Лікар з Тернополя створює з нуля медицину в Маріуполі

Лікар з Тернополя створює з нуля медицину в Маріуполі

Сергій  Данилків став начальником управління охорони здоров’я міської ради Маріуполя. Йому пропонували керівні посади в багатьох містах, але він обрав прифронтовий Маріуполь Донецької області. Каже, там більше порядку, ніж в Тернополі.  

 

Свою медичну кар’єру Сергій  Данилків, родом з Бучача, розпочав у Тернополі. Зокрема, став відомим тому завдяки інноваційному методу лапароскопії -  це операція на внутрішніх органах не через розріз, а прокол. 

Ще за Союзу Данилків одним з перших освоїв цю методику, коли всі вважали її  фантастикою. В Тернополі відкрив приватну клініку, де прооперували близько три тисячі пацієнтів. Згодом переїхав у Київ. Зараз очолює управління охорони здоров’я міської ради Маріуполя Донецької області. Окрім цього, разом з дружиною, яка родом з Маріуполя, працюють над немедикаментозними медичими напрямками, зокрема озонотерапією.

Відео дня

«RIА плюс» писала про Сергія Данилківа у 2007 році, у той час він вже 10 років практикував операції без розрізу.

Читайте також - Вже десять років у Тернополі роблять операції без розрізу
https://te.20minut.ua/Zdorovya/vzhe-desyat-rokiv-u-ternopoli-roblyat-operatsiyi-bez-rozrizu-72542.html

 

Ми поспілкувалися з Сергієм Данилківим під час прес-туру тернопільських журналістів до Маріуполя. Управління охорони здоров’я у Маріуполі на Донеччині він очолює від початку цього року. Про цей крутий поворот у своєму житті він тоді написав у соцмережі Facebook: «Складне, гаряче у всіх розуміннях місто, надскладні завдання. Можливо, це най божевільніший і наймасштабніший проект мого життя. Змінювати потрібно саму систему. Але мені підкупили ті зміни, які я побачив за останні 2 роки, молода команда з блиском в очах і бажання створити сучасне європейське майбутнє».

-  Чому ви вирішили стати чиновником саме в Маріуполі?

- Мені пропонували керівні посади в багатьох містах. Зокрема, в Тернополі тричі запрошували стати начальником управління охорони здоров’я, головним лікарем в госпіталі МВС, начальником управління в один з районів Києва. Але бюрократична складова мене мало цікавить.  Я був депутатом у Тернополі і зрозумів, що я людина бізнесу, хочу створювати щось нове. Маріупольській міській раді я поставив кілька умов і їх прийняли. По-перше, я  сказав, що я не займатимусь політикою. По-друге, я попросив можливість займатись практичною медициною. По-третє, в  корупційних схемах я не збираюсь брати участі. Ну і по-четверте, - у мене є свобода в підборі кадрів. В Маріуполі це вперше, коли мене не обмежують у всіх цих критеріях. 

- Як вам вдалось стати одним з найзатребуваніших медиків України?

Лікарням треба навчитись самим заробляти кошти, а не тільки "тринькати" бюджет. На жаль, нашим лікарям бракує знань. Зазвичай лікарнею керує або найкращий лікар-практик, який не має освіти менеджера, або "протеже" когось з влади.  Коли відкрив першу клініку в Тернополі, відчув брак управлінських знань. Під час навчання в Україні зрозумів, що звичайний менеджмент кардинально відрізняється від госпітального менеджменту, тому навчання продовжив в Австрії, Німеччині, США... Я намагаюсь поєднував хірургію і госпітальний менеджмент. Так сталось, що в цьому році мої знання стали потрібними на Сході.

- А як щодо Тернополя? 

-Тернопіль я дуже люблю, але бізнесу тут розвертатися не дають. Такої ж думки мої друзі-бізнесмени. До прикладу, моя клініка "Доктус", яку я створював у Тернополі з нуля. Вона принесла нову технологію, якої не було майже ніде в Україні, пропрацювала близько 16 років. І з них 10 років я  судився за приміщення. А все тому, що я недогодив певним керівникам. Тоді навіть міністр охорони здоров’я не хотів втручатись і порадив "йти на іншу орбіту". В результаті клініку закрили наїздами. Я зрозумів, що боротися тут просто нема сенсу і поїхав. На скільки мені відомо, аналогічної клініки в Україні поки так і не створили. А тут в Маріуполі справи в медичного бізнесу непогані - є близько 60 приватних клінік і всі непогано заробляють. Принаймні, міська рада не заважає - тут більше порядку.

 

- Розкажіть детальніше чим займаєтесь зараз в Маріуполі?

- Ми створюємо медицину в місті з нуля. Раніше лікарні обслуговували переважно заводи, а зі "складнішими" діагнозами всі їхали в обласний центр. Коли війна відрізала доступ до Донецька, створилась ситуація, що в інші області ми можемо просто не довезти пацієнтів. Зараз ми обрали пріоритетні напрями і якомога швидше їх реалізовуємо. Це не просто на словах, а ми розклали детальний план на 5 років. Зокрема, реалізовуємо великий проект по урології. В нас дуже погана якість води,  - жорсткість води при нормі 8 в нас близько 30. Нирки просто не витримують. Також є проект по кардіології, бо причина смертності №1 це саме серцеві хвороби. Ми закупили ангіограф, всі корупційні складові виключили, почали торгуватись. Виробники  продали його не за 30 мільйонів, як на ринку, а за 18 мільйонів! З них уряд виділив 12 мільйонів, ставлячи нас в приклад.  

- Ви часто буваєте на Тернопільщині?

- В Бучачі в мене вже нікого не залишилось. А от Тернопіль намагаюся приїжджати хоча б раз на рік, але останні два роки не виходить. В мене багато друзів, які розказують, що відбувається в місті.  Зазначу, що в сфері медицини Тернополя найбільшим позитивом є ректор медуніверситету. За останні три роки заклад піднявся з двадцятого місця на одні з перших в рейтингу. Коли я приїхав в Маріуполь, він першим запропонував безкоштовну допомогу у підготовці лікарів, адже зараз нам їх катастрофічно нехватає.

- Як на Вашу думку можна побороти корупцію в медицині?

- Я не згідний з тим, коли кажуть, що головні корупціонери - це лікарі. Насправді це чиновники всіх рівнів. Слава Богу, я ще чиновник-початківець (сміється - прим. ред.). Ніхто ж не дає хабарі водіям маршруток, в магазинах чи кафе. Вихід лише один - платна медицина. Коли встановлена ціна, то нести додатково нема змісту - хіба пацієнт сам захоче. Розкажу як беруть хабарі в Німеччині.  Для  розуміння, лікар мого рівня отримує там близько 10 тис. євро на місяць, а то й більше.  Якщо пацієнт хоче, він приносить пляшку вина за 3-10 євро в подарунковому пакетику медсестрі на пост і каже, кому хоче подякувати. Ця пляшка гордо стоїть 2-3 дні на столі, щоб всі бачили. Потім медсестра заходить на нараду до лікарів,  і при всіх каже, хто і кому подякував. Ця подяка гордо виставляється йому на стіл, і ще стоїть тиждень, щоб всі бачили, що лікарю, якому і так добре платять, пацієнти вдячні від щирої душі. Потім ця пляшка спільно випивається на якійсь робочій вечірці. Те ж стосується і середнього персоналу.  В них на посту є скринька, і кожен може кинути скільки хоче. В кінці тижня цю скриньку відкриває комісія, і за ці гроші купують щось для лікарні або ділять між всіма. Думаю, люди дають хабарі не від того, що їм нема куди гроші подіти - просто така система.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    всі нормальні фахівці виїжджають - хто куди
  • Anonymous

    шо вже казати, якшо на сході більше порядку ніж в нас
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera Від читача 21:01 Концерт гурту O.N.E. 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами 09:01 Чого чекати від погоди цього тижня: синоптики дали прогноз
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up