Заради Перемоги: переселенці на Тернопільщині виготовляють окопні свічки з вторсировини

Заради Перемоги: переселенці на Тернопільщині виготовляють окопні свічки з вторсировини
  • Переселенці з Херсонщини об’єдналися, аби зігріти воїнів ЗСУ. Разом від січня 2023 року команда небайдужих виготовила понад 2 000 окопних свічок та передала на передову.
  • На цьому волонтери зупинятися не збираються, тож звертаються до всіх небайдужих долучитися до збору матеріалів та коштів.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

Ідея щодо виготовлення окопних свічок у переселенців виникла з січня 2023 року. Зі слів херсонського активіста Миколи Лучки, саме цей місяць був одним з найхолодніших і волонтери постійно шукали окопні свічки та буржуйки. У спільному чаті переселенці обговорили, що для цього потрібно, в якій кількості та розпочали виготовлення.

— Ми зібрали перші гроші, весь необхідний матеріал і почали робити окопні свічки. Наш волонтерський підряд працював на базі одного з місцевих готелів, адміністрація якого безплатно нам виділила приміщення та дозволила користуватися електроенергією. Процес створення цих свічок ми піддивилися в інтернеті – знайшли покрокову інструкцію і ось так поступово працювали. Складного у цьому нічого немає. Головне – наявність бажання та вільного часу, — розповідає Микола Лучка.

Відео дня

Зігріємо наших захисників

Наразі для наших захисників окопна свічка – універсальний пристрій. Завдяки їй можна отримати трохи світла, зігрітися, висушити одяг та підігріти їжу. Для виготовлення однієї окопної свічки треба гофрокартон, бажано без малюнків, бляшанки різного розміру та віск або парафін.

— Ми нарізаємо гофрокартон, щільно складаємо його в бляшанки. Також у нас є дві електричні плитки та старенькі чайники. У ті чайники ми засипаємо парафін, плавимо його та розливаємо у бляшанки. Кілька годин очікування і свічку можна використовувати. До повномасштабного вторгнення ми таким не займалися, але всьому можна навчитися, особливо, якщо це допоможе нашим  хлопцям та дівчатам, — розповідають представники команди.

Микола Клименко розливає парафін

Про свої добрі справи команда звітує у соціальних мережах. Тож, їхню благодійну ініціативу підтримали і переселенці в Естонії. Там вони на ярмарках продавали патріотичні картини, а отримані кошти спрямовували на закупівлю матеріалів для свічок.

— Так вийшло, що велика війна розкидала жителів нашого Херсона по всьому світу, але навіть тисячі кілометрів не стали на заваді благодійної ініціативи. Наша Віка Демченко малювала картини, її подруга Юлія Беркута продавала, а кошти надсилали нам на парафін. Загалом від них ми отримали 17 000 гривень. Можливо для когось це маленька сума, але для нас на старті кожна копійчина важлива, — зізнається пан Микола. — Долучаються до нас вже і тернополяни. Місцеві донатять на парафін, приносять нам бляшанки. Не відмовляють у безплатній видачі картонних коробок і підприємці. Ось така рушійна сила працює в тилу.

Матеріали закуповують за донати небайдужих 

Допомагати може кожен

Вироби команди «Херсонці Тернополя» поїхали на Харків, Куп’янськ, Запоріжжя, Херсон та лівий берег Херсонщини. У теплу пору року була невелика пауза з виловленням окопних свічок, а вже наприкінці жовтня відновили процес.   

Наразі команда працює у приміщенні громадської організації «ВПО України» Тернопільщина, де вже готують нову партію свічок.

— Військові просять у нас свічки, що виготовляємо з великих баночок. Зокрема, від кукурудзи, горошку. Бо такі свічки мають час горіння від п’яти до шести годин. Але ми ще й робимо зовсім маленькі з баночок від кормів для кота. Такі свічки горять до двох годин. Маленькі також зручні для військових. Вони їх беруть по кілька штук у рюкзак і зможуть будь-де запалити, — розповідає херсонець. — Співпрацюємо ми лише з перевіреними волонтерами або безпосередньо з військовими. Також постійно просимо, щоб нам надсилали звіт, бо ми маємо показувати херсонцям та тернополянам, що їхні кошти спрямовуємо у правильному напрямку.

Якщо у вас вдома є вільні бляшанки, гофрокартон чи парафін, то принесіть його до хабу громадської організації за адресою: вулиця Мазепи, 21.

Якщо ви хочете долучитися до виготовлення або вже принести і передати готові свічки, звертайтеся до активіста Миколи Лучки у соціальних мережах.

Читайте також:

За січень волонтери медичного університету виготовили понад 700 окопних свічок для наших ЗСУ (ФОТО)

Перетворює залишки зброї на мистецтво: як тернополянка Лілія Войцеховська допомагає захисникам

Малює вночі, аби допомогти військовим. Як волонтерять переселенці у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Поліна Дайнега

    Молодці ❤️

keyboard_arrow_up