"Інколи покидають мами, які живуть в достатку, а хто в біді - виховує". Чому відмовляються від малюків?

"Інколи покидають мами, які живуть в достатку,  а хто в біді - виховує". Чому відмовляються від малюків?
  • "Моє тіло - мій вибір", кажуть феміністки, коли у розмові з ними зачіпають тему абортів. Проте інколи цей вибір стає вимушеним через життєві обставини, які наче дощ, навалюються на жінку. І що робити тоді? Справлятись з проблемами самій, або "втягувати у це дитину? Де шукати допомогу? Та хто зможе підтримати?
  • Журналісти "20 хвилин" продовжують цикл соціальних публікацій "Вибираю життя".

Перед публікацією першого матеріалу з циклу ми розмістили на нашому сайті лист журналістки до жінок з проханням розповісти свою історію. Прочитати його можна за посиланням тут. 

Наше звернення отримало десятки коментарів. Проте на цю тему говорити зможе не кожен. 

Першу історію тернополянки Софії читайте у публікації: "Лікарі сказали: треба переривати вагітність. Я могла зробити найбільшу помилку в житті": історії тернополянок про аборти 

Відео дня

Що таке соціальні і кризові центри?

Часто жінки змушені переривати небажану вагітність або навіть покидати дітей лише через зовнішні обставини: брак грошей, немає де жити, конфлікти в сім'ї. Чи є в Тернополі установи, які допомагають жінкам в таких обставинах, запитуємо у фахівця соціальної роботи Тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді із майже 20-річним стажем Лариси Васильєвої. 

- Пані Ларисо, розкажіть про роботу Вашого центру. Яким жінкам допомагаєте та хто може звертатись до вас?

- Наш центр дуже часто працює з жінками, які народили дитину, і їм немає куди подітись. Також часто жінки звертаються вагітні чи ті, які мають намір залишити дитину через певні обставини. Інколи звернення ми отримуємо прямо із лікарень, де жінка лише народила малюка і заявила про намір відмовитись від дитини. Ми також надаємо соціальний супровід сім'ї. Що це таке? Ми співпрацюємо з благодійними організаціями і в разі потреби, забезпечуємо одягом. Надаємо і продуктові набори. Якщо є потреба - надаємо психологічну підтримку.Ми допомагаємо оформити документи на дитину, виплати. Часто буває, що разом з свідоцтвом доводиться оформлювати і паспорт жінці. Загалом це - комплекс соціальних послуг. 

- Чи не бояться жінки звертатись по допомогу? Як часто доводиться працювати із людьми в таких складних обставинах?

Ми надаємо послуги сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Але це формулювання досить широке: це можуть бути матеріальні проблеми, можуть бути особистісні ситуації, проблеми зв'язків із родичами. 

- І що ви робите, коли маєте таке звернення? Намагаєтесь переконати жінку?

- Ні. Переконувати ми не маємо права. Перш за все, ми з'ясовуємо життєву ситуацію: чи це вагітна, чи породілля. Намагаємось визначити причину того, що жінка приймає таке рішення. А вже після цього намагаємось допомогти жінці чи сім'ї подолати ці складні обставини. Якими способами? Ми інформуємо про те, які виходи є з ситуації. Наприклад, де можна тимчасово пожити, за потреби, спілкуємось з рідними, долучаємо до роботи психолога. 

- Які причини найчастіше спонукають жінок відмовитись від дитини?

- Дуже часто це трапляється через матеріальні причини. Жінка народжує дитину. І уявіть, якщо до цього вона собі працювала, мала за що жити. А тепер перший час вона залишається з дитиною сам-на-сам, і перший час вона не матиме змоги працювати. Особливо, якщо чоловік дитину не визнає. Допомога від держави при народженні дитини, інколи зовсім нічого не важить в цих ситуаціях. Інколи жінки самі звертаються до нас, бо мають намір відмовитись від дитини одразу після народження. Другою проблемою можна назвати невизнання дитини рідними і близькими. Дуже багато є випадків, коли вагітність майже до останнього приховують. 

Це також стосується жінок, які народили, але самі ще є неповнолітніми. Бували навіть такі випадки, коли батьки дізнавались про те, що їх дитина народила, прямо в пологовому будинку. А до того нічого не помічали. Але насправді це питання виховання і стосунків в сім'ї. 

"А що, коли вибору немає?"

- Соціальні служби, як і поліцію, обов'язково повідомляють про неповнолітніх породіль. Як часто в Тернополі народжують дівчата до 16 років і чи є це однією з причин відмов від дітей?

Так, це стається частіше, ніж ми можемо подумати.  Наймолодша породілля - 13-річна дівчина. В таких випадках ми спілкуємось з родичами дівчини та надаємо соціальний супровід сім'ї.

- Як часто до вас звертають вагітні, які мають намір зробити аборт або хочуть покинути дитину одразу після народження?

- Так, досить часто ми спілкуємось з жінками в таких ситуаціях. Про проблеми жінки нам повідомляють із пологових стаціонарів. Часто із проблемою небажаної вагітності до нас звертаються жінки, сім'ї яких вже стоять в нас на обліку. Якщо сім'ї важко з однією дитино, і в них були інші плани, в які дитина не "вписується". 

"Остаточне рішення - за жінкою"

- А що, коли вибору немає? Чи бували жінки, які змінювали рішення після спілкування з вами?

Остаточне рішення, звісно, у правовому полі, лише за жінкою. Тому дуже часто мені доводилось бачити категоричні рішення жінок. Їм пропонували, наприклад, взяти дитину на руки. Вони відмовлялись. Але було і навпаки. Жінка всю вагітність була впевнена, що буде залишати дитину, а потім після народження у перші дні змінює рішення і дивується навіть з тих думок, які могли в неї бути. 

- Ви близько 20-ти років працюєте в соціальному центрі. За останні роки чи змінилась кількість жінок, які мають намір відмовитись від дитини?

Насправді за останні два роки ситуація змінилась в кращу сторону. Жінок, які планують відмовлятись від дітей, стало менше. Хоча які на це причини, визначити важко. Бо тут кожен випадок індивідуальний. Кожна жінка має свій світогляд, свої проблеми. Може здаватись, що причини схожі, але ситуації - дуже дуже різні. 

От бувають моменти, коли вагітніють жінки у справді важких обставинах: особи з числа сиріт, або люди тимчасово без роботи, і вони так тримаються за ту дитину. Але буває і навпаки, на перший погляд благополучна сім'я, а дитину покидають.

- Чи достатньо на Тернопільщині от таких кризових закладів, куди може податись жінка? 

- Ми співпрацюємо з багатьма такими організаціями, щоправда, жінок можуть в себе прихистити далеко не всі. Деякі заклади є релігійного спрямування та вимагають дотримання певних правил. Але, це, напевно, дрібниця. Бо коли тобі дають де переночувати в момент, коли це тобі потрібно, то будь які умови підсильні. (перелік кризових центрів див.у довідці. прим ред.)

 

Згодом ми опублікуємо інтерв'ю з лікарями, психологами, священниками та соціологами на цю тему. Стежте за хештегом #вибираю_життя. 

Якщо ви готові розповісти свою історію анонімно звертайтесь до авторки матеріалу, журналістки Ольги Турчак. 

Телефон: 097-16-14-150

Facebook: https://www.facebook.com/oliaturchak

Instagram: https://www.instagram.com/olga.turchak/?hl=uk

E-Mail: [email protected]

 

Довідка

Куди можна звертатись жінкам, які потрапили в складні життєві обставини? 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль
    Електронна адреса: [email protected]
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up