Хочуть бути корисними у Тернополі! Як родина харків’ян у війну волонтерить у «Карітасі»

Хочуть бути корисними у Тернополі! Як родина харків’ян у війну волонтерить у «Карітасі»
  • Харків’янка Олена приїхала до Тернополя ще 25 лютого. За день до цього прокинувшись о п’ятій ранку від потужних вибухів, вона разом з рідними не вагаючись прийняла рішення покинути рідне місто й рятуватись.
  • На деякий час сім’я знайшла прихисток у «Карітасі». Вже кілька місяців Олена освоюється на новому місці й волонтерить, допомагаючи іншим переселенцям.
  • Ми особисто поспілкувались з нею та дізнались її історію.  

49-річна жінка довгий час поєднувала два заняття – працювала в агенції нерухомості та була майстринею манікюру. Життя било ключем, Олена й подумати не могла, що росія коли-небудь наважиться вторгнутись на територію України, і ба більше – розпочне повномасштабну війну…

Довоєнне фото Олени

– 24 лютого я прокинулась від дивних «хлопків». Спершу подумала, що може це феєрверки. Виявилось, що то вибухи. Вони лунали десь за 20 кілометрів від нашого будинку. Ми з чоловіком злякались, що ворог обстріляв харківський аеропорт. Насправді тоді росіяни атакували військову базу, яка розташована у містечку Чугуїв, – розповідає пані Олена, пригадуючи той ранок.

До жінки зателефонував син, наказав негайно збирати речі, мовляв, слід тікати. Невдовзі він під’їхав під будинок і забрав матір. Все відбувалось дуже швидко.

Відео дня

– Ми виїхали одразу, як почались вибухи вже у Харкові. Рятувались на своїй автівці: я, моя мама, син та його дружина з маленькою дитиною. Їхали в якесь місто на Західній Україні, не знаючи, де конкретно зупинимось, – каже Олена.

Стали першими переселенцями, які оселились у «Карітасі»

За словами харків’янки, дорога була складною через величезні «корки». Авто їхали у шість рядів, навіть по зустрічній смузі. Всі в машині мовчали, шоковані тим, що відбувається навколо. Олена панікувала й не знала, що робити далі.

Дистанційно жінка пробувала знайти хоч якесь помешкання, але її пошуки не увінчались успіхом. Ціни суттєво піднялись й родині бракувало фінансів.

– З житлом нам допомогла подруга, яка має родичів у Тернополі. Вона дала мені контакти до однієї з працівниць благодійного фонду «Карітас». Я набрала туди і нашу сім’ю запросили пожити у прихистку, облаштованому для ВПО з тих регіонів України, які постраждали від дій агресора. Так ми опинились у Файному місті. Сюди добирались аж 29 годин, – ділиться думками жінка.

У благодійному фонді готуються до приїзду переселенців

Харків’яни стали першими переселенцями, яких прийняв тернопільський «Карітас». Інші люди, які врятувались від війни, почали прибувати 26 лютого. Колектив фонду метушився, мали все встигнути до їхнього приїзду.

– Нас нагодували, ми змогли сходити в душ й спокійно відпочити. Вранці прокинулись і звернулись до дівчат-працівниць з проханням чимось їм допомогти. Не могли сидіти, склавши руки! Хотіли якось віддячити волонтерам за їхню гостинність й добре серце, – усміхається 49-річна Олена.

Харків поволі «оживає», але там досі небезпечно

Родину харків’ян відправили на склад на сортування одягу. Через фонд щодня проходив величезний потік внутрішньо переміщених осіб, які потребували елементарних речей. Небайдужі приносили вбрання, а потребуючі собі щось вибирали.

Олена слідкувала за порядком у процесі й добровільно волонтерила.

За кілька тижнів сім’я орендувала двокімнатну квартиру й перебралась туди, але до «Карітасу» щодня приїжджають, аби працювати для спільного блага. Олена ходить сюди, немов на роботу.

Говорить нам, що Тернопіль геть відрізняється від Харкова. Місто невелике, але красиве й охайне.

– До нашого рідного міста повертаються мешканці. Харків поволі «оживає». Там всі воєнні місяці перебуває мій чоловік і каже, що люди масово виходять гуляти у парках з дітками. Відкрились усі заклади й установи, – ділиться жінка. – Попри це у центрі Слобожанщини досі небезпечно.

Фото жінки з минулого літа

З 24 червня, за словами пані Олени, російські війська знову інтенсивно обстрілюють Харків.

– Мріємо найближчим часом повернутися додому, але поки там неспокійно. Нещодавно був «приліт» за менш ніж кілометр від нашої оселі. Поки ми залишаємось у Тернополі й будемо корисними тут, – завершує переселенка.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up