Юрій Кузовой: "Очікувати у найближчий час збільшення вакансій від роботодавців навряд чи можна"

Юрій Кузовой: "Очікувати у найближчий час збільшення вакансій від роботодавців навряд чи можна"
  • З початку року рівень безробіття знижується. За даними Держстату, у липні він склав 1,2%.
  • Чому це відбувається, наскільки тривалим буде цей тренд і кого найбільше шукають роботодавці, пояснює директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовой.

- З початку року рівень зареєстрованих безробітних знижується – з чим це пов'язано?

- Протягом року кількість безробітних коливається в першу чергу через сезонні явища на ринку праці. Попит на робочу силу у теплий період року збільшується. Потрібно більше працівників на сільгоспроботах, будівництві, у сфері туризму, розваг і дозвілля та ін.

Ще одна причина, чому кількість безробітних скоротилась – збільшення попиту на робочу силу та зростання кількості вакансій, поданих роботодавцями до служби зайнятості. Станом на 1 липня 2017 кількість заявок роботодавців склала 66 548 при чисельності зареєстрованих безробітних 330 171.

Відео дня

- Ви говорите про вплив сезонних факторів. Як зміниться кількість безробітних до кінця року?

- На зиму кількість зареєстрованих безробітних зростатиме до 400-450 тис.

- За даними Держстату, середній розмір допомоги за місяць збільшився з 1921 грн у липні до 2040 грн у серпні. За рахунок чого?

- Допомога по безробітті залежить від розміру заробітної плати (за попередні 12 місяців). Збільшення середнього показника оплати праці призводить до збільшення розмірів виплат, які обчислюються з неї.

З початку року середня зарплата виросла на 12.2%, а червень 2016 до червня 2017 – на 38%. При цьому слід звернути увагу, що з 1 січня цього року мінімальна зарплата виросла до 3200 грн. Це, безумовно, позначилось на збільшенні середньої зарплати, особливо низькооплачуваної категорії працівників, а відтак і на базі для розрахунку виплат по безробіттю. Тому і надалі середній розмір виплат буде зростати.

- Безробіття офіційне і неофіційне. Між ними завжди був розрив. Наскільки гострою залишається проблема і чи зроблено щось останні часом для її вирішення?

- За методологією Міжнародної організації праці, у першому кварталі цього року рівень безробіття склав 1786,4 тис осіб працездатного віку.

Минулого року ці показники складали: у першому кварталі – 1766,9 тис., другому – 1690,2 тис., третьому – 1661,3 тис, четвертому – 1677,5 тис осіб.

Коливання квартал до кварталу в 1% є несуттєвими, тому можна припустити, що кількість "неофіційно" безробітних залишатиметься незмінною. Тож проблема принаймні не загострюється ще більше.

Щодо кількості зареєстрованих ("офіційних") безробітних, то у порівняні з минулим роком вона зменшуються.  Наприклад, у червні 2017 у порівнянні з червнем 2016-го – скорочення 15,6%. Тобто тут можна говорити про "позитивний" тренд.

 

- За офіційними даними потреба роботодавців у працівниках за останні три місяці знижується. Чому?

- Знову ж таки частково це пов’язано з сезонними явищами. Період набору на сезонні роботи минув. Кількість заявок роботодавців спадатиме. А оскільки умови для появи нових роботодавців чи нових системних робочих місць не сприятливі, то очікувати у найближчий час збільшення вакансій навряд чи можна.

- Які працівники потрібні бізнесу найбільше?

- У липні роботодавці найбільше потребували працівників інженерних професій, а саме конструкторів, програмістів, технологів. Затребуваними були також лікарі, медсестри, кухарі, слюсарі, сантехніки, машиністи, токарі, фрезерувальники, швачки.

Зазвичай роботодавці шукають і некваліфікованих працівників – вантажників, прибиральників, підсобних працівників. Попит на них значний.

Vox connector, спеціально для 20minut.ua, Тернопіль

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up