Майбутній стоматолог з Тернополя ліпить унікальні фігурки з пластиліну

Майбутній стоматолог з Тернополя ліпить унікальні фігурки з пластиліну
  • Петру Грицаєву двадцять років. Хлопець навчається на стоматолога, а у вільний від занять та науки час має оригінальне хобі – ліпить персонажів мультиків, відеоігор та популярних інтернет-мемів. Колись, можливо, навіть організує цілу виставку зі своїх робіт.
  • Як звичайнісінька дитяча цікавість переросла у багаторічну справу? Скільки часу Петро на неї витрачає та де зберігає вироби? Як фігурки виходять настільки реалістичними? Ми про все дізнались у юнака. 

Хлопець свого часу закінчив медичний коледж за фахом зубного техніка, а зараз освоює стоматологію у Тернопільському національному медичному університеті. Найбільше йому імпонує моделювання зубів. Обрав таку спеціальність невипадково, адже у пригоді стало дитяче захоплення – художня ліпка фігурок з пластиліну. Петро вже навіть не пам’ятає, коли почав цим займатись, однак, додає, нічого дивного у цьому немає.

За словами хлопця, вдома було багато різних речей для творчості: олівці, фарби, пластилін тощо. Чомусь останній матеріал тоді привабив його найдужче. Тим паче, діти люблять ліпити, це під силу кожному. Ми поспілкувались з Петром Грицаєвим про його роботи.

Відео дня

Робить персонажів мемів та аніме

Пригадай, коли захопився ліпкою з пластиліну? Чи пам’ятаєш першого створеного персонажа?

– Дуже складно пригадати, що я зліпив першим. Зазвичай малеча робить з пластиліну якісь фігурки тварин: котиків, собачок, щось таке. А мені, пам’ятаю, було цікаво ліпити пташок та свинок з популярної колись відеогри Angry Birds. Починав, мабуть, з них, бо робити таких персонажів легко. Це просто «колобки» з очима, дзьобом та іншими деталями. У 2014 році, коли на екрани вийшла хорор-відеогра «П’ять ночей з Фредді» – про роботів-аніматроніків, мені було цікаво зображувати їх. Перші мої роботи виглядали не дуже. Я не замислювався над каркасом фігурок, над тим, як воєдино з’єднати деталі – тулуб, руки, ноги тощо. Але з часом набив руку, і стало виходити все краще й краще.

Чи підтримували твоє незвичайне захоплення батьки? Як ставляться до нього тепер?

– Звісно, підтримували і продовжують це робити. Вони купували мені різні інструменти, пластилін, і завдяки цьому я мав можливість розвиватись та удосконалювати свої вміння. З кожною роботою покращував навички ліпки та тішився результатом.

Батьки повністю розуміють моє хобі, і за це я їм вдячний. Коли був маленьким, то зацікавився ще покадровими мультиками. Тобто, створював персонажа, рухав ним і кожен крок фотографував. Опісля кадри склеювались докупи, і так виходив маленький мультфільм. Та цю справу я швидко «закинув». Вона виглядала дуже по-аматорськи й примітивно. Вирішив далі займатись тим, що у мене виходить добре – ліпити щось з пластиліну.

Що ти ліпиш зазвичай? Звідки черпаєш ідеї для відтворення персонажів?

– Переважно копіюю персонажів з відомих аніме, ліплю героїв з різних мемів. Наприклад, нещодавно зліпив дерево з реклами відеогри, жабеня Пепе – вигаданого героя з коміксу. В Інтернеті показують лише голову, а мені захотілось створити цілий образ. Тому одягнув Пепе у білий костюм. Загалом, я люблю ліпити антропоморфних персонажів (щось нереальне, чому надають людську подобу), або те, чого в реальному світі не існує, як от деревина з очима. Також люблю щось фентезійне й вигадане.

Чи можеш порахувати, скільки приблизно фігурок вже зробив? Де їх зберігаєш?

– Точної кількості не скажу, але декілька десятків вже маю. Фігурки, зроблені зі звичайного пластиліну, який можна купити чи не в кожному магазині, тримаю у коробках. А більш майстерні – стоять на полицях вдома, на видному місці. Ці вироби професійніші, бо зроблені з матеріалу, який не містить у своєму складі сірки, й тому краще тримає форму і є пластичнішим. Ці фігурки «живуть» довше й не накопичують пил, як це часто трапляється. Я вже доволі багато таких виробів зліпив.

За день виріб не зробиш

Розкажи детальніше про матеріали для ліпки. Яким повинен бути якісний пластилін?

– Матеріали бувають різні. Це звичайний крамничний пластилін, полімерна й гончарна глини, а також пластилін без сірки. Коротко пройдусь по кожному. Недолік простого пластиліну у тому, що він липне до рук та з часом втрачає свої властивості. Тому це матеріал для початківців, для того, аби пізнати ази художньої ліпки. Полімерна глина – вже набагато складніша для роботи. Але всеодно вона вимагає від виробу простоти. Звісно, з неї можна виготовити щось деталізоване, але навчитись цьому складно. Полімерна глина вимагає легких елементів та форм, як от щось кругле, квадратне, овальне тощо. А зробити з неї маленькі детальки, наприклад, губи, очі, брови, волосся чи ще щось, важкувато.

З гончарної глини я, чесно кажучи, поки не ліпив, але думаю спробувати. Це цікавий матеріал, з якого можна багато чого зобразити, а не лише посуд, як гадає дехто. І останнє – це пластилін без сірки. Я замовляю американський MonsterClay в Інтернеті по 300 грам чи одному-два кілограми, залежно від того, скільки потрібно на виріб. Такий пластилін набагато якісніший, аніж всі попередні матеріали, про які йшла мова. Він буває різної твердості – м’якої, середньої та найбільшої.

Знову ж таки, для початківців краще обрати найбільш м’який  варіант. Його можна швидко розтопити, якщо робота не вдалась, і заново зліпити бажану фігурку. Тобто, він багаторазового використання. Буквально за лічені хвилини застигає. А ще водночас матеріал прекрасно тримає форму, не треба хвилюватись, що щось відвалиться. Його навіть розфарбувати можна, та це не обов’язково. З нього реалістичними виходять людські обличчя, бюсти, дрібні деталі, все, що хочеш зобразити. Також фігурку покривають лаком.

Поділись, скільки часу у середньому в тебе займає створення одного виробу?

– У мене немає робіт, які я можу зліпити за день. Все залежить від натхнення і бажання. Мої вироби потребують уважності й деталізації. Тобто, мушу сісти і ретельно ліпити. Іноді на цю справу витрачаю кілька годин на день. Є елементи, які важко відтворити та виникають труднощі при ліпці.

І на завершення – чим ще захоплюєшся чи займаєшся у вільний час, окрім пластиліну?

– Я багато навчаюсь, адже у майбутньому хочу стати стоматологом. Взагалі, хочу обрати гігієнічну стоматологію, а професія гігієніста тісно пов'язана з ліпкою. При пломбуванні зубів необхідно правильно відмоделювати форму. Для цього треба вміти ліпити. Тому моє хобі пов’язане з фахом. Можливо, колись влаштую персональну виставку, аби всі побачили вироби. Та це лише плани…

Редакція «20 хвилин» бажає талановитому тернополянину не зупинятись на досягнутому та розвивати захоплення. Успіхів, натхнення та лише вдалих виробів!

Читайте також:

Аж мурахи по тілу! Студентка з Нігерії співає українською та збирає мільйони переглядів

Їжа - це справжнє мистецтво: переселенка відкрила у Тернополі кафе правильного харчування

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up