"Найстрашніше – не втома, а втрачати хворих". Відверті історії медиків, які щодня рятують дитячі життя

"Найстрашніше – не втома, а втрачати хворих". Відверті історії медиків, які щодня рятують дитячі життя

Їм не страшні безсонні ночі, втома, робота у вихідні та святкові дні. Навіть невисока зарплата не стоїть на заваді їхньому покликанню. Бували часи, коли за свою працю отримували лишень борошно, крупи чи навіть горілку, але вони не відмовилися від своєї справи, від призначення. Адже свято вірять в те, що дитяче життя важливіше за будь-які винагороди, за втому, за неспокій, за власні гаразди.

Не завжди легко все вдається, але вони на своєму місці – у КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня".

Щорічно у третю неділю червня відзначають професійне свято працівники галузі охорони здоров’я України – людей чи не найблагороднішої та найвідповідальнішої професії. День медичного працівника – шанс подякувати і схилити голову з повагою до тих, хто 24/7 працює задля порятунку життів, задля здоров'я малечі.

У цій публікації, на жаль, не зможемо розповісти про всіх тих, кому варто сказати просте слово "Дякую". Але ви можете зателефонувати до тих, хто дбає про ваше здоров'я чи благополуччя ваших діток.

Відео дня

Героїв тексту знає багато тернополян, адже за їх плечима – величезний досвід роботи, самопожертви та врятованих життів. Самі вони досить скромно відгукуються про щоденну працю, не скаржаться на життя та щиро зізнаються: не уявляють себе без того, що роблять. Бо плоди їхньої праці – надто цінні, аби від них відмовлятися.

"Живу роботою, це те, що дуже люблю"    

Тетяна Томашівська – медичний директор з лікувальної роботи КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня". Саме вона безперервно займається удосконаленням якості послуг у медзакладі; організовує надання послуг пацієнтам; координує зовнішню та внутрішню взаємодії підрозділів лікарні; організовує безперервний професійний розвиток медичного персоналу; займається впровадженням сучасних методик діагностики та лікування тощо.

На її тендітних плечах – ще багато іншої роботи, яку пані Тетяна сміливо, з повною віддачею та відповідальністю виконує щодня. У дитячій лікарні працює 22 роки, 20 з яких – на адміністративній посаді. Тривалий час пані Тетяна була заступником головного лікаря, а далі директора - з  лікувальної роботи, після реформування медичної галузі – уже медичний директор з  лікувальної роботи. Її робочі будні починаються о 7.00, а закінчується тоді, коли всі поставлені на день завдання виконані.

- Офіційно мій робочий день завершується о 16.00, але працюю доти, поки не зроблю все, що потрібно. Вихідні та святкові дні – не виняток, я живу роботою, дуже її люблю, - говорить пані Тетяна.

Тетяна Томашівська – справжній професіонал. Її поважають колеги, до її рішень прислухаються, їм довіряють. Звісно, зізнається вона, це – досвід , який здобувається в процесі роботи за роки.

- Виклики є завжди. Ніхто в медичному інституті не навчав адміністративної роботи. Тому, коли зовсім молодою мені довірили таку важливу і відповідальну посаду, я старанно вчилася, помилялася, виправляла недоліки, набивала гулі і рухалася вперед. Зрештою, тривале перебування на посаді свідчить про те, що професіоналізм здобувається наполегливістю, витривалістю, постійним прагненням до саморозвитку та самовдосконалення. Адже життя не стоїть на місці, воно динамічне. Тим паче, медицина – та сфера, де не можливо завмерти, тут потрібно навчатись щодня.

"Готові були самі платити, щоб піти на роботу"

За понад 20-ть років медична сфера зазнала чимало змін і трансформацій. Різні були періоди, але вистояли, пережили.

- Часом було, що і без зарплати взагалі сиділи. За власний рахунок йшли. Але, повірте, більшість із нас дуже люблять свою справу. Ми деколи навіть жартували, що поставимо на вході скриньку і будемо самі кидати по гривні, аби лиш нас пустили на роботу, - посміхаючись продовжує пані Тетяна. – Зараз є свої складнощі. Процес реформування довготривалий, багато складових налагоджуються, і тому важливо постійно тримати руку на пульсі всіх змін, адаптувати їх до роботи закладу, дбати про імідж, турбуватися про належні умови та послуги, які надаємо пацієнтам. Ми обслуговуємо приблизно 50 тисяч дитячого населення міста, діток із Тернопільської територіальної громади та районів. Заключили угоду з НСЗУ, законтрактували 11 пакетів послуг. Це дуже відповідальна і кропітка праця.

Саме тому пані Тетяна щиро дякує колективу, адміністрації закладу за підтримку, злагоджену роботу, взаєморозуміння, підтримку та довіру.

- Час карантину – нелегкий для всіх нас. Більшість медиків працюють у надто посиленому режимі. Психоемоційна втома присутня, звісно, бо ми, як і всі, живі люди. Але разом з тим, ніколи не виникає бажання все покинути. Особисто я трішки поповнюю свої енергетичні запаси в колі сім’ї, і знову з цілковитою віддачею іду на роботу, - каже співрозмовниця.

На пані Тетяну покладені величезні обов’язки та відповідальність. Одна кваліфікація – це педіатрія, інша – організація і управління охороною здоров'я. 

- Я займалася щоденним інформуванням Ради Національної безпеки України, продовжую повідомляти МОЗ  України про ситуацію в закладі щодо захворюваності, про кількість пацієнтів, які захворіли чи у яких підозрюють коронавірусну інфекцію, про забезпечення закладу засобами  індивідуального захисту, медикаментами, медичним обладнанням, щодо кількості медичних працівників які надають допомогу у вогнищі інфекції та багато іншого. Окрім того, є і лікарська практика, прийняття рішень на консиліумах, огляд пацієнтів. Завдань багато, але я дуже щаслива, що працюю серед професіоналів. Наша адміністративна команда просто унікальна! Коли ми збираємось, щоб вирішити певні питання, у нас може розгорітися ціла конструктивна дискусія. Але в ній завжди народжується істина. Тому я хотіла б щиро привітати кожного працівника закладу з професійним святом, побажати міцного здоров'я та  всіляких гараздів. А нашим пацієнтам, маленьким сонечкам – будьте здорові, ми будемо старатися і надалі, заради вас!

"Найстрашніше – втрачати пацієнтів"

Ольга Дивоняк – її ім'я знайоме багатьом тернополянам. Вона завідувач інфекційного відділення. Про неї говорять: лікар – від Бога. І це не спроста. Адже свою роботу пані Ольга обожнює, тому всі покладені на неї завдання виконує з максимальною відповідальністю.

Професія лікаря – омріяна та бажана. За словами пані Ольги, у її родині є медики, тож ще з юнацтва вона хотіла піти цим шляхом.

- Професія педіатра - передбачає досконале знання специфіки дитячих захворювань, а також методики їх лікування. Тут дуже важливі не тільки практичні лікарські навики, а й терпіння, тактовність, стриманість. Адже ми працюємо з дітками.

М'який та спокійний голос лікаря заспокоюють малюка, а впевненість та розуміння ситуації дарують відчуття безпеки, переконує медик.

- За роки навчання в інституті я працювала медичною сестрою в інфекційній лікарні у Львові, і ще тоді зрозуміла, що хочу пов'язати своє майбутнє з педіатрією. Тут ти постійно бачиш результати своєю роботи, а це дуже важливо. Звісно, у кожного лікаря є свої втрати, і це дуже страшно. Це найболючіше для мене – втрачати хворих. На жаль, є хвороби, які ми не можемо вилікувати. Є ще не діагностовані захворювання. З'являються нові збудники, інфекції. Як коронавірус, наприклад. Наша професія – це та галузь, де потрібно постійно вчитися, аби вміти вчасно відрізнити патологію та мати змогу допомогти пацієнтам.

"Діти не обманюють"

Важливою складовою роботи є також вміння вибудувати комунікацію між лікарем-батьками-дитиною.

- У цьому і складність, і перевага. Адже дітки не обманюють, вони завжди показують, як і що болить, хоча зовсім крихітні не можуть нічого пояснити, - продовжує пані Ольга. - Хворі діти дитячого інфекційного відділення потребують особливої уваги та догляду, тому велика роль успішного лікування належить всьому медичному персоналу, як він зуміє підбадьорити, вселити надію хворому і його родичам на одужання. Байдужість і черствість не сумісні в нашій роботі. Наші пацієнти завжди повинні відчувати турботу медичного персоналу відділення. Я радію тому, що працюю в команді ентузіастів, які люблять свою роботу, дітей, люблять людей. Не хочу говорити про наші зарплати, як не сумно, але тільки тепер оцінили нашу роботу. Переконана, що медики повинні мати достойну зарплату, аби мати можливість оплатити і своє лікування у разі необхідності.

Рівень захворюваності серед дитячого населення залишається високим, додає завідувач.

- Якщо порівнювати з 90-ми, то тоді було небагато пацієнтів, 500-600 за рік, минулого року ми мали 1800-1900 хворих. Це багато. Режим поступлень за тиждень – понад 50 осіб. Мали епідемію кору, часом місць у палатах не вистачало. Зараз відділення зорієнтоване на лікування хворих від коронавірусу. Увесь персонал працює ефективно та злагоджено, - говорить вона.

"Не втекли, не злякалися"

Ольга Дивоняк відзначає високий професіоналізм та витримку своїх колег. Епідемія коронавірусу показала справжність і морального духу, і знань, і навиків.

- Було страшно, що не зможемо надати допомогу, не зможемо розмістити всіх хворих, якщо їх буде забагато. Але з усім впоралися, навчилися надавати допомогу хворим на коронавірус, правильно користуватися засобами захисту (і в нас, на щастя, немає інфікованих серед медперсоналу), ми вдосконалюємо свої навики і дуже щасливі, що дітки, які поступають у заклад, одужують і йдуть додому. Ніхто з команди не втік, не злякався. Ми всі залишилися і працюємо. За це дуже вдячна своїм колегам. Я дуже всіх люблю і поважаю. Команда, із якою працюю, надзвичайно цінна для мене. Я також хочу подякувати за те, що нас забезпечили всіма засобами індивідуального захисту, деззасобами. Ми можемо спокійно працювати і рятувати дитячі життя.

Епідемія коронавірусу, зважаючи на статистику та прогнози, ще не закінчилася. Боротьба триває. Тож медики інфекційного відділення акумулюють всі зусилля на допомогу маленьким пацієнтам.

"Отримували зарплату горілкою і борошном"

Ігор Чорнота – завідувач інфекційного відділення анестезіології та інтенсивної терапії міської дитячої лікарні. Відділення призначене для надання висококваліфікованої допомоги хворим з гострими невідкладними станами при інфекційній патології дітям. Тут просто ніколи не буває, адже потрібно "витягувати зі складних станів".

- Легко ніколи не було. Але раніше було ще важче, бо бракувало такого обладнання. Зараз маємо краще технічне оснащення. Приміром, неможливо порівнювати колишні і сучасні апарати штучної вентиляції легень, - каже він.

За десятки роботи в дитячій лікарні багато довелось побачити і пережити. Ігор Чорнота пригадує часи, коли зарплату платили горілкою та борошном. Але працювали з ентузіазмом. Зараз ситуація покращується. Хоча залишається і невпевненість.

- Хотілося б, аби було менше бюрократії, а заклади вчасно отримували все забезпечення, у тому числі і медичні препарати. Вірю, що в процесі реформування всі ці процеси нормалізують, і вже молодші лікарі зможуть працювати у гарних умовах із достойною оплатою праці. Адже спостерігаємо сумну картину – молоде покоління виїжджає за кордон чи шукає кращої долі у приватних центрах. Державна медицина досить важлива, вона повинна бути на належному рівні. Адже, на жаль, у нас більшість населення – за межею бідності, - наголошує лікар.

"Завжди є питання до себе"

Відколи в Україні почалася епідемія коронавірусу, було складно, зізнається співрозмовник. Незнання хвороби лякало. Але зрозуміли, що потрібно користуватися всіма засобами захисту і виконувати свою роботу. На щастя, більшість діток переносять недугу в легкій формі

У реанімацію привозять малечу і з іншими недугами. Стан переважно важкий, тож важлива концентрація та прийняття правильних рішень.

Втрачати, каже лікар, завжди боляче.

- Попри досвід та роки роботи, зі смертю неможливо змиритися. Коли стається нещастя, важко це прийняти. Завжди лишається питання до себе: "Чи все ти зробив, які в тебе аргументи, чи міг врятувати?" Повірте, лікарі себе про це запитують, - говорить завідувач.

Натомість дуже велика радість – коли є перемога над хворобою. Пан Чорнота з усмішкою на обличчі розповідає про одного зі своїх пацієнтів.

- Був у нас один хлопчик Богданчик. Його до нас перевели  з гематологічного відділення. Він мав лейкемію з дуже серйозними інфекційними проявами. Стан був нелегкий, хлопець врізався у пам'ять своєю сміливістю. Ця дитина у свої чотири рочки перенесла надзвичайно багато, вона мужньо терпіла всі наші маніпуляції. Ми вболівали за нього всім серцем. І знаєте, я досі часто його згадую, - каже він.

Той маленький хлопчик – уже дорослий. Він одужав, поборов рак. Це велика перемога і приклад того, аби в будь-яких ситуаціях боротися за життя пацієнта.

У розмові пан Ігор дуже скромний, він неохоче розповідає про свої заслуги. Він любить, що робить і хоче, аби в майбутньому лікарів більше цінували на рівні держави, а дітки були здоровими. Щоб кожна історія у медичній книзі пацієнта закінчувалася щасливо.

 

Привітання з Днем медичного працівника від директора КНП "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" Андрія Артимовича:

 - Шановні колеги, медичні працівники   Тернопільської міської дитячої лікарні, кожен з   Вас колись зробив чи не найважливіший вибір у   своєму житті – стати медиком, допомагати і   іншим, приносити у цей світ добро. Дякую за Вашу сумлінну працю, за постійне бажання навчатися і вдосконалюватися, за ваші великі серця і небайдужість до кожного маленького пацієнта. Наша лікарня розвивається, ми лікуємо діток з усієї Тернопільщини, приїжджають за допомогою до нас і пацієнти з інших областей. Ми боремося зі світовою пандемією коронавірусу і дякувати Богу за цей час не втратили жодного пацієнта. Знайте, що у кожному кроці до успіху нашої медичної установи допомагає кожен з Вас. Вітаю Вас зі святом. Здоров'я Вам, любові, поваги, дякую за Ваш вибір – бути медиком, творити добро.

 

ДОВІДКА

Знаходьте інформацію на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

 

Редакція "20 хвилин" щиро вітає усіх медиків з нагоди професійного свята. Згодом читайте на сайті ще матеріали про тих, хто в білих халатах. Не залишайтеся байдужими, зателефонуйте знайомому медику та просто подякуйте за нелегку працю.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Яна Нечемна

    Ольга Миколаївна- Людини з великої букви. Повага і велика вдячність Вам за Вашу людяність та доброту.
  • Еля Ландяк

    Пртйміть щирі вітання з професійним святос
  • Vira Labivska

    Вітаємо всією родиною Дивоняк Ольгу Миколаївну з професійним св'ятом. Здоров'я їй і її родині.
  • Нікулін Ростислав

    Вітаємо зі святом! Здоров"я та наснаги!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Обдарованим учням мистецьких шкіл Тернополя щомісяця платитимуть стипендії 15:00 У лікарні помер військовий з Підгаєччини Роман Юрківський 14:26 Поліція викрила корупційну схему у сервісному центрі МВС на Тернопільщині 13:40 8-річна дитина постраждала в аварії на Тернопільщині Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповнити файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up