Мистецтво, покликане допомагати: як молодь Тернополя допомагає діткам із інвалідністю

Мистецтво, покликане допомагати: як молодь Тернополя допомагає діткам із інвалідністю
  • Вони не просто ставлять вистави, а за допомогою коштів виручених з постановок  допомагають хворим дітям - у Тернополі діє молодіжний благодійний театр "Покликання".

  • Про історію створення колективу, мету проєкту, досягнення та волонтерство журналістка “20 хвилин” поговорила із організаторкою благодійного театру Вірою Грабчук. 

Молодіжний благодійний театр "Покликання" створює театральні постановки, у яких порушуємо актуальні соціальні проблеми та нагадує про вічні цінності. 

А отримані з вистав кошти - добровільні внески глядачів, вони передають дітям з інвалідністю, які потребують коштів для реабілітації чи дорогих медикаментів. Організаторами, авторами сценарію, режисерами вистави - є тернопільські студенти та школярі. Існує у Тернополі цей осередок близько року. 

- Почалось все з того, що моя подруга дуже захопилась театром і акторською майстерністю, - розповідає одна із організаторів театру Віра Грабчук. - Пригадую, якось ми з цією подругою просто розмовляли і вона сказала, що дуже хотіла б зіграти на сцені. А я у той час практикувала написання різноманітних сценаріїв і сказала, що ми б могли щось поставити, який коротенький етюд, наприклад. 

Відео дня

Та потім подруги почали думати масштабніше і вирішили поставити п’єсу. Тернополянки, ще тоді школярки, почали працювати над виставою. 

- Звичайно, нам були потрібні ще актори. Ми їх шукали серед своїх друзів та знайомих, і таким чином ми назбирали близько 12 акторів, - пригадує Віра. - І ми всі вже разом прийшли до думки, що можна не просто поставити виставу, а й зробити одночасно добру справу. Вирішили, допомогти тим, хто цього потребує. 

Допомагають тим, хто потребує 

Кожна вистава - благодійна. При вході, бажаючі подивитись виставу, дають благодійні внески. У кожну поставлену виставу Віра вкладає особливий сенс. Каже, хоче своїми виставами змушувати людей задумуватися над важливими питаннями. Наприклад, вони ставили виставу присвячену пам'яті Героїв Крут та діячів Розстріляного Відродження. А зараз готують виставу, присвячену жертвам Голодомору. Дівчині дуже подобається український фольклор, тому у кожній виставі є національний підтекст. 

Ставили благодійні вистави ініціативні тернополяни у Українському домі “Перемога”, у школах, яких навчались, та у приміщенні храму Матері Божої Неустанної Помочі. 

- У нас був знайомий, якому була потрібна допомога, - Сюрпіта Сашко. Йому ми й вирішили віддати кошти, виручені із вистави, - розповідає Віра Грабчук. - Він хворів на ювенільний ревматоїдний артрит та катаракту. 

Загалом, протягом року діяльності театру тернополяни зібрали 9 000 гривень на лікування важкохворого тернополянина Сюрпіти Сашка. 4 000 грн та кілька сотень доларів-на друк методичних посібників з англійської мови для малят. 50% з продажу збірочок перераховується адресно слабочуючій талановитій дівчині Олесі Струтинській, яка навчається у школі-інтернаті.

Стали всеукраїнською ініціативою 

За підтримки Metelyk Grand від Ukraine Global Scholars ініціатива тернополян стала Всеукраїнською. Наразі вони працюють над відкриттям ще двох осередків - у Княгининку (Волинська область) і Бурштині.

-  Metelyk Grand - це проєкт, який створили випускники Гарварду та інших престижних університетів українського походження. Вони підтримують перспективні соціальні проєкти української молоді за допомогою розпочатої ініціативи, - розповідає співрозмовниця. - Я написала грант і ми його виграли. Тож тепер ми надзвичайно радіємо, що нам надаватимуть менторську підтримку та допомогатимуть втілити ідеї в життя.

Хоч, як розповідає Віра, на одну виставу вони витрачали близько 500 гривень, але тепер виграні кошти із гранту, вони зможуть використовувати для того, аби їздити на гастролі своїм благодійним театром і таким чином зможуть зібрати набагато більше коштів. 

Якщо вам потрібна фінансова підтримка - звертайтеся до ініціаторів проєкту

- Ми й надалі відкриті допомагати тим, хто цього потребує. Тому, якщо ви маєте інформацію про важкохворих діток чи діток з інвалідністю, яким потрібна фінансова підтримка - звертайтесь до нас, - каже Віра Грабчук. 

Організаторка проєкту розповідає, що вони будуть адресно спрямовувати кошти, виручені із вистави. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up