Врятували понад тисячу людей! Яку безкоштовну допомогу переселенцям надає «Карітас» та як її отримати?

Врятували понад тисячу людей! Яку безкоштовну допомогу переселенцям надає «Карітас» та як її отримати?
  • Впродовж останніх місяців війни тернопільський осередок «Карітасу» надає переселенцям безоплатну психологічну підтримку та юридичний супровід.
  • Тут допомагають не лише оформити втрачені документи чи перетнути кордон, а й позбутись емоційних травм і страхів.
  • Що ще пропонують людям від благодійного фонду? Скільки ВПО вже отримали допомогу? Як звернутись до «Карітасу» – розповідаємо.

Тернопільський «Карітас» з перших днів повномасштабної війни взяв активну участь у двох всеукраїнських проєктах – #Nachbar_in_not (Caritas Austria) та #emergency_appeal. Фахівці благодійного фонду, які до них залучені, надають правову та психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, тим, хто постраждав через військовий конфлікт, і людям, котрі опинились в непростих життєвих обставинах. Вирішити будь-які питання можна цілком безкоштовно.

– Нас фінансово забезпечують закордонні та українські донори. Тому ВПО мають змогу отримати допомогу безоплатно. Маємо юристів, які вирішать проблеми правового характеру і проведуть консультацію: порадять, як вірно вчинити, які документи потрібні тощо. Юрист може надати 3-5 консультацій. Якщо треба більше – вирішуємо це індивідуально. Також підтримуємо людей морально, адже в нас є декілька психологів, і кожен з них має свій напрямок роботи, – говорить Ірина Дригуш, комунікаційний менеджер «Карітасу».

Провели понад чотири сотні юридичних консультацій

Якщо зупинитись детально, то фонд «Карітас» пропонує правову допомогу переселенцям за такими основними напрямками: права і обов’язки громадянина України, іноземця, особи без громадянства; цивільні права та обов’язки; сімейні, спадкові, житлово-комунальні питання, соціальне забезпечення; трудові і договірні відносини; банківська справа; судові та досудові спори.

Відео дня

– До нас часто звертаються з проблемою відновлення документів. Багато людей втратили їх, рятуючись від війни. Також юристи консультують за соціальні пільги, ведуть справи по нерухомості. Є випадки, коли дитина у зоні бойових дій втратила батьків, залишилась бабуся чи тітка, яка вивезла її в безпечне місце. «Карітас» просять підсобити в оформленні опікунства, – додає Ірина.

Крім того, фонд представляє інтереси ВПО перед місцевими громадами, допомагає у пошуку загублених людей. Сюди можна прийти і  отримати поради щодо перетину державного кордону з дітьми, трудових правовідносин в умовах війни, мобілізації та військового обов’язку абощо.

– Загалом, від початку проєкту ми провели понад 400 юридичних консультацій з різних питань. Продовжуємо це робити й донині, – розповідає Ірина Дригуш.

Адаптація переселенців проходить складно

В команді тернопільського благодійного фонду є вікові психологи (займаються з дітками та підлітками), для дорослих та психологи для кризових ситуацій. Людину направлять до відповідного професіонала залежно від її проблеми. Цікаво, що тут проводять як разові психологічні консультації внутрішньо переміщених осіб, так й індивідуальні та групові сесії впродовж певного періоду часу.

Є навіть терапевтичні заняття для особливо складних випадків.

– Чимало малечі після пережитих травм мають труднощі зі сном, адаптацією, поведінкою, неконтрольованою агресією, зі страхом. До нас приходять дорослі, яким теж складно впоратись із внутрішнім станом. В суспільстві існує думка, що варто йти до психолога, коли в голові «завал». Та насправді адаптація переселенців є дуже важким процесом, – пояснює менеджерка.

Тому психологи «Карітасу» використовують різні методичні техніки в роботі з людьми. В більшості випадків, наголошує Ірина, достатньо 1-2 консультацій з фахівцем, аби людина проговорила свої емоції і їй полегшало. Це стосується тих, хто має відчуття тривожності, пригніченості або страху.

– Деколи трапляються складні випадки, коли люди пережили окупацію або стали свідком смертей близьких. Тоді наші психологи працюють з ними довший час. Щотижня маємо заявки на 3-4 консультації, – зауважує жінка.

Як звернутись за допомогою?

Є кілька варіантів. Можна просто прийти та записатись на прийом в осередок благодійного фонду, що розміщений за адресою: вулиця Замонастирська, 1.

– Якщо в цей момент психолог або юрист не зайнятий – вас відразу приймуть. Наші фахівці працюють на місці від ранку до вечора, – каже Ірина Дригуш.

Аби записатись на конкретну дату і час, коли вам буде зручно, можна зателефонувати за номером «гарячої» лінії: +38 068 949 29 49.

– Всього нашими послугами вже скористались понад 1000 переселенців! Це збірна статистика за останні шість місяців війни, – розповідає менеджерка.

Всі нюанси щодо роботи «Карітасу» та того, як фонд допомагає внутрішньо переміщеним особам, опубліковані на сайті: https://caritas.ternopil.ua/.

Читайте також: Продукти харчування, одяг й не тільки. Що та скільки переселенці можуть отримати на базі «Карітасу»?(РЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up