Він хоче ходити і повернутися на фронт: родина захисника з Теребовлі збирає 700 тисяч на лікування

Він хоче ходити і повернутися на фронт: родина захисника з Теребовлі збирає 700 тисяч на лікування
  • Житель Теребовлі Віктор Сторож з першого дня повномасштабного вторгнення став на захист України. Разом з побратимами давали відсіч росіянам на різних напрямках.
  • Та 25 серпня 2023 року наш земляк отримав поранення кінцівки і вже понад чотири місяці прикутий до ліжка.
  • Родина захисника благає зібрати кошти на імплант, аби Віктор зміг самостійно ходити.

Історію захисника Віктора Сторожа журналістам «20 хвилин» розповів його син. Його, до речі, також звати Віктор. Хлопець звернувся до нас з проханням — надати розголосу і допомогти батькові стати на ноги. Адже після лікування та реабілітації 44-річний чоловік бажає знову повернутися на фронт, аби разом з побратимами вибороти Перемогу України.

Віктор Сторож на фронті

У ворога без шансів....

Вперше до війська Віктор Сторож долучився ще у 2014 році, коли росіяни розпочали обстріл та захоплення східної частини України. Зі слів сина, до того моменту батько не мав жодної підготовки та навіть не проходив строкову службу.

— Він залишив юридичну практику і пішов до військкомату. Не знав, чи повернеться живим, але розумів, Україну треба захищати. Там він пройшов і навчання, отримав чималий досвід, а також контузію та легкі поранення. У 2019 році його контракт закінчився і він повернувся додому. Проте, коли обговорювали можливе повномасштабне вторгнення, він одразу наголошував, знову повернеться на передову, — розповідає Віктор молодший.

Відео дня

Так і сталося… Вранці 24 лютого 2022 року Віктор Сторож поїхав до місцевого центру комплектування та соціальної підготовки. Там його закріпили за 44-ю окремою артилерійською бригадою імені гетьмана Данила Апостола.

— Разом з військовими батько був на Запорізькому напрямку. Тримали оборону, давали російському ворогу відсіч. А вже у грудні 2022 року перевівся до військової частини А4056 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. Там він був молодшим сержантом і тримали оборону на Вугледарському напрямку та поблизу міста Бахмут. Там складні бої, обстріли не вщухають взагалі. Вони як оборонялися, так і наступали, — каже хлопець.

У травні 2023 року Віктора Сторожа разом з побратимами залучили до наступальних дій для звільнення населеного пункту Благодатне, що на Донеччині. Там житель Теребовлі і отримав кульове поранення правої нижньої кінцівки.

— Тоді на лікування батька відправляли до черкаського госпіталю, де він пробув місяць. Після одужання він повернувся до своєї бригади, але вже на Луганський напрямок, — згадує син захисника.

Підлатаємось і знову в бій

О 05.30 25 серпня 2023 року поблизу села Новоєгорівка, що на Луганщині, Віктор Сторож отримує друге вогнепальне уламкове поранення черева та кінцівок….І знову найбільше страждає права нога. Цього разу травма куди складніша і місяцем лікування не обійтися, наголошує син захисника.

— Лікарі діагностували у батька множинне сліпе поранення м’яких тканин лівого стегна та гомілки. Травматичне розтрощення правої стопи. Дотичне поранення п’яткової ділянки з багатоуламковим переломом п’яткової, таранної та кубоподібної кісток. І до цього ще масивний дефект кісткової та м’яких тканин. Якщо говорити простою мовою, то нижче коліна і до стопи правої ноги цілих кісток немає взагалі. Права нога на сантиметрів п’ять коротша за ліву. Тому харківські лікарі пропонували батьку ампутацію правої ноги трохи вище коліна. Він категорично відмовився і сказав, що буде рятувати кінцівку, — каже Віктор молодший.

Вже понад чотири місяці чоловік знаходиться у лікарні. Після харківського медзакладу його направили до рівненського, а з 15 січня 2023 року мають перевести до військового госпіталю.

— Рівненські медики будь-якими зусиллями намагаються зберегти кінцівку батька. Аби нога прийняла правильну форму, на місце п’яткової кістки батькові вставили спеціальний балон. Тільки після того, як форма ноги нормалізується, можна говорити про наступні операції і встановлення імпланту, — додає син.

Збирають сотні тисяч на імплант

Аби врятувати праву нижню кінцівку, лікарі порадили спробувати реконструктивне оперативне втручання – встановити імплант п’яткової кістки. Віктор молодший каже, вже волонтери та лікарі допомогли зв’язатися з німецькою організацією, яка готова виготовити для чоловіка імплант. Але його виготовлення та встановлення обійдеться у сотні тисяч гривень.

— Імплант за необхідними мірками виготують в Німеччині. Щодо операції, то зі слів лікаря, її можна провести як в Україні, так і за кордоном. Обов’язково має бути реабілітація. Ми і батьку пояснюємо, що треба чекати, що одразу після операції не повернеться до своїх хлопців на фронт. Він дослухається до всіх порад, бо дуже хоче самостійно ходити, — розповідає Віктор. — Аби швидше назбирати 700 тисяч гривень, я відкрив благодійну банку та звернувся по допомогу до своїх одногрупників з Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Вони допомагають нашій родині. І за це я їм вдячний.

 

За кілька днів з моменту відкриття благодійної банки вдалося зібрати 178 тисяч гривень. Віктор наголошує, маленьких донатів не буває. А якщо не можете допомогти фінансово, то можна зробити репости у соціальній мережі.

Документ, який підтверджує поранення 
Висновок лікарів

Надсилати донати на одужання захисника з Теребовлі можна на благодійну банку за посиланням.

А також за реквізитами банківських карток:

4790729933416414 Сторож Віктор Михайлович (карта
Ощадбанку)

5168745150741921 Сторож Віктор Вікторович (карта
сина ПриватБанк)

Читайте також:

Повернули до життя після травми на фронті: історія відновлення військового з Тернополя

До вивозу ухилянтів до Європи причетна одна з тернопільських волонтерок — СБУ

Розвідник із Тернополя втратив частину ноги, але планує повернутися на фронт

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Руслан

    То йому на імплант чи на протез збирають? Бо в новині одне, в коментах інше

    Polina Daineha reply Руслан

    Доброго дня! Треба імплант. Виправили. Дякуємо

    666 reply Руслан

    а яка різниця?

    Руслан reply 666

    Це не очевидно? Коли люди скидаються, вони хочуть розуміти, що кошти підуть туди де треба. Якщо різні речі пишуть в описах - це виглядає трохи підозріло

    666 reply Руслан

    мене цікавить в чому різниця між імплантом і протезом бо я не знаю,можливо інші так говорять бо не розуміють
  • kaabo

    Кантужений ти явно.
  • kaabo

    Гуляй, малолєтка 😂

    666 reply kaabo

    😂 так думаю
  • kaabo

    Скажу канєшно

    Руслан reply kaabo

    Ти кончена істота.Через таких як ти війна почалась.Ждун руського міра.Завали їбало і мовчи.Все одно-один кал з твоєї морди лиється.

keyboard_arrow_up