Чи треба заборонити російськомовний контент у Тернополі: ми запитали у містян (ОПИТУВАННЯ)

Чи треба заборонити російськомовний контент у Тернополі: ми запитали у містян (ОПИТУВАННЯ)
  • У деяких містах України запровадили заборону на використання російськомовного контенту. Це стосується вистав у театрі, музики, літератури, публічних подій і будь-чого у сфері культури.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у людей, чи варто ввести схожі обмеження у Тернополі та чи будуть їх дотримуватись.
  • Більше – читайте у нашому матеріалі.

Наприкінці липня 2023 року міська рада Чернівців наклала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту. За це проголосував 31 депутат, як повідомляє «Суспільне».

Посадовці на рівні громади заборонили використання культурного продукту російського, білоруського, іранського походження та інших країн, котрі є союзниками рф та підтримують агресію проти України. За словами депутата Тараса Прокопа, який запропонував проєкт рішення, воно звісно не змінює статтю Конституції про захист російської мови в Україні. Однак, на його думку, цей вчинок міської ради стане поштовхом для законотворців, аби невдовзі внести зміни і у Конституцію.

Відео дня
v class="video-block">

Нагадаємо, ще раніше аналогічний мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту у столиці наклала Київська міська рада. Таке рішення депутати ухвалили на засіданні 13 липня. Згідно із ним, у Києві заборонили публічне висвітлення і демонстрацію російськомовних товарів і послуг у сфері культури. Це книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори, музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти тощо.

Ми запитали у перехожих, чи потрібно ввести подібну заборону у Тернополі. Адже навіть зараз, через 1,5 року повномасштабного вторгнення, на фоні використання російської мови нерідко трапляються конфлікти, а дехто продовжує слухати російську музику, читати книги і споживати інший контент країни-агресорки. Яке покарання було б ефективним за такі вчинки?

Наталія, 46 років, працює в енергетичній сфері:

 – Така заборона потрібна. І хоч я сама російськомовна від народження, але треба від цього позбавлятися. Російську музику досі слухають. Наприклад, класику, яка досі залишилась у пам’яті, а особливо у старшого покоління. Треба привчати нашу молодь любити український контент. А якби ввели заборону на все російськомовне, то не знаю, чи варто вводити якесь покарання за порушення. Просто має бути заборона і всі повинні підпорядковуватися закону.

 

Роман, 22 роки, бармен:

 – Заборона потрібна у Тернополі, але дотримуватися її, не впевнений, чи будуть. Але якщо ввести штрафи – то це робитимуть. Багато людей і досі публічно слухають російську музику. Просто ввечері прийдіть у парк Шевченка, там багато молоді так робить. Я гадаю, що потрібна адміністративна відповідальність за це. А якщо до порушників не дійде, то, наприклад, для закладів – й кримінальна.

 

Марта, викладачка української мови:

 – Ви натрапили на викладача української мови, тому розумієте, що позиція у мене абсолютно однозначна. Жодних слідів наших ворожих сусідів в Україні не повинно бути, і тим більше у Тернополі! Заборона дійсно потрібна і на рівні держави, і на рівні міста, бо такі речі можна викорінити лише кардинальним шляхом. Не знаю з приводу покарань, чи будуть вони дієвими, але гадаю, що якщо всюди наголошуватимуть на забороні, то вона працюватиме.

 

Віталій, 25 років, працює у сфері реклами:

 – Звісно, така заборона буде актуальною, але сумніваюсь, що всі люди будуть її дотримуватись. Знаю, що навіть через 1,5 року війни випадки, коли слухали російську музику, читали книги тощо. На кожному році багато такого трапляється, і швидко все це не викорінити. Тому заборонити треба і ввести відповідальність – максимум адміністративну. Але треба все розглядати індивідуально.

 

Ігор, 27 років, будівельник:

 – Так, я думаю, що така заборона у Тернополі потрібна. Чи будуть люди її дотримуватися – не знаю. Але скільки українців загинули під час повномасштабної війни, у тому числі й дітей! На мою думку, потрібно забороняти все російськомовне, адже це підтримка російської агресії. Досі читають російськомовні книги, слухають російську музику, звісно я з цим стикався. Чи введуть якусь відповідальність за такі порушення, залежить від влади. Але вважаю, що це було би непогано!

 

Аліна, 46 років, вчителька української мови:

 – Якщо росіяни на нас напали, і якщо їхні співаки, наприклад, підтримують агресію, то як можна слухати своїх вбивць? Це нелогічно! Росіяни роблять жахливі речі. Якби вони покаялись, вибачились, виступили проти війни – тоді, можливо, є сенс у їхньому контенті. Але більшість росіян підтримують антилюдську політику. Тому я абсолютно погоджуюсь з тим, що слід заборонити все російськомовне. Нещодавно йшла біля Катедри. Якийсь дядечко слухав пісню Баскова. Вона лунала на всю вулицю. Я була шокована! Він ще це, схоже, робив із зухвалістю. Звісно, треба такі вчинки контролювати!

 

Марко, 19 років, студент:

 – Я вважаю, що треба заборонити «поганий» контент. Бо є російськомовні хороші люди, які виступають проти війни, їх, на жаль, мало і вони не надто розповсюджені в медіа. Можна тотально заборонити все російськомовне, але всеодно люди будуть обходити заборону. Краще запроваджувати ініціативи для усвідомлення, щоб кожен для себе думав, що правильно, а що ні. Наприклад, розділяти виконавців на тих, хто підтримує Україну, а хто – ні. Це буде більш дієво.

 

Нагадаємо, Верховна Рада 19 червня 2022 року прийняла Закон (проект № 7273-д), яким заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі, а також Закон (проект № 7459), яким заборонений імпорт та розповсюдження книг та іншої видавничої продукції з росії, тимчасово окупованих нею територій України та з білорусі.

А як Ви думаєте – чи потрібно ввести заборону на російськомовний контент на рівні Тернополя? Пишіть свої міркування у коментарях.

 

Читайте також:

У Тернополі біля вокзалу під російськомовну музику збирали гроші

Є ті, хто досі слухають російські пісні. Як змінилось ставлення тернополян до музики під час війни?

Чи є російська література у книгарнях Тернополя, попри заборону? Ми перевірили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (54)
  • Ivanna Chaikovska

    А для чого мову треба обговорювати .Наша рідна мова а москалі графік з пляжу
  • Вікторія Демків

    Так треба заборонити ,а шо ще не заборонили?
  • Іван Храпун

    Заборона давно на часі.
  • Надія Зінько

    Заборонити все російське і забути, що таке щось колись було.

keyboard_arrow_up