Книжка під знаком «Омбре»

Книжка під знаком «Омбре»

Про історію ордену тамплієрів, про те, як окремий загін лицарів опинився на Поділлі і привіз із собою містичний артефакт чашу Омбре написала Лора Підгірна у своєму новому романі.

Нещодавно подільська письменниця й журналістка Лора Підгірна презентувала у Тернополі свій новий роман «Омбре. Над темрявою і світлом». В ньому історичне минуле ХІІІ-початку ХІV ст. переплітається з сучасним. У 2017 році ця книга стала дипломантом Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Романи».

Лора Підгірна не просто чарівна письменниця, закохана у історію України. Таких людей, як вона  називають донорами або гідроелектростанціями за те, що надихають і сповнюють інших позитивом.  Її твори — це пригоди, погоні, таємниці та неймовірний драйв.

Пошуки містичного артефакту

У романі «Омбре над темрявою і світлом» події розгортаються у Кам'янці-Подільському. Архівний ревізор Едіта випадково знаходить вцілілі клейноди ордену лицарів Храму, однак на цю тему у місті накладено неофіційне табу, а знахідка веде її далі, до загадкового артефакту, який свого часу тамплієри привезли на Поділля. Із розгадкою таємниці Едіті допомагає католицький священик отець Люк. За містичним артефактом полюють спецслужби й таємні товариства. Минуле та сьогодення переплітаються. Нитки, що пов'язували історії і долі багатьох людей у минулому, одна за одною тягнуться до тих, хто мешкає у Кам'янці-Подільському сьогодні. Старовинне підземелля Кам'янецького замку перетворюється на поле битви добра і зла. Герої проходять випробування, але чи ті, хто називає себе друзями, є такими насправді? Вірити можна тільки собі, бо ціною пошуків Чаші Омбре може стати власне життя.

Відео дня
  • Цей роман є для мене особливим, бо розповідає історію ордену тамплієрів на Поділлі, – каже Лора Підгірна. – Ми чули, що він діяв у Франції, де тамплієри накопили величезні статки. Вони були першими банкірами і першими духовними реформаторами, запровадивши богослужіння рідною мовою лицарів, а не латиною.

Драматична історія тамплієрів

Письменниця розповіла, що орден тамплієрів був організований з метою охорони паломників у мандрівці до Святої Землі. Адже подорожувати в ті часи було дуже непросто і, навіть, ризиковано для життя. Тож тамплієри придумали вексельну систему – паломники приносили їм гроші, взамін отримували вексель, який вручали представникам ордену у Єрусалимі і отримували там готівку. До ордену вступали фізично здорові, заможні чоловіки, віддаючи свої статки. Зрештою цей орден став дуже багатим, в нього позичали гроші навіть королі.

  • Французький король Філіп Вродливий настільки заборгував тамплієрам, що не мав чим віддати позичене, тож поїхав до Папи Римського Климента аби придумати як викрутитись із цієї ситуації, – розповідає авторка роману. – Порадившись, вирішили розформувати цей орден, але оскільки він був дуже потужний, то звинуватили тамплієрів у єресі, ідолопоклонництві й чарівництві. По всій Франції розіслали листа, який мали одночасно розпечатати всі бургомістри у 1307 році, у п’ятницю, 13 червня, щоби влаштувати облаву на тамплієрів.

Прокляття великого магістра

Лицарів арештовували, кидали в тюрми, страшенно катували, аби вибити зізнання навіть у тих гріхах, які вони ніколи не робили. Тож коли великого магістра Жака де Моле поставили перед судом, йому показали печатку ордену тамплієрів і сказали, що вона прославляє содомію. Хоча насправді ця печатка із зображенням двох лицарів на одному коні символізувала братерство і взаємодопомогу.

  • Багатьох тамплієрів стратили, в тому числі спалили на вогні і великого магістра Жака де Моле, – додає Лора Підгірна. – Кажуть, що він перед смертю не покаявся у сфабрикованих проти нього злочинах, а натомість прокляв короля Філіпа і Папу Климента до 13 коліна і додав, що не пройде і року, як вони постануть перед Богом на суд. Так і сталося. Папа Климент буквально зігнив живцем, а король Філіп на полюванні впав з коня і сконав у важких муках. Відтоді п’ятниця 13-го стала чорним днем для всіх, її почали боятися.

Створила власну легенду

Відтоді орден тамплієрів припинив своє існування. Хоча до цього магістра попередили про облави і він встиг забрати зі своєї резиденції у Парижі – замку Тампель всю казну. Цінності вивезли на віслюках через підземні ходи до Сени, звідки кораблями ці скарби розійшлися по світу.

  • Досі ніхто не знає, куди пропало золото тамплієрів, – зазначає письменниця. – Одні стверджували, що його вивезли до Шотландії, яка на той час ще була незаселена, інші кажуть, що США як держава побудована на це золото, бо масони є наступниками тамплієрів. У своєму новому романі я розповідаю іншу легенду про містичний артефакт Чашу Омбре, яка знаходиться в Кам’янець-Подільській фортеці. 

За словами Лори Підгірної, коли лицарі тікали від переслідувань, один їхній загін прибув на русинські землі до Юрія Львовича – нащадка короля Данила і попросив політичного притулку. Володар відправив їх у Кам’янець-Подільський. З собою тамплієри привезли містичну Чашу Омбре і заховали її в замку. Власне це стало основою сюжету нової книжки Лори Підгірної.

  • Чаша має містичні здатності змішувати світло й темряву, добро і зло, – каже авторка. – Той, хто володіє нею, завдяки певному ритуалу може змінити земні установи. Тому у всі часи володарі намагались заволодіти цією Чашею.

Розглядає історію як бренд

Події роману розгортаються у Середньовіччі, в епоху Ренесансу, в 1945 році, коли працівники контрозвідки «Смерш» у Фастові знаходять опечатані вагони, які готові до вивозу у Німеччину. Серед тих речей були клейноди ордену тамплієрів.

  • Цей роман цікавий тим, що я не відступаю від своєї теми і розглядаю історію як бренд, який стає скарбом для тих людей, які його шанують, – наголосила письменниця. – Коли Ден Браун написав «Код да Вінчі», нікому невідома рослінська капела раптом стала центром всесвіту, туди поїхали читачі роману.

Слово «омбре» з французької перекладається як «затемнення». В сутінках можна заблудитися, але над усім є Бог і Його любов, що вказує шлях.

На презентації у Тернополі Лора Підгірна показала цікавий буктрейлер – історичну пісочну анімацію за мотивами презентованого роману, яку створила керівник Центру анімаційних мистецтв із Хмельницького Оксана Мергут.

  • Мені було цікаво читати роман Лори, хотілося повертатися до прочитаного, переосмислювати, – написала аніматора на своїй сторінці у «Фейсбуці». – Лора Підгірна спонукає думати, досліджувати, перевіряти історичну інформацію або намагатися шукати докази. Вона повертає інтерес до історії. Ця неймовірна жінка – енергетичний фонтан, з якої струменем навперебій виривається до людей сила-силенна кольорового серпантину думок, ідей, способів, прийомів, доказів, методів тощо. І цим вона не лише не відпускає від спілкування із собою, а й захоплює перечитати геть усе, що надиктовують Лорі герої її ж романів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up