Історії тернополян: у Туреччині дівчаток дискримінують, а хлопцям роблять обрізання

Історії тернополян: у Туреччині дівчаток дискримінують, а хлопцям роблять обрізання

У Туреччині батьки тримають дистанцію з дітьми, попри це там надзвичайно розвинений культ сім’ї. Менші поважають старших, діти можуть жити з батьками до старості.

Виховання дітей в окремих країнах світу у нас може викликати глибоке здивування. Втім, і українські традиції за кордоном сприймають далеко не всі.

Ми продовжуємо цикл публікацій про те, як виховують дітей у різних країнах світу. У попередніх випусках ми розповіли про виховання у Канаді, США, Франції, Норвегії та Малайзії. Цього разу – Туреччина та Чехія.

У Туреччині виховання=релігія

Відео дня

Вікорія Г. кілька років разом зі своїм чоловіком жила в Туреччині. Зізнається, що населення цієї країни настільки багатогранне, що просто неможливо досконало знати, як живуть різні сім’ї. Аже кожна родина має власний підхід до багатьох питань, у тому числі і виховання.

- У Туреччині багато чого залежить від релігії, - каже вона. – Багато сімей є ревними мусульманами, вони моляться кілька разів на день, відвідують мечеть. Такі сім’ї з дитинства привчають дітей виконувати сталі сімейні традиції. Хоча є також родини, котрі вже переймають досвід життя європейців, і релігійність не настільки глибоко сидить у їхніх головах, а отже, і способі життя.

За словами Вікторії, жінки, які здобувають освіту, працюють. Але є багато таких, котрі не мають освіти, ніде не працюють, а суто займаються дітьми. Сильні вікові традиції досі дають про себе знати.

- До речі, освічені сім’ї, які відходять від старих традицій, мають дві дитини, у середньому, а ті родини, які є глибоко віруючими, вважають за святе народжувати багато дітей. Це нібито і є основне призначення жінки в цьому світі, - додає співрозмовниця.

Хлопчикам роблять обрізання

У Туреччині, крім державних лікарень, є багато приватних медичних закладів. Там народжує багато жінок. Крім того, туркені нерідко роблять кесарів розтин. Після народження малюка, за словами Вікторії, жінка повертається додому.

- Існує таке повір’я, що жінка не може виходити з хати аж 40 днів після пологів, аби її та дитину не зурочили, - каже вона. – Жінка навіть у магазин сходити не має права. А вже через цей проміжок часу в гості до немовляти приходять родичі та знайомі. Усі вони обов’язково приносять дорогі подарунки, зокрема золото. Приходити з пустими руками – то неповага та дурні манери.

Із раннього дитинства, на думку жінки, у Туреччині дуже розрізняють дітей по статі.

- Для родини велике свято, коли народжується хлопчик – продовжувач роду, - каже Віка. – До появи дівчат ставляться менш спокійно. Хоча це також усіх не стосується.

Усім хлопчикам в Туреччині роблять обрізання. Цю процедуру виконують або після народження, або у віці 7-12 років. Звичайно це роблять в серпні або початку вересня.

- Обрізанню передує стрижка голови та перевірка знань основних молитов. Хлопчика наряджають в красивий костюм із стрічкою через плече, на якій написаний арабський вислів «Машалла», , що означає «Та зберігає Бог!», садять на коня, верблюда або віз і везуть урочисто до сюннетчи - фахівцеві, що здійснює процедуру обрізання. Обрізання - велике сімейне свято. Батьки і гості дарують винуватцеві торжества подарунки. У турків в обряді обрізання обов'язково бере участь дорослий чоловік, схожий з хрещеним батьком у християн. Він називається "кивре". Його обов'язок опікати до повноліття молодого мусульманина, наставляти на шлях істинний. Напередодні обрізання хлопчикові говорять: «Ти вже чоловік, сильний і хоробрий, повинен бути мужнім, не боятися болю», - продовжує Вікторія.

У 11-12 років влаштовують у родині свято і для дівчат. Цим самим вони показують, що дівчинка вже стає жінкою. Коли в дівчинки з’являються перші «місячні», релігійні батьки вдягають на неї хіджаб (жіночий одяг в ісламі, головне призначення якого — приховати фігуру, обриси тіла жінки – прим. авт.).

Декрет триває 16 тижнів

Трирічної декретної відпустки у Туреччині немає. Жінка, яка працює, може бути у декреті вісім тижнів до пологів і ще 8 – після. Потім дитину залишають на догляд батьків, або ж няні. Є ще варіант дитячих ясел.

- Часто жінки після народження дитини залишаються вдома і не повертаються до роботи, а обов’язок забезпечувати сім’ю лягає лише на плечі чоловіка, продовжує героїня публікації. - До речі, турецькі чоловіки з гордістю виконують цей обов’язок. У релігійних та консервативних сім’ях чоловіки навіть забороняють своїм жінкам працювати.

Окрім державних садочків, у Туреччині дуже багато приватних. Методика виховання у них приблизно така ж, як і в нас. У приватних садочках вивчають англійську, а в старших групах – дітей в ігровій формі вчать грати в шахи для розвитку логіки,  пишуть комп’ютерні програми тощо. Із семи років діти йдуть до школи. Знову ж таки, є і державні, і приватні заклади.

Рано стають самостійними

За спостереженнями жінки, у Туреччині діти швидше стають самостійними. Дівчатка з дитинства допомагають мамі, а хлопці – татові. Деколи у 12 років дівчат уже віддають заміж. Таке рішення батьків часто пов’язане із фінансами, коли батьки отримують гарний викуп за наречену.

- Дуже відчувається гендерна нерівність, сини з батьками переважно ходять у мечеть, жінка не має права перебувати на молитві у тому ж приміщенні: вона або молиться вдома, або йде до жінок на поверх нижче, - розповідає співрозмовниця. – Дівчата з раннього віку мають багато обов’язків по господарству, хлопців – більше балують.

Великим плюсом у виховання, на думку Вікторії, є повага до старших. Там уже з маленького діти цілують руки батькам та старшим родичам при зустрічі. Коли до когось приходять гості, то діти переважно сидять окремо, а батьки окремо.

- У них є дистанція між батькам і дітьми, в більшості випадків діти самі бавляться з однолітками, чи братами і сестрами, але при цьому в них все одно зберігається культ сім’ї, - наголошує вона. – У більшості випадків вони завжди поважають та підтримують один одного.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up