25 лютого замість 8 березня: як тернополяни пропонують святкувати Міжнародний жіночий день

25 лютого замість 8 березня: як тернополяни пропонують святкувати Міжнародний жіночий день
  • В Україні можуть скасувати святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Відповідний законопроєкт вже подали на розгляд до Верховної Ради. 
  • Як альтернативу для представниць прекрасної статі пропонують День української жінки. Його відзначають 25 лютого. 
  • Наразі не всі погоджуються з можливими змінами. А що кажуть тернополяни і чи будуть відзначати 8 березня цьогоріч? Читайте у нашому матеріалі.

Тая, 28 років, керамістка

 — Це свято не святкую, але вважаю, що воно має бути, оскільки це день боротьби за права жінок у цілому світі. Також не підтримую його квітково-цукеркову романтизацію. Потрібно згадувати, що зараз українські жінки досягають значних успіхів у різних сферах, але не робити з жінки статуетку. А ще гадаю, що його не варто замінювати на 25 лютого, адже День української жінки не несе такого змісту, воно більш гендерне. Звичайно, і робити державний вихідний восьмого березня я не бачу сенсу.

 

Відео дня

 

Павло, 45 років, безробітний 

 — Я не святкую так, як це роблять жінки. Але жінкам квіти дарую і в кафе чи ресторан ходимо. Жінок потрібно любити завжди, тому я прихильник і восьмого березня, і 25 лютого. Мені здається, немає різниці, коли його відзначати, головне, щоб свято взагалі було. 


 

 

 

Тетяна, 29 років, підприємець

 — Для мене це ніби свято весни. Я не святкую восьме березня як жіночий день. Зазвичай чоловік в цей день може мені подарувати квіти. Буду святкувати 25 лютого День української жінки. А ось у відміні восьмого березня не бачу ніякої проблеми, бо це радянське свято. 

 

 

 

Євген, 74 роки, Заслужений журналіст України

 — Наші жінки заслуговують того, щоб у них свято було кожного місяця, а може і частіше. Є Міжнародний день жінок, а є ще й День матері. Коли ми були школярами, то однокласниць вітали. Коли став студентом, то вітали своїх однокурсниць. Я б не хотів, щоб з цього свята робили політику, адже його заснувала не радянська влада. Клара Цеткін започаткувала восьме березня як день боротьби за жіночі права, щоб жінки мали право голосу на одному рівні з чоловіками. Це свято відзначають і в інших державах. Вважаю, що і День української жінки це чудово.

 

 

Юлія, 32 роки, в декретній відпустці 

 — Минулі роки звичайно святкували, але цього року не будемо. В Україні війна, минулий рік був дуже важким, то ми навіть День народження чоловіка, дитини та мій не святкували. Вважаю, зараз це не актуально. А щодо святкування Дня української жінки, саме 25 лютого, то я не готова. Як не крути, 24 лютого почалася війна і на наступний день святкувати жіноче свято недоречно. 

 

 

 

Олександр, 21 рік, інженер

 — Взагалі, я погоджуюсь з думкою, що жінку потрібно любити кожен день. Восьме березня — це день, коли по-особливому можна показати свою любов. Подарунки кожна жінка любить різні. Одній досить квітів, а іншій такий подарунок може не сподобатися. Також вважаю, що перенесення дати святкування жіночого дня з восьмого березня на 25 лютого нічого сильно не змінює. 

 

 

 

Валерія, студентка

 — На восьме березня тато або хлопець могли подарувати квіти. Але великої уваги святкуванню не надавали. Вважаю, що це прекрасна думка замінити восьме березня на День української жінки, бо треба святкувати своє, українське.

 

 

 

 

Андрій, 34 роки, директор відділення банку

 — Вже не святкуємо восьме березня. Раніше час від часу святкували. Дарував подарунки дружині, доні, колегам на роботі. А з перенесенням свята на 25 лютого — День української жінки — тепер так і святкуємо. Але не пишно. Можемо просто піти і випити кави. 

 

 

 

 

Лідія, 77 років, пенсіонерка

 — Колись бувало святкувала восьме березня з подругами, але в останній час святкую тільки в родинному колі. Ми часто обмінюємося подарунками. Правда, я дуже хочу, щоб жіночий день був саме навесні, адже жінка варта весни. Жінки не є такі люті, щоб їхній день святкувати в лютому, краще в березні чи навіть в квітні. Але як на державному рівні приймуть, так і буду святкувати.

 

 

Законопроєкт зареєстрували 13 лютого 2023 року. Крім восьмого березня автори пропонують скасувати ще й перше травня, коли з радянських часів в Україні традиційно відзначали День праці, та дев’яте травня, коли відзначали День перемоги.

Чи буде вихідний?

В Україні восьме березня є державним вихідним днем. Тож, постає питання, чи відпочиватимуть українці у цей день, якщо свято все ж таки перенесуть на лютий? 

Днями у додатку «Дія» запустили опитування, де українці можуть вирішити, чи залишати Міжнародний жіночий день 8 березня вихідним. Зі слів міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, голос кожного українця важливий, адже їх врахують перед ухваленням законопроєкту у Верховній Раді щодо скасування цього свята.  

– У Парламенті вирішують, що робити з 8 березня після нашої перемоги. Є два варіанти — залишити офіційним вихідним чи зробити робочим днем. Потрібна ваша допомога. Кожен голос у Дії врахують перед ухваленням законопроєкту. Долучайтеся, – каже пан Михайло.

Кожен українець може обрати один з трьох варіантів відповідей: цей день має бути робочим, залишаємо вихідним чи  не можу визначитись.

Опитування триватиме до шостого березня. Тож, якщо ви пропустили голосування, у вас ще є час визначитися. 

А коли жіночий день святкуватимете ви? Свої думки пишіть у коментарях.

Автори: Поліна Дайнега, Андрій Менько

Читайте також:

Ми домовляємося про обійми уві сні: як військовий з Тернополя зберігає стосунки попри 1000 кілометрів

Чи є ажіотаж у квіткових крамницях у День закоханих: ми перевірили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (263)
  • Ирина

    Майже 62% людей, які проголосували в “Дії”, висловилися за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.



    -  Понад 2,1 млн українців взяли участь в опитуванні про 8 березня в Дії. Неймовірний результат. Наш рекорд. Більшість проголосувала за те, щоб залишити 8 березня вихідним - 1,3 млн+ голосів, - написав він.
  • Liudmyla Zharinova

    Таке міжнародне,що ні один народ крім нас і раші,про нього не знає...Яке міжнародне???
  • Tetiana Kozak

    Я проти 25 лютого. Лютий взагалі місяць трагічний, то вбивства на майдані, то війна… якось немає настрою до святкування. А початок весни, то інша справа. Думаю відмінити треба вихідний день, а святкувати, то вже по бажанню)
  • Степан Буртник

    Пані  Акександрова  ,  його  ж  перенесли  на  другу  дату  ,  а  жінки  це  наш  скарб  разом  із  діточками . Є  ще  свято  матері і  не  обов'язково  дарувати  їм  квіти  лише  на  цей  день .  Слава  нашим  дорогим  жіночкам  ,  добра  та  здоров'я !

keyboard_arrow_up