Щоб захисникам було тепло: у Тернополі запрацював волонтерський цех з пошиття одягу

Щоб захисникам було тепло:  у Тернополі запрацював волонтерський цех з пошиття одягу
  • У Тернополі переселенки створили волонтерський цех з пошиття одягу для військових.
  • За кілька місяців роботи вже передали на фронт десятки посилок.
  • Що саме шиють та як військовим отримати допомогу – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Функціонує благодійний цех на базі волонтерського штабу «ВПО України Тернопільщина». Від 10 ранку там вже кипить робота. Під час візиту ми застаємо за робочими місцями чотири волонтерки. Вони викроюють білизну, шиють та в’яжуть шкарпетки, маленькі подушки – кожна займається тим, що виходить якнайкраще.

Жінки шиють подушки для захисників

У свої вироби жінки вкладають частину любові, турботи та молитви. Адже за кожного воїна переймаються, як за рідну людину.

Військові замовляють – ми виконуємо

В’язати теплі шкарпетки для захисників дівчата почали з вересня 2023 року, а ось на відкриття благодійного цеху їх підштовхнули тернополяни, які принесли до волонтерського штабу швейну машинку.

Відео дня

— Переважно ми допомагаємо переселенцям, а восени почали думали, як можемо бути корисними і для наших військових. За кілька днів після розмов тернополяни принесли нам свою стареньку швейну машинку. Тоді дівчата сказали, що можуть шити, можуть робити викройки. І ми вирішили, що буде у нас цех, — розповідає керівниця волонтерського штабу «ВПО України Тернопільщина» Світлана Вишневська. — Викликали майстра, який все налаштував і почали шити шкарпетки. До листопада ми вже мали три швейні машинки, дякуючи небайдужим людям та друзям.

Світлана Вишневська показує викрійки для шкарпеток 
Викрійки шкарпеток готові, тож треба зшивати 

Асортимент цеху залежить виключно від потреб військових. Пані Світлана наголошує, постійно спілкуються із захисниками, їхніми рідними, а також іншими волонтерами, які допомагають армії.

— Після шкарпеток хлопці почали просити білизну, бо не завжди є час, щоб прати одяг. То ми знайшли необхідні матеріали, зробили викройки і відправили перші 30 трусів на фронт. Військові оцінили наші вироби, то тепер робимо для іншої бригади, — каже керівниця волонтерського штабу «ВПО України Тернопільщина». – А ось хлопці на Запорізькому напрямку попросили виготовити для них маленькі подушки, на які можна схилити голови в окопах. Треба теж 20-30 штук, то виготовляємо і будемо відправляти.

Приклади білизни, яку відправили на фронт 

Волонтерки намагаються швидко та якісно виконувати замовлення для військових. Розуміють, хлопці не можуть чекати тижнями та місяцями. Навіть, якщо замовлень немає, роблять запаси, аби в будь-який момент відправити.

Допомогу надсилають на різні напрямки: Авдіївка, Куп’янськ, Херсон, Запорізька область.

Об’єднані волонтерством

Переселенки відвідують волонтерський штаб «ВПО України Тернопільщина» з 2022 року. Під час спілкування зізнаються, спочатку отримували тут гуманітарну допомогу, а зараз вже мають можливість робити добрі справи для інших.

Пані Світлана показує подушку, яку вже зробила для захисників

Пані Світлана – переселенка з Херсонщини. Після евакуації жінка з родиною проживали на Вінниччині, а згодом переїхали до Тернополя. Вона каже, за роботою у волонтерському цеху не думаєш про погане.

— Спочатку окупація, а зараз постійні обстріли. Наш будинок зруйнований, то я не знаю, куди ми будемо повертатися. Я вдячна, що у 2022 мене прийняли у цей волонтерський штаб. Бо тут завжди є чим зайнятися, чим допомогти іншим, — розповідає пані Світлана. — Та й не можу я залишатися осторонь, коли хлопці потребують нашої допомоги. Треба шити? Буду шити. Треба прати, прасувати? Також без проблем. Ця війна принесла стільки горя і перемогти ворога ми зможемо лише разом. Тому долучайтеся.

Переселенка Тельлі в'яже другу шкарпетку 

А ось пані Тельлі переїхала до Тернополя зі Слов’янська. У волонтерському штабі вона відповідає за в’язані шкарпетки. Жінка каже, кольори поєднує за власним бажанням, головне – захисникам має бути тепло.

— Наші захисники в окопах за будь-яких умов. Ми маємо дбати, аби там їм було тепло. Тому я вирішила, що буду в’язати шкарпетки. Спиці ми придбали, а нитки приносять небайдужі люди. Інколи приносять непотрібні светри і ми їх розпускаємо на нитки. Переважно в’яжу 40-45 розміру і поки ніяких скарг від хлопців не було, — каже волонтерка Тельлі.

Є потреба? Допоможемо

Волонтерки готові допомогти кожному хлопцю та дівчині, які наразі захищають нашу Україну на передовій, або знаходяться у госпіталі.

— За ці кілька місяців роботи нашого волонтерського цеху ми співпрацювали виключно з військовими на фронті. Бо там постійно треба теплі шкарпетки, чиста білизна, ось ці маленькі подушки для спання. Поки що запитів від хлопців з госпіталів ми не отримували. Як буде потреба – нехай обов’язково звертаються. Без допомоги ми нікого не залишимо, — каже пані Світлана.

Звертатися до волонтерів благодійного цеху можете з понеділка до суботи за номером: 0663306286.

УВАГА! Якщо ви хочете допомогти волонтерам, то можете приносити нитки для в’язання та шиття, резинки для білизни, чисту тканину. Все це використають для потреб захисників.

Читайте також:

У Тернополі 16 та 19 лютого можна здати кров для ЗСУ

Тернопільських лікарів відвідав парамедик з Німеччини, який рятує українських дітей (РЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Поліна Дайнега

    Молодці! Гордість за наших людей

keyboard_arrow_up