Гектари землі та будівлі під владою моспатріархату: де на Тернопільщині найбільше (ІНФОГРАФІКА)

Гектари землі та будівлі під владою моспатріархату: де на Тернопільщині найбільше (ІНФОГРАФІКА)
Під час протестів під храмом на вулиці Коновальця у Тернополі
  • Тернопільщина займає 22 місце в Україні за кількістю майна, яке досі належить Українській Православній Церкві (московського патріархату). Це всього 80 споруд і 49 земельних ділянок.
  • Ми дізнались, у яких громадах їх найбільше. Яка територія через півтора року війни досі у володінні УПЦ (МП)? Чи краща ситуація у сусідніх регіонах?

Наші колеги з NGL.media (до 1 липня 2023 року називались «Наші гроші. Львів» – прим. авт.) спільно з фахівцями YouControl зібрали інформацію про усю нерухомість, зареєстровану на УПЦ (МП) в Україні. Ми, опираючись на їхню базу даних, проаналізували ситуацію на Тернопільщині – скільки об’єктів, якими володіє Українська православна церква (Московського патріархату), є в області?

129 об’єктів УПЦ МП є на Тернопільщині

Загалом на інтерактивну карту нанесли 2876 будівель та 3798 земельних ділянок, які належать УПЦ (МП). Візуально помітно, що Тернопільщина серед інших областей – не надто наповнена червоними крапками. У порівнянні, скажімо, зі східними, північними та південними регіонами, у Західній частині України власності організацій московського патріархату значно менше. У стрічку пошуковика вводимо «Тернопільська область» і отримуємо всього 129 записів про нерухомість УПЦ (МП) – будівлі і землю.

Відео дня

До прикладу, ситуація у сусідніх з нашою областях наступна. Найбільше об’єктів у власності УПЦ МП на Рівненщині – аж 488. Далі йде Чернівецька область – там їх 410. У Хмельницькій області наявні 245 об’єктів. Найменше нерухомості (в Україні загалом) на Івано-Франківщині (32) і Львівщині (13).

На Тернопільщині з нерухомості, зареєстрованої на УПЦ (МП), є 80 будівель та 49 земельних ділянок. Площа усієї території складає 18 гектарів. Основна частина (86%) знаходиться у комунальній власності, ще 10% – у приватній. Інші 4% – землі, які перебувають у державній власності або невідомі.

Найбільше будівель – на Кременеччині

У нашій області найбільше будівель, які належать Українській Православній Церкві (московського патріархату), зареєстровані у Кременецькій громаді – всього 56. У самому тільки місті Кременець є 8 об’єктів нерухомості УПЦ (МП). Це парафії Покрови Божої Матері, Різдва Пресвятої Богородиці та Святих Апостолів Петра і Павла Тернопільської єпархії УПЦ, а також будівлі Свято-Богоявленського жіночого монастиря. Ще 48 об’єктів нерухомості розташовані у менших населених пунктах. Це релігійні громади та парафії у селах: Садки, Іванківці, Крутнів, Новий Олексинець, Старий Олексинець, Будки, Плоске, Горинка, Бакоти, Кушлин, Грала, Комарівка, Андруга, Гаї, Кімната, Духів, Двірець, Старий Тараж, Розтоки, Велика Горянка, Великі Млинівці, Новий Кокорів, Затишшя тощо.

На другому місці – Шумська громада, де є 12 об’єктів нерухомості, які перебувають у власності УПЦ (МП). Це релігійні громади та парафії у селах: Боложівка, Вілія, Новосілка, Потуторів, Шкроботівка, Залужжя, Бриків, Онишківці тощо. На третьому місці знаходиться місто Почаїв (Почаївська громада), там є 5 споруд. Це парафія Святителя Миколая, Почаївська духовна семінарія, Почаївський свято-духівський монастир (2 будівлі) і Управління Тернопільської єпархії Української православної церкви.

У Збаразькій громаді є 4 будівлі: релігійні громади у селах Дзвиняча, Великі Вікнини, Залісці та Малий Кунинець. У Борщеві знаходиться парафія Святителя Миколая, у Бережанах – Управління Тернопільської архиєпархії УПЦ. І, насамкінець, аналогічне Управління в Тернополі на Коновальця.

Дивіться статистику по громадах

Аж 30 земельних ділянок, якими володіє УПЦ (МП), ми нарахували на Кременеччині. Це землі у місті Кременець та селах Чугалі, Савчиці, Старий Олексинець, Бакоти, Града, Андруга, Кімната, Духів, Двірець, Розтоки, Рудка, Лосятин, Бонівка, Лідихів тощо. Загальна площа усіх ділянок ставить 12,9 га.

8 ділянок знаходяться у Збаразькій громаді. Це території у селах Великі Вікнини, Колодне, Залісці та Малий Кунинець. Всього площа земель – 3,12 га. 5 ділянок у власності Української Православної Церкви (московського патріархату) є у Почаївській громаді. Ними користуються релігійні громади безпосередньо у Почаєві, а також у селі Старий Почаїв. Сукупна площа земельних ділянок – 0, 88 га.

На Шумщині існує 4 ділянки, власником яких є УПЦ (МП). Це землі у селах Мала Іловиця, Залужжя, Бриків та Онишківці, загальною площею у 1,01 га. Одна земельна ділянка є у Лановецькій громаді – 0,2 га землі користується парафія у селі Нападівка. Також одна ділянка є у місті Борщеві і на ній знаходиться храм Святителя Миколая площею у 0,10 га.

Загальна статистика будівель і земельних ділянок УПЦ МП по громадах області – на інфографіці.

Коротка передісторія

NGL.media пишуть, що на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект, прийняття якого мало би запустити процес обмеження діяльності УПЦ (МП) на державному рівні. Він передбачає припинити діяльність релігійних громад, пов’язаних з росією. Проте, як то часто буває в Україні, впровадження документу затягують. Попри те, що він схвалений парламентським комітетом і Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій, Верховна Рада донині не прийняла проєкт навіть у першому читанні.

Однією з основних проблем є те, що такої юридичної особи, як УПЦ (МП), не існує – натомість є окремі парафії, єпархії тощо. Загалом близько 10 тисяч юридичних осіб! І з усіма ними у випадку заборони їхньої діяльності потрібно судитися. Тим не менш, ці тисячі організацій володіють не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити. Тому NGL.media створили базу даних, завдяки якій можна дізнатися про власність УПЦ (МП) навіть у селах. Усі дані взяті з держреєстрів станом на травень 2023.

Як сформували базу даних – запитаєте ви. Спочатку журналісти виокремили організації УПЦ (МП) серед православних конфесій і релігійних організацій. Варто додати, що процес переходу громад УПЦ під юрисдикцію ПЦУ триває з 2019 року, однак серйозно набрав обертів лише після початку російського вторгнення. Що цікаво, у Twitter є ціла сторінка під назвою «Переходи до ПЦУ», яка фіксує всі зміни. Станом на 18 липня до ПЦУ перейшли 1500 парафій з 11 463 (тобто 13,09 % від загальної кількості).

NGL.media, враховуючи усі нюанси, уточнили список наразі діючих громад та організацій Української Православної Церкви (московського патріархату) та попросили аналітиків YouControl надати базу даних нерухомого майна (земля і будівлі), зареєстрованих на них. Однак, дані не враховують майна, зареєстрованого на фізичних осіб, пов’язаних з УПЦ (МП)!

Отриману інформацію нанесли на карту з прив’язкою до конкретних адрес. Навівши курсор на конкретну точку, можна отримати дані про наявність і належність майна, побачити межі ділянок чи конкретні будівлі. Щоб дізнатись про майно УПЦ (МП) у певній місцевості, можна скористатись пошуком на карті або пошуковим рядком нижче. Карта розміщена ТУТ.

 

Читайте також: 

Як перейти з моспатріархату до ПЦУ і чому цього не поспішають робити на Тернопільщині

Ще й хотів компенсацію: староста села, який збудував церкву моспатріархату, судиться із сільрадою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Степан Дишкант

    І доки вони будуть гризти українців.
  • Ванджура Володимир

    Руйнувати церкви щоб цегла на цеглі не залишилась аж так .

    Ванджура Володимир reply Ванджура Володимир

    Галина Колодій так не получається вигнати роки вже , тільки руйнувати вони спонсорувались всі з мацьковії. А з прихожанами що планують робити , як в їх голови кіріл напхав вати ? Ці будуть ще довго колотити правду.

    Галина Колодій reply Ванджура Володимир

    Ванджура Володимир Церкви не руйнувати, а гнати геть з України московських попів!
  • Галина Колодій

    Не панькатися з ними! А на державному рівні заборонити!!!
  • Ліза Ребар

    По громадаХ, ви в школі вчилися?

    Ввсиль Дмитрук reply Ліза Ребар

    Ліза Ребар ні це тдпу

keyboard_arrow_up