«Діти – це маленькі супергерої». Як 20-річна дівчина з Тернопільщини начитує терапевтичні казки

«Діти – це маленькі супергерої». Як 20-річна дівчина з Тернопільщини начитує терапевтичні казки
  • Студентка-третьокурсниця з Чортківського району Тетяна Чаприк веде телеграм-канал з українськими казками. За ним слідкують майже чотири тисячі дітей з усієї України, а також їхні батьки.
  • Взимку Тетяна випустила збірку власних казок і організувала для малечі курс «Юні казкарі». «20 хвилин» поспілкувались з дівчиною.

Історію Тетяни ми розповідали на нашому сайті у квітні 2022 року. Коли росія почала повномасштабне вторгнення, юна жителька села Іване-Пусте вирішила допомагати українським діткам і відволікти їх від війни. Вона створила телеграм-канал, у якому публікує аудіоказки і притчі для малечі. Їх дівчина надиктовує сама, а ілюструє казки авторськими картинками з їхніми героями. 

Тетяна Чаприк

У 2024 році каналу «Казочки від Тетянки» виповнилося два роки. Завдяки ньому Тетяна вирішила пов’язати своє життя з дитячою літературою і казками. Себе називає «казкотерапевтиня» і зізнається, що ця справа перетворилася не просто у хобі, а у місію – заспокоювати малечу у воєнний час, покращити їх психоемоційний стан і виховувати свідомих українських громадян.

Пропагує українське для вимушених переселенців

– 3 березня минуло два роки від створення мого телеграм-каналу. Відтоді багато чого змінилося. Я почала писати авторські казки. Показую людям свої літературні здобутки. Публікую їх для діток, їм подобається. З впевненість можу сказати, що я тепер – казкарка, – ділиться Тетяна Чаприк.

Відео дня

Дівчина закінчила курси дитячої психології і обрала для себе незвичайний напрямок письменства.

– Я пишу терапевтичні казки. Вони навчають дітей різним речам, мають мораль і через них можна розкрити певні проблеми. Я часто роблю онлайн-зустрічі з батьками і розповідаю, як можна через казку донести інформацію до дитини. Також я допомагаю малечі поринути у світ фантастики через казку, навіть, якщо у них поганий настрій або негаразди в житті – можуть від цього відволіктися. Наразі маю доволі багато казок написаних і продовжую працювати, – говорить письменниця.

Водночас Тетяна не забуває про ведення телеграм-каналу. Там чи не щодня продовжує публікувати аудіоказки. За каналом стежать 3800 підписників. Дівчина намагається завжди бути на зв’язку з дітками, підтримувати їх і надихати. За словами казкарки, змінилася й мета ведення цього каналу.

– Зараз він діє не лише, аби заспокоювати дітей під час повітряних тривог. Він також для того, щоб діти, які вимушено перебувають за кордоном з батьками, могли переглядати український контент і слухати українські казки. Насправді, отримую багато відгуків від людей, які кажуть, що завдяки моєму каналу малеча пам’ятає про Батьківщину і навчається українському, – зауважує Тетяна.

Після виходу першої працює над другою збіркою

Дівчина розповідає, що вже давно мріяла видати збірку казок, але все не вдавалося. У 2023 році Тетяна випустила невелику брошуру з однією казочкою, яка стала «фавориткою» у дітей – підписників її телеграм-каналу. Це авторська казка «Дівчинка з крилами янгола».

Брошуру швидко розкупили, і після першого успіху дівчина вирішила ризикнути і випустити цілу збірку казочок під назвою «Казочки від Тетянки». Книга побачила світ у новорічно-різдвяний період.

– До збірки увійшли три казочки – більш новорічні, де трапляються різні дива. І «Дівчинка з крилами янгола» теж. Казки авторські, я написала їх сама. Ілюстрації і оформлення книги теж зробила самотужки. Збірку вже можна замовити для своєї дитини, бо тираж великий, – каже Тетяна.

Юна казкарка готує вже другу збірку, до якої, обіцяє, увійде ще більше її авторських творів. Також хоче розвивати канал з аудіо казками не лише у Телеграмі, але й у інших соцмережах – Фейсбуці, Інстаграмі, Ютубі, Тік-Тоці. А ще дівчина хоче зустрітися з маленькими підписниками каналу.

– Я не раз читала казки для малечі у дитбудинках, на різних зустрічах. Але, звісно, планую і зі своїми підписниками зустрітися. Це моя невелика українська родина, яка мене підтримує і надихає творити щось масштабне, – додає вона.

На думку авторки, у непрості воєнні роки діти мають не лише споживати українські мультики і музику, але й українськомовну літературу. Тим паче, казки виховного характеру. Тетяна говорить, що діти по-іншому сприймають світ, ніж дорослі. Їм простіше зрозуміти життєву істину через казку. У них слід демонструвати, що кожен має право на щасливе дитинство. І ніхто це не в змозі забрати…

– Діти – це маленькі супергерої, які проживають нелегкий час. Але вони зможуть з усім впоратися завдяки своїм рідним. І також казка їм неодмінно в цьому допоможе, – продовжує Тетяна Чаприк.

Навчає дітей писати казки

Крім того, Тетяна створила курс «Юні казкарі» для діток, які хочуть спробувати для себе щось нове.

– Багато батьків ділились, що їхня дитина активна і весь час щось розповідає. Я вирішила таку малечу залучити до участі в триденному онлайн-курсі. Ми виходили з дітьми на відео зв’язок. Вони були дуже здивовані, що нарешті мене не лише почули, але й побачили. Батьки вагалися, чи діти зможуть написати казку за три дні. Але вже за перше заняття дехто мав свої ідеї, – говорить вона.

На другий день учасники курсу писали казочку і надсилали її Тетяні. Дівчина продовжує – ця справа дуже зацікавила малюків. На третій день казки дітей в аудіо форматі були опубліковані у телеграм-каналі. Потім відбувся «випускний». Дітки отримали дипломи про закінчення курсу. І навіть досі, додає Тетяна, пишуть їй, мовляв раді, що й інші підписники каналу можуть прослухати їхні казки.

– Я вчу дітей бути сильними, долати сходинки до успіху. На третій день курсу розповіла батькам про психологічний стан їхніх синів і дочок і дала поради щодо того, як із цим допоможуть казки. Як бути головним героєм не лише казки, але й свого життя. Маю мрію колись опублікувати фахову книгу про терапевтичний вплив казки, яка б принесла користь батькам, дітям і суспільству, – каже дівчина.

26 лютого стартував набір на другий потік курсу «Юні казкарі», зауважує вона. Письменство дівчина поєднує з навчанням у виші. А здобуває освіту Тетяна Чаприк на 3-му курсі юридичного факультету Чернівецького національного університету. І хоч фах, який опановує, далекий від казкарства, дівчина знаходить час на публікацію оповідок у телеграм-каналі і написання нових, авторських.

– Я знаю, що моя місія – заспокоювати дітей, нести до них своє слово, яке може якось покращити їхній психологічний стан. Моє покликання – через казку виховувати малечу свідомими громадянами України, людьми, які зможуть досягнути у житті всього, що тільки захочуть, – завершує казкарка.

 

Читайте також:

Дітки дуже хочуть миру! Юна жителька Чортківщини створила понад дві сотні аудіоказок для малечі

Як казки готують дітей до дорослого життя? «20 хвилин» поспілкувалися з тернопільською письменницею

Як тернопільська казкарка написала оповідки про морпіха Діанова, «Пташку» та інших

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія Бешковецька

    Молодчинка!
  • Юра Захаров

    За два роки як я почув про неї кількість збільшилась на мізерний процент!!! Не дуже прогресивно працює!!!

keyboard_arrow_up