Відкрили прихисток та збирають кошти на військове обладнання – ріелтори на передовій волонтерства

Відкрили прихисток та збирають кошти на військове обладнання – ріелтори на передовій волонтерства
  • Ріелтори Тернополя об’єдналися та організували власний волонтерський штаб. Спільними зусиллями назбирали не лише на продукти харчування для переселенців, а й техніку для Збройних сил України. 
  • Як за сім годин представники Тернопільського регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості України укомплектували гуманітарний вантаж для військових та опрацьовували понад 100 заявок від переселенців – дізнавалися наші журналісти. 

Коли один рюкзак на всю родину

З 24 лютого Тернопіль став одним з міст України, куди через повномасштабне вторгнення почали масово евакуюватися переселенці. Люди готові були жити просто неба, аби зберегти власне життя. Зі слів представниці піар-комітету Тернопільського регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості України Марії Хомин, щодня приймали майже 100 дзвінків з проханням – допомогти у пошуку житла не за всі гроші світу.

– Запити надходили кожну секунду. Ми телефонували і власникам квартир, і забудовникам, з якими співпрацювали і просили – дайте свою квартиру для переселенців, допоможіть розселити людей. Бо коли вони стоять з однією валізою і з малою дитиною на руках, то повз цього просто не можна пройти. Коли вільних місць у Тернополі вже не було, то ми поселяли людей не дачах, домовлялися з гуртожитками в інших населених пунктах. Люди не відмовлялися ні від міста, ні від села. Головне – аби було спокійно і можна було жити у тому приміщенні, – каже пані Марія.

Відео дня

Коли забудовники побачили, що ситуація із розселенням переселенців критична, запропонували порожні квартири з ремонтом, що мали виставлятися на продаж. Ось так багатоповерхівка на вулиці Бродівська стала прихистком для внутрішньо переміщених осіб.

– Я дуже зраділа, коли 27 лютого до мене зателефонував забудовник і дав дозвіл розселяти людей у нові квартири. Кожна квартира із сучасним ремонтом, але порожні. Тобто, там не було ні стільців, ні ліжка, ні холодильника, ні рушників. Ми вирішили, не впускати ж таку можливість і почали шукати волонтерів, які б допомогли нам укомплектувати кожну квартиру, щоб там можна було жити, – розповідає Марія Хомин.

На допомогу ріелторам прийшли місцеві навчальні заклади, підприємці. Спільними зусиллями їм вдалося не лише зробити квартири придатними для комфортного проживання, а й забезпечити переселенців гарячими обідами.

– Ми бачили, як люди приїздили з однією валізою на всю родину. І було зрозуміло, ні рушників, ні засобів гігієни, ні посуду вони із собою не мають. Зверталися скрізь, куди тільки можна було. Отак один університет надав столи, інші підприємці – матраци, ковдри, кілька рушників. Місцеві ресторатори запросили перелік переселенців, щоб двічі на день забезпечувати їх гарячими обідами. Також і у нас був свій склад, звідки ми привезли продукти харчування та засоби гігієни. Під опікою на Бродівській систематично перебували від 40 до 60 переселенців, – розповідає заступниця голови Тернопільського регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості України Любов Мойсюк.

Для наших військових

Не оминають ріелтори і збори для ЗСУ. Більше того, вони стали одними з перших у Тернополі, хто організував благодійний концерт на підтримку захисників та зібрав кошти на автомобіль.

– До нас звернулися наші військові і сказали, що їм терміново потрібно придбати автомобіль для виконання службових обов’язків. Тоді ми командою вирішили не просто скидатися коштами, а влаштувати благодійний концерт за участі головних солістів Київської опери. Ми розраховували, що прийдуть до 100 глядачів, а насправді зібрався цілий аншлаг. Квитки розкупили миттєво. Завдяки нашим клієнтами, забудовникам та міських підприємцям, тоді вдалося назбирали 157 тисяч гривень. Додали ще гроші і придбали автомобіль. Коли хлопці приїхали, то були в шоці. Досі дякують, але нам головне, щоб цей автомобіль слугував їм і допомагав, – каже Любов Мойсюк. 

Інформація про те, що тернопільська спільнота ріелторів активно допомагає ще й ЗСУ миттєво розлетілася областю. Тож, за кілька днів почали надходити запити як від військових, так і їх рідних. 

– Пам’ятаю, як до нас прийшла жінка і каже, друг її сина на захисті України, але через російські ракети вони опинилися в біді. Хлопцям потрібно все: від їжі до ліків. Ми були в шоці, адже зібрати і відправити машину мали до 19:00. Почали підключати своїх друзів, скуповувати джгути, інші кровоспинні ліки. У той же день завантажена гуманітаркою машина поїхала до захисників, – наголошує Марія Хомин.

До зборів для військових ріелтори долучають і знайомих з країн Європейського Союзу. Бронежилети, прилади нічного бачення, військові шоломи – все це вдається закуповувати та передавати завдяки спільній роботі та небайдужості людей.

– Ми передаємо допомогу для хлопців і намагаємося поставити кілька коробок в автівку для жителів Харківщини. Бо розуміємо, що їм теж там складно постійно знаходитися під ворожими обстрілами. То найчастіше передавали підгузки, ліки, засоби гігієни. Коли все укомплектовуємо в машину, то за продукти харчування навіть не питаємо. Просто закидаємо одразу і все. Вони завжди знадобляться, – каже Любов Мойсюк, – пам’ятаю, як напередодні Великодня передавали гуманітарку і  Церква святого Михаїла запропонувала спекти паски. Звичайно ж, ми погодилися, бо хотіли хоча б трохи передати домашнього тепла тим, хто захищає країну від ворога. 

Ріелтори наголошують, всі українці втомилися від постійних зборів закупівлі гуманітарної допомоги та передачі на фронт. Але ми не повинні розслаблятися, бо без нашої підтримки ЗСУ буде важко. Наразі команда отримала вже черговий запит від військового лікаря щодо придбання карети швидкої допомоги на Схід України.

– До нас з офіційним листом звернувся медик. Він попросив зібрати кошти та придбати карету швидкої допомоги, завдяки якій вивозитимуться поранених хлопців з гарячих точок. Ми вже почали збирати кошти, скільки саме треба – ще не знаю, але хочемо купити сучасну. Ми маємо допомогти нашим хлопцям, – каже Любов Мойсюк. 

Читайте також:

Малює вночі, аби допомогти військовим. Як волонтерять переселенці у Тернополі

Тисяча гривень – і взимку не змерзнеш. Тернополянин радить, як зробити власний засіб для обігріву

Подай заявку – виграй кредит на житло. Хто і як може скористатися програмою​​​​​​​

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Беріт

    Було б добое якби наші ріелтори хоч комісію скинули для людей які шукають житло. Брати 100% в людини яка втратила житло якесь не гарно. В інших містах знизили...

keyboard_arrow_up