Рідні загиблих у Польщі чоловіків не вірять у версію роботодавця. Ще просять про допомогу. Ексклюзив

Рідні загиблих у Польщі чоловіків не вірять у версію роботодавця. Ще просять про допомогу. Ексклюзив
  • Родичі чоловіків з Тернопільщини, які загинули в Польщі під час заробітків, потребують допомоги небайдужих людей: потрібні кошти для перевезення тіл. Сума для обох родин непідйомна.
  • Журналісту «20 хвилин» вдалось поспілкуватися з сестрою одного з загиблих – Світланою Кметь.

Нагадаємо, тіла чоловіків родом із Тернопільщини знайшли у Польщі в ангарі для зберігання фруктів та овочів, наповненому азотом, без доступу кисню у неділю, 10 листопада. Про це одразу повідомили польську поліцію. Консульство зв’язалось з родичами загиблих. Випадок розцінюють як нещасний. Його розслідує районна прокуратура міста Рава Мазовецька.

Загиблі – племінник та дядько – Ігор та Іван. Івану було всього 28 років, він житель села Серетець. Його дядьку було 46 років. Він родом з сусіднього села. Останній час знімав квартиру і жив у Тернополі з сім’єю. Відправитися у Польщу, щоб підзаробити вирішили разом. Така поїздка для них була не першою.

Працювали з літа

Рідна сестра Ігоря Світлана говорити без сліз не може. Вся родина шокована тим, що сталося.

Відео дня

- Ігор та Іван поїхали разом, щоб було легше працювати, все таки близькі родичі, – розповідає сестра Ігоря Світлана. – Вони вже працювали в того пана, поїхали вдруге. Він зробив їм запрошення. Офіційно вони в нього не працювали, тобто податок за них він не платив. Зараз пан розповідає, що вони працювали офіційно з 8 листопада. Але насправді вони в Польщі з 14 серпня. Це ж можна перевірити, коли вони перетинали кордон. Він зараз говорить те, що йому вигідно.

Як розповідає Світлана, дядько Івана мав їхати додому, бо в нього помер батько.

- Іван вже зібрав речі і мав їхати додому, – розповідає пані Світлана. – У його батька стався інфаркт і він мусив їхати додому. Ігор нам казав, що хоче ще тиждень – два побути, щоб допрацювати. Про інфаркт батька ми сказали в п’ятницю, 8 листопада. В суботу, 9 листопада, він збирався повертатися додому. Ми думаємо, що померли вони не в неділю, 10 листопада, а в суботу - 9-го, бо ввечері вони вже не виходили на зв’язок. Ми на це увагу не звернули, думали, що може раніше лягли спати. Але до цього ми до них постійно дзвонили і вони завжди виходили на зв’язок.

Польський роботодавець не допомагає

Світлана також розповідає, що насправді тіла виявив не роботодавець, а шофер, який шукав Ігоря. Зі слів сестри, роботодавець, коли дізнався про те, що сталося, сказав шоферу їхати і сам зв’язався з поліцією. Також сестра розповідає, що роботодавець ніяк не допоміг з перевезенням тіл. Всі витрати на плечах у родини.

- Ми звернулися до фірми, яка займається перевезеннями, – каже Світлана. – Те, що нам допомагає роботодавець – не правда. Ми своїми силами зараз займаємося цим. Дуже тяжко було, щоб добитись якоїсь допомоги. Вони там, а ми тут. У нас як руки зв’язані були. Консульство нам лише передає інформацію про слідство і про перевезення тіл.

Як каже Світлана, остаточну суму витрат на транспортування і зберігання тіл вони не знають. Про це вони зможуть дізнатися лише тоді, коли тіла повернуть на батьківщину. Гроші для сім’ї збирають усією громадою. Долучились люди не тільки з рідних сіл чоловіків, а і з сусідніх. Однак коштів ще недостатньо, тому родина потребує допомоги небайдужих.

Потрібні кошти на перевезення

- Нам ще остаточну суму не назвали, сказали лише те, що все залежить від того, скільки тіла пробудуть в морзі, бо вони вже дуже багато часу пролежали там, – розповідає Світлана. – За одну добу за одне тіло треба буде заплатити 200 доларів. Привезти тіла, як нам сказали, коштуватиме 2500 доларів. Але рахунок і всі чеки ми отримаємо тоді, коли приїдуть тіла.

Родичі хочуть дізнатися правду про інцидент, але спершу мають поховати чоловіків. Як розповідає Світлана, вони хочуть поїхати в Польщу і дізнатися правду, хоча б для себе. В те, що чоловіки пробралися в холодильну камеру через вікно вони не вірять. Не розуміють вони і того, як дядько з племінником потрапили в камеру.  

- Вони кожного дня до нас дзвонили, говорили, показували відео, де вони працюють, –  каже Світлана. – Вони не могли самі туди піти на смерть, якби знали про небезпеку. Але говорити і висувати припущення це одне. Ми хочемо знайти правду.

Привезти тіла обіцяють або вночі з 15 на 16 листопада, або зранку у суботу, 16 листопада. Родина готується ховати чоловіків. Підтримують родини односельчани, родичі та просто небайдужі люди.

Довідка

Щоб допомогти родині, просимо перерахувати кошти на рахунок:

Отримувач: Кметь Світлана Миколаївна

Картковий рахунок:№ UA243385450000026207000170572

Код отримувача: 3480107823

Установа  банку: Тернопільське обласне управління АТ “ОЩАДБАНК” 

МФО 338545

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергій

    Для виїзду вони робили страховку яка включає репатріацію тіла в Ураїну, зверніться в страхову вони все без проблем безкоштовно організують, ну звичайно якщо не з економили 200 грн і не купили гів.0 на вулиці у невідомих людей
  • Val Val

    Кремуйте їх
  • Кіналь Олег

    David Starr :  щоб  ті яблука, про які ти пишеш, їла  твоя родина до кінця життя...
    і си давила по кожнім ....
    Родині -відійшовших  від нас у кращий світ -парафіян - співчуття за втрату... Молімося за них!

    David Starr reply Кіналь Олег

    Одразу видно, що людина "віруюча": чимпогіршого іншим побажати то святе ) Та говори, що хоч, мені похер.
  • David Starr

    А що неясно? Страхівки нема, певно хлопи се хотіли трохи яблук вкрасти, бо інакше чого туди полізли втіхаря? Сталось, як мало статись, що вже тепер.

    Nataliya Skopyk reply David Starr

    Дебіл !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up