Продукти харчування, одяг й не тільки. Що та скільки переселенці можуть отримати на базі «Карітасу»?(РЕПОРТАЖ)

Продукти харчування, одяг й не тільки. Що та скільки переселенці можуть отримати на базі «Карітасу»?(РЕПОРТАЖ)
  • Тернопільський БФ «Карітас» займався гуманітарними проєктами задовго до повномасштабного вторгнення. Але з його початком тут першочергово допомагають людям, які змогли врятуватись від війни.
  • Переселенці безкоштовно отримують від фонду продуктові набори, засоби гігієни та одежу. Як це відбувається – читайте у репортажі.

Коли 24 лютого росія напала на територію України, вкрай необхідною стала видача допомоги внутрішньо переміщеним особам, які знайшли прихисток у Тернополі й навколишніх населених пунктах. Благодійний фонд «Карітас» створив у нашому місті гуманітарні хаби, аби забезпечити людей необхідними речами: продуктами, одягом, взуттям, постіллю, рушниками тощо.

– Один з них діє в нашому осередку, що на вулиці Замонастирська, а інший –на вулиці Енергетичній. Туди переселенці можуть прийти і отримати те, чого їм бракує, – розповідає Ірина Дригуш, комунікаційний менеджер «Карітасу».

Відео дня

Надають повноцінний сезонний гардероб для потребуючих

На базі благодійного фонду нині шумно, бо чимало людей прийшли вибрати собі одяг на літо.

Всі речі в хорошому стані: їх або передали з-за кордону, як «гуманітарку», або принесли з дому небайдужі тернополяни. Пліч-о-пліч з волонтерами працівники «Карітасу» відбирають тільки хороший, незношений одяг і взуття, сортують за віковими категоріями й за видом: літнє чи зимове, дитяче чи доросле, з легкої тканини тощо.

– Чимало переселенців виїхали в тому, у чому були одягнені, взявши тільки документи й щось цінне. Також є ті, хто прибув до Тернополя у холодні лютий та березень. Тому у багатьох виникає потреба саме в літніх речах й взутті, – пояснює пані Ірина. – Звісно, є люди, які вже знайшли роботу й заробіток. Попри це, мати повноцінний гардероб в таких умовах – дорого й непросто.

За одягом внутрішньо переміщені особи можуть приходити до «Карітасу» з понеділка по п’ятницю з 10 до 17:00. Жодної реєстрації не потрібно.

– Достатньо завітати до нас і повідомити, чого саме потребуєте. Ми не ведемо звітності щодо одягу, адже він надходить як гумдопомога. Відповідно, всі речі безкоштовні. Коли мова йдеться про родини з дітьми або літніх людей, це для них справді велика підтримка й можливість заощадити, – каже Ірина Дригуш.

На місці видачі речей для переселенців регулярно хтось чергує. Коли негода, то все відбувається не на вулиці, а у складському приміщенні фонду.

Продукти й засоби гігієни видають тричі на тиждень

Також у «Карітасі» видають продуктові й гігієнічні набори у масштабах, котрі задовольняють базові потреби людини на певний проміжок часу.

Гуманітарна допомога, за словами комунікаційного менеджера Ірини, є двох видів. Перша з них – від всеукраїнського проєкту «Emergency appeal», організованого «Карітас Україна». Вона фінансується багатьма благодійниками й меценатами.

– До нас приходять пакунки зі стандартизованим переліком продуктів. Їх видаємо переселенцям вразливих категорій – людям з інвалідністю, старшого віку, малозабезпеченим родинам тощо, – пояснює Ірина Дригуш.

Інший вид допомоги колектив благодійного фонду на місці сортує в набори. Це теж продукти харчування та засоби гігієни, однак вони у формі волонтерських пожертв прибувають з інших держав. Також дещо закупляє сам тернопільський «Карітас» за кошти, отримані від регіональних спонсорів.

– Тут соціальна категорія не грає ролі. Кожен, хто має довідку ВПО, може прийти і взяти собі необхідний набір. Окремо ми видаємо пакунки для малечі: підгузки, засоби гігієни та дитяче харчування. За ними до фонду звертатись можна у будь-який час. Є певні речі для вагітних жінок, – уточнює пані Ірина.

Продукти і засоби гігієни на Замонастирській через велику кількість звернень видають регулярно – тричі на тиждень, з 10:00 до 15:00.

В палатках постійно є працівники фонду, готові забезпечити звичні потреби усім верствам населення: від маленького і до найстаршого віку.

Для економії часу діє електронна черга в Телеграмі

Ірина Дригуш додає, що так як щодня мають заздалегідь визначену кількість розфасованих наборів з продуктами і «гігієною», то коли приходило більше людей, іноді доводилось їм відмовляти і пояснювати нестачу допомоги. Це неприємно, залишало негативний емоційний відбиток.

– Тому в травні ми зробили електронну реєстрацію для того, аби переселенці не проводили години на вулиці в очікуванні. З усіх запитів, котрі нам надсилають, по порядку відбираємо кілька десятків осіб і публікуємо список у Телеграм-каналі. Це зручно, адже людина точно знає і орієнтується, коли повинна прийти до «Карітасу» й забрати свій набір, – ділиться робочими моментами пані Ірина.

До слова, про все виконане в плані волонтерства благодійний фонд звітує на особистих сторінках у соцмережах. Там публікують статистику за тиждень.  

– Станом на сьогодні з початку вторгнення в нас отримали допомогу 7893 людини. Тільки за минулий тиждень «Карітас» забезпечив одягом 780 осіб, базовими наборами засобів гігієни 315 переселенців, продуктовими наборами – 345 осіб. На таких цифрах зупинятись не збираємось! – завершує Ірина Дригуш.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ярослав Іванців

    На Лисенка 8, видають їм одяг,а на веселі 25 смітник там де вони дівають цей одяг,краще нашим бідним дати,а вони нехай голі ходять.

keyboard_arrow_up