Завдяки «20 хвилин» отримав шанс на життя: лікування волонтера Івана Циби фінансуватиме одна з клінік

Завдяки «20 хвилин» отримав шанс на життя: лікування волонтера Івана Циби фінансуватиме одна з клінік
  • Від квітня журналісти «20 хвилин» допомагали Івану Цибі – тернополянину, який проживає у Франції, збирати кошти на лікування. Медики встановили йому діагноз – розсіяний склероз.
  • Без дорогих препаратів життя юнака висіло на волосині…
  • 27 червня Іван знову звернувся у редакцію.Цього разу – зі словами вдячності за порятунок…

Ця історія – ще один приклад того, що дива трапляються, а світ не без добрих людей. І якщо стукати в кожні двері, то вам допоможуть. Так трапилось із вихідцем з Тернополя та волонтером Іваном Цибою. Завдяки матеріалу «20 хвилин» та небайдужим містянам, вже за три місяці у юнака з’явився шанс на майбутнє.

Волонтерить для України за кордоном

Іван народився й довгий час мешкав у Тернополі.  Тут закінчив експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Ґерети, а далі вступив у Київський національний університет театру, кіно та телебачення на режисерську спеціальність. Однак, університет у столиці хлопець не закінчив через переїзд до Франції у січні 2021 року. Іван вирішив залишитись там, і став студентом Університету Сорбонна. Згодом знайшов роботу – викладав музику для дітей у консерваторії, почав створювати музику, пробувати себе як актор та волонтерити у різноманітних організаціях.

Відео дня

Читайте також: Як тернополянин створив організації з підтримки українців у Парижі (ЕКСКЛЮЗИВ)

Початок повномасштабної російсько-української війни Іван пережив дуже болісно, і з перших днів почав допомагати Батьківщині. З друзями він створив бесіду у соцмережах, яка об’єднала українських біженців у Франції. Тоді у нього виникла ідея започаткувати молодіжний клуб «Українці в Парижі». У грудні 2022 року організація змінила назву на «culture and vine» (France). Волонтери супроводжують українців, які знайшли прихисток у цій країні. Людям допомагають отримати тимчасовий захист й оформити документи, відкривають для них медичну страховку, шукають житло, підтримують фінансово. Організація комунікує з родинами та робить багато хороших справ.

Юнака не здолала навіть хвороба

У жовтні минулого року самопочуття Івана Циби раптом різко погіршилось. З невідомих причин у нього почались серйозні проблеми із зором, іноді було проблемно навіть розрізняти кольори. Також хлопець постійно відчував слабкість, завжди щось боліло. Почались крововиливи в очі.

Іван турбується про власне здоров’я та щомісяця здає аналізи. Коли вчергове звернувся до лікаря, щоб обстежитись, медики повідомили Івану, що у нього – розсіяний склероз прогресивної форми…

– З таким діагнозом інші хворі можуть повноцінно жити роками. Але у мене гепатит В від народження й слабка печінка. У грудні 2022-го паризькі лікарі говорили, що мені залишилось пів року. А в Тулузі невролог повідомила, що все набагато серйозніше. Без лікування й регулярних ін’єкцій препарату, за їхніми словами, я проживу не більше 10 місяців… – розповідав нам Іван.

Двічі на місяць хлопець має робити ін’єкції препарату AVONEX. Звичайний медикамент йому через гепатит не підходить, тому лікарі порадили модифікаційний.  Цей препарат дуже дорогий. Його вартість не могла покрити ні медична страховка, ні стипендія, яку Іван отримує від університету. Коштів бракувало, а пропускати уколи не можна, бо без них життя скоротилось би до 1-2 місяців…

– Нещодавно дозу препарату збільшили вдвічі, бо хвороба протікає важче, і стан здоров’я погіршується. У Франції препарат порівняно не дорогий. Зі страховкою й організаціями, які мене підтримують, маю знижку. Оплачую 450 євро за процедуру, та це всеодно надто багато, – пояснював юнак.

Навіть борючись із хворобою, Іван не втратив оптимізму. Він вирішив, що не здасться і боротиметься. І хай як важко не буде, у нього все вийде з підтримкою товаришів, батьків та українців, яким допоміг.

Тепер Іван має шанс на одужання

Друзі Івана звернулися у редакцію «20 хвилин» з проханням написати про нього та поширити інформацію про збір коштів на препарати AVONEX. Матеріал вийшов на сайті 4 квітня та отримав  суспільний розголос. Читачі активно коментували текст, долучались до збору та залишали просто слова молитви і підтримки юнакові. 

27 червня Іван Циба написав до журналістів. Цього разу – слова вдячності за порятунок…

Дякую вам велике за вашу роботу! Один зі швейцарських фондів з 1 червня взяв на себе всі витрати на моє лікування. Я дуже вдячний, що редакція допомогла мені у цьому. Без розголосу я, імовірніше всього, помер би… Але завдяки матеріалу ви врятували мене… Бо хто зна, як би було, якби ви не опублікували про збір коштів. Деякі люди опісля надсилали мені на препарат по 1000€, деякі – по 1€. Кожен донат в моє життя був виконаний повністю. А потім написали з фонду… Це все завдяки вам. Merci від щирого серця! – таке повідомлення надійшло від хлопця.

Він додає – у зборі коштів на лікування для нього більше немає необхідності. Тому реквізити рахунків, які ми публікували у тексті, більше не активні. До слова, 27 червня Іван святкує 23-й день народження! Тож пропозицію від фонду зі Швейцарії можна вважати неймовірним подарунком на свято…

Колектив редакції «20 хвилин» дуже радий, що допоміг волонтеру! Сподіваємось на твоє швидке одужання, Іване! І впевнені, що ще не раз напишемо про твої добрі справи для України. Вдячні також усім тернополянам та жителям області, які долучились до допомоги хлопцю. Усі разом ми врятували життя юнака!

 

Читайте також: 

Тернополяни рятували кошеня, яке впало в гараж: йому шукають господаря

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up