Коли в Тернополі не буде перебоїв з гарячою водою

Коли в Тернополі не буде перебоїв з гарячою водою
- У Тернополі треба міняти теплотраси, тоді гаряча вода у тернополян буде постійно, - каже гість прямого ефіру спеціаліст КП «Тернопільміськтеплокомуенерго» Олександр Лазарчук

Аби не відключали гарчу воду в місті, треба модернізувати обладнання. 60% теплотрас наразі вже зношені та потребують заміни. Коштів у міському бюджеті немає, тож сподіваються на допомогу закордонних інвесторів

Подобається нам чи ні, а без гарячої води літом таки залишиться багато тернополян. Відключатимуть її комунальники в різний час. Основна причина – ремонт котелень та паливних. Мешканці будинків не матимуть води місяць, а то й півтора.

Про те, що спонукає комунальників відключати гаряче водопостачання на такий тривалий період та чи можна обійтися без цього, поговорили під час прямого ефіру минулої п’ятниці.

Гість ефіру – менеджер з адміністративної діяльності та зв’язків із громадськості КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Олександр Лазарчук наголошує, що список котелень та графік їх відключень є на офіційному сайті підприємства – komun.te.ua. За адресою котельні тернополяни, котрі мають централізоване постачання води, можуть перевірити, коли саме вони не зможуть скористатися даною послугою.

Відео дня
  • Наші працівники розробили даний графік та затвердили його у міськраді, - каже він. – Ремонтні роботи пов’язані з правилами технічної експлуатації установок і тепломереж, з якими ми працюємо. Ми передбачили, що раз у рік потрібно відключати котельні для проведення ремонту устаткування та регламентних робіт. Ми проводимо гідравлічне випробування теплотрас.

На питання, чому воду відключають на такий тривалий термін, пан Олександр дає коротку відповідь: уся причина – у застарілому обладнанні.

- Зношеність теплотрас досить висока, майже всі вони закладені в 1969 році, за стільки років систему не міняли, тому і на ремонт потрібно немало часу, - каже фахівець. – Під час гідравлічних випробувань часом стається до 20 проривів, які потрібно залатати. Тому зробити все раніше не вдається. Якби теплотраси були в новішому стані, ситуація була б інакша. Літо – найбільш актуальна пора, адже поремонтувати все потрібно до початку холодів, щоб не було так, що взимку тернополяни залишились не лише без гарячої води, а й тепла.

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Від редакції

Чому поступово не замінювати обладнання, щоб скоротити терміни відключення води?

Олександр Лазарчук

Ми працюємо в цьому напрямку, але коштів бракує. Співпрацюємо з європейським банком реконструкції та розвитку, світовим банком, які мають надати нам гранти для проведення заміни теплотрас та поновлення устаткування, заміну насосів.

 

Від редакції

Про яку суму йде мова? І як освоїли вже отримані кошти?

Олександр Лазарчук

Не можу точно назвати суму, то не моя компетенція. Але знаю, що отриманий грант витратили на встановлення індивідуальних теплових пунктів, загалом таких в місті 190. Такі передбачено встановити в кожному житловому будинку. Це допоможе суттєво економити на забезпеченні теплом тернополян.

Індивідуальні теплові пункти встановлюють у підсобному приміщенні будинку. Вони обладнані лічильниками тепла та води, теплообмінниками. Це створює можливість автономного підігріву води.

Наталка

Люди, які мають такі індивідуальні пункти, незалежні від централізованої подачі гарячої води?

Олександр Лазарчук

До того і йдемо, щоб у майбутньому мешканці могли безперешкодно користуватись послугою. Є такі будинки, які розташовані близько до котельні, а такі, що далі. У тих, що близько, з крану тече занадто гаряча вода через перегрівання. А у тих, що далі, може бути лиш тепла. Тепловий пункт дасть можливість забезпечувати рівномірну подачу тепла. Тобто він буде і підігрівати воду, і роздавати її рівномірно по поверхах і будинках.

 

Анонім

Чому цього року був вибраний такий  період для промивки і відключення води. Ви не аналізували, що саме влітку трапляється багато інфекційних хвороб через погано вимиті руки, овочі та фрукти?

Олександр Лазарчук

Опалювальний період триває до квітня. Після того ми і проводимо ремонті роботи. У квітні складений графік. Мусимо відключати саме в цей проміжок часу через літо. Насправді для нас це не так вже й багато часу. Обладнання і теплотраси застарілі, є багато поривів. Потрібен час на відновлення. На 60% теплотраси зношені.

 

Ольга

Чи вивчали досвід інших міст? Чому воду виключають тільки в Тернополі?

Олександр Лазарчук

Тернопіль не відстає, навпаки подає гарячу воду. В Ужгороді, приміром, давно відмовилися від централізованого опалення. Київ гарячої води також не подає. До 10 міст обласного значення лишень подають гарчу воду.

 

Анонім

Може, пора всюди замінити труби на пластикові і забути про промивку системи?

Олександр Лазарчук

Коли будуть гроші, то це стане реальністю. Ми працюємо з європейськими банками, щоб у перспективі таки замінити застаріле обладнання. Є фонд «Горизонт 2020», наше підприємство буде брати участь у модернізації систем теплопостачання. Якраз і передбачена сума з європейського банку, яка дасть змогу змінити теплотраси на ізольовані, щоб взимку не було видно, де проходить лінія опалення.

 

Анонім

Нам розказують експерти, що 40 % втрат тепла іде в будинках, а що тоді відбувається, коли ми зимою бачимо, де проходять теплотраси?

Олександр Лазарчук

Повторюся, заміна теплотрас з попередньою ізоляцією якраз і дадуть можливість зменшити втрати тепла не тільки в будинках, а і на теплотрасах.

 

Анонім

Кожного року на 1-1,5 місяці відключають  гарячу воду, а чому тоді за купу років не було зроблено окрему розв’язку опалення і гарячої води?

Олександр Лазарчук

Відсутність коштів не да можливості зробити так, як хочуть тернополяни. Але ми рухаємось в цьому напрямку.

 

Анонім

У багатьох містах в будинках відсутня гаряча вода у зв’язку з тим, що багато людей перейшли на дешевшу альтернативу. А, може, пора і у нас відмовитися від гарячої води, оскільки не за горами чергове підняття ціни на газ майже на 60-70% .То кому тоді буде потрібна гаряча вода по 100 грн за куб?

Олександр Лазарчук

Сподіваємось, що з часом хаотичне відключення води в Тернополі припиниться. Наразі маємо, що маємо.

 

Від редакції

Як у будинках, коли більшість мешканців мають індивідуальне опалення, а лише частина – центральне? Які втрати несе КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»?

Олександр Лазарчук

Є такі випадки, що ми не відрізаємо стояк через частину мешканців. Але нічого з цим вдіяти ми не можемо. Через це втрати підприємства величезні.

 

Оксана

Чи виходить обладнання з ладу через промивку системи холодної води?

Олександр Лазарчук

Ці відключення впливають на нашу роботу. Є гідравлічні удари, трапляються пориви на теплотрасах. Учора-позавчора таких аварій не було.

 

Тернополянка

Деякі будинки не внесені у графік відключень. Як дізнатись, коли води не буде?

Олександр Лазарчук

Спочатку окремих котелень не було в списку. Наразі всі недопрацювання виправили.

 

Від редакції

Зрештою, як же зробити так, щоб у Тернополі не відключали воду на місяць-півтора?

Олександр Лазарчук

Керівництво підприємства працює над тим, щоб усі кошти, отримані за рахунок гранту, витрачати на модернізацію устаткування.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up