Новорічні прикраси на ялинку: які, де і за скільки

Новорічні прикраси на ялинку: які, де і за скільки
Студентка педуніверситету Анна Семенків купує новорічні іграшки на ялинку не часто, але цього року вона вирішила закупитися "на повну"

У моді вінтаж та ретро. Ялинка буде в тренді, якщо іграшки тішитьмуть око всіма відтінками золота або ж їх зроблять з старого глянцевого журналу, вати, старої сукні чи прикрас

Вибираючи новорічні іграшки на ялинку, хтось віддає перевагу вінтажу, а хтось женеться за новими тенденціями. Комусь досить раз на п'ять років робити оновлення ялинкових прикрас, а хтось купує новорічні іграшки щороку. Мода існує не тільки серед вбрання, а й в індустрії різдвяних прикрас.

Сім`я Попко цьогоріч уявляє свою ялинку у срібних і синіх кольорах.

  • У нас трохи європейські нахили – не любимо, коли все дуже строкато, - пояснює тернополянка Надія Попко. - Минулого року у нас ялинка була оздоблена у золотаво-червоній гамі. Цьогоріч же ж, незважаючи на рік червоного Півня, хочемо щось змінити, тому вибрали зовсім протилежні кольори – срібний і синій.

Сім`я ж Олеськів навпаки цього року бачить свою ялинку у благородних золотаво-винних тонах. Вони переконані, що так ялинка виглядатиме ошатнішою.

Відео дня
  • Я обдумую, як виглядатиме новорічна ялинка вдома завчасно, - розповідає тернополянка Марія Олеськів. - Наприклад, цьогоріч почала шукати ідеї вже з початку листопада. Іграшки я вибираю такі, щоб, звісно, були не на один рік. Комбіную їх у залежності від настрою та задумки.
  • Вона каже, що ніколи не гналася за іграшкам-символами року, для неї це не було в пріоритеті.
  • — Проте місяць тому я запланувала одягнути свою ялинку в червоному і золотистому кольорах, а тепер розумію, що ця гама співпадає із цьогорічним символом - Півнем. І мені це подобається, — каже Марія Олеськів. — За цей час я шукала прикраси в Епіцентрі, на ринку і в ЦУМі. На правду сказати, не все, що я забажаю, маю змогу собі купити. Ціни трохи кусаються, особливо, коли мова йде про якісь незвичні, дизайнерські іграшки.

Любить хенд-мейд

Пані Марія переконує, що 70% прикрас на її ялинці – власний хенд-мейд, жінка лишень підшуковує додаткові матеріали для оформлення.

  • Так історично склалося, що в нашій сім`ї за декор новорічної ялинки у більшій мірі відповідаю саме я, - тішиться тернополянка. - Чоловік тільки супроводжує мене в магазині. Проте, сподіваюся, що цьогоріч мій п’ятилітній синочок допоможе мамі в оформленні новорічної ялинки. Ми плануємо з ним виготовити декілька ялинкових прикрас, а також нашу сімейну різдвяну традицію - адвент календар.

Тернополянка Жанна Пиріг кожного року купує близько десяти нових іграшок, щоб оновити та освіжити атмосферу. Це своєрідна традиція її сім`ї. Жінка любить ексклюзивні прикраси. До прикладу, незвичні кулі, милі звірятка та янголятка. Щодо кольорової гами, то частіше віддає перевагу золотаво-бежевим відтінкам.

За різдвяним шопінгом найчастіше можна зустріти жінок з дітьми. Їм не байдужий дизайн та оформлення новорічної ялинки. Вони завжди бажають створювати свято. Чоловіки ж дивляться на все це більш консервативно, мовляв, для чого нам нові прикраси, якщо вдома досить старих іграшок.

Традиційно бюджетні новорічні прикраси можна знайти на ринку. До того ж, як запевняє продавець Надія Фіньк, товар на ринку можна знайти не гіршої якості, ніж в магазинах.

— Попит на іграшки надзвичайно різноманітний, адже вподобання у кожного з нас різні, і свято кожен із нас бачить по-своєму, - пояснює продавчиня невеличкого магазинчику на ринку «Флоріана» Надія Михайлівна.

Проте жінка каже, що тернополян можна умовно поділити на декілька груп.

Перша категорія – люди-сороки, які віддають перевагу всьому яскравому, блискучому, строкатому. Мовляв, хочуть прикрасити сіре буденне життя більш яскравими барвами.

Наступна група, і найбільша, як стверджує продавець, – люди-європейці. Вони купують більш вишукані іграшки, переважно матового покриття, з невеличким вкрапленням візерунку. Але навіть цей розпис є дуже стриманим, не різким та спокійним. Часто-густо ця категорія населення купує іграшки з такого цікавого матеріалу, як фетр. Це можуть бути різні персонажі: Янголи, Санти, Сніговички, Снігурочки.

І остання група людей – еко-люди. Вони віддають перевагу автентичним іграшкам, тобто таким, що виготовлені із природного матеріалу: солома, дерево, пшениця, гречка. Мовляв, такі прикраси повертають нас до природи, до чогось більш душевного і світлого.

Продавчиня запевняє, що українські виробники стали розширювати своє виробництво в індустрії новорічних прикрас. До того ж за якістю українська іграшка нічим не поступається іграшкам закордонним. А ще тішить, що у наших прикрасах відчувається український дух і, власне, наш менталітет.

Щодо цінової політики, то ринок – найбюджетніший варіант для тернополян. Найдешевші прикраси - маленькі кульки, сніжинки, бантики – від 2 гривень, найдорожчий варіант – це, звісно, ручна робота, де видно старання майстра та його креативність, – 50 гривень.

У моді вінтаж та ретро

Мода існує не тільки серед вбрання, а й в індустрії різдвяних прикрас.

  • Цього року вінтажний стиль та ретро стануть трендами в індустрії різдвяних іграшок, - розповідає менеджер етномайстерні «Коза-Дереза» Софія Дольна. - Окрім цього великої популярності в Європі починає набирати такий цікавий напрямок, як ресайклінг. Це вторинна переробка матеріалу, що вже був у вжитку. Ресайклінг прийнято вважати сучасною тенденцією розвитку, що протилежна надмірному та недоцільному використанню ресурсів. До прикладу, папір, що був колись модним журналом, тепер може стати матеріалом для новорічної сніжинки. Це таке собі друге життя для старих речей. В Україну ресайклінг, напевно, ще не дійшов у повному обсязі. Але ми рухаємося у правильному напрямку. Новорічні прикраси ручної роботи, звісно, завжди в моді і завше цінуються. Що стосується кольорової гами, то це, безумовно, золото, яке є класикою, змінюються хіба що його відтінки. Цього року ж у тренді світле золото, срібло та мідь.

Україна, за словами Софії, не задає тенденцій світові у галузі різдвяних прикрас, але вона є одним із найкрупніших країн-виробників новорічних іграшок. Наша країна крокує за світовими тенденціями, проте часто відстає, іноді на рік-два.

Колекція прикрас «Від Романа до Йордана» – одна з найпопулярніших прикрас “Кози-Дерези» не тільки в Тернополі та Україні. Вона ілюструє цикл зимових свят. Кожна зірка присвячена якомусь традиційному українському святкуванню. Минулого року випустили «Янгольський хор». Вона доповнює різдвяну серію «Від Романа до Йордана». Це вісім янголів, кожен з яких грає на якомусь народному українському інструменті: трембіта, сопілка, кобза, ліра і т.п. Текстильні іграшки можуть коштувати від 60 до 150 гривень. Більш габаритні мають вищу ціну - 190-200 гривень, залежно від складності роботи.

  • Ще є у нас одна колекція, яка не пов’язана з текстилем, а тяжіє більше до ресайклінгу – різдвяна серія «Бабусина казка», - продовжує менеджер. - Колекція ілюструє казки – це здебільшого європейська класика, скажімо «Снігова Королева», «Лускунчик». Але навіть сюди ми намагаємося додавати вкраплення чогось українського. При створенні цієї колекції, ми надихалися іграшками початку ХХ століття. Вони були з картону, вати, а також використовувалася техніка пап`є-маше. Ми намагалися створити на основі старих технік якусь, власне, свою. «Бабусина казка» - є не дуже дешевою, але зрештою і не дорожчою за якісну скляну іграшку. Вартує «Бабусина казка» від 110 до 200 гривень за одну іграшку.

Етномайстерня популяризує українські традиції, як уже говорилося. Звичайно, китайська символіка року - не українська традиція, але це те, що диктує ринок. Цей рік – рік червоного Півня. Тому в асортименті магазину серед новорічних прикрас присутні і півні. 

Автор Мирослава МУКВИЧ, 0-68-844-28-59, [email protected]


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up