 20 хвилин дізналися подробиці

З живими вівцями, квітами та дідухом: які різдвяні шопки у церквах Тернополя

На Тернопільщині за час різдвяно-новорічних свят продали майже 2 тисячі ялинок

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Поліна Дайнега

    Добре, що у нас штучна
  • Світлана Незбрицька

    Було! Є ! Актуальним  залишається сьогодні...
  • Бодя Олегович

    Ті ,хто не знають куди подіти зрубану ялинку: приготуйте собі з неї суп, не дарма ж вона стільки часу росла, делікатес.
  • Олег Кушнір

    Ялинка жива, поки росте, а зрізана, це вже кусок деревяшки. Хай спалять в котельні чи грубі

    ТзОВ Торговий дім "Опілля" reply Олег Кушнір

    В мене отдного разу зрубана ялинка прижилася на вулиці в піску і пустила коріння і росте по цей день )

keyboard_arrow_up