Знаходить ворогів без похибок! Як солдат з Тернополя уміло працює з іноземним озброєнням

Знаходить ворогів без похибок! Як солдат з Тернополя уміло працює з іноземним озброєнням

Швидко освоює озброєння іноземного виробництва, холоднокровно та стійко під обстрілами виконує бойові доручення, завжди посміхається і підбадьорює побратимів. Молодий воїн з Тернополя на фронті вражає стресостійкістю та позитивом, а ще є незамінним у роботі з технікою.

Герой нашого матеріалу – командир відділення управління батареї радіолокаційної розвідки старший солдат Віктор. Про себе боєць розповідає лаконічно:  навчався  в школі, потім – в училищі, трохи їздив в Польщу на роботу за безвізом, а у свої 20 (в 2018-му) відчув, що зобов’язаний відслужити в армії. Брат тоді порадив обрати контрактну службу, що і зробив.

Брав участь у революціях

Батьки не схвалювали таких намірів, та вплинути на рішення не могли. За три роки декілька разів був в зоні ООС, отримав статус учасника бойових дій, звільнившись, відпочивав із друзями – був свідком реєстрації їх шлюбів, а 24 лютого – знову у військкомат. Війна ж.

Відео дня

– А як по-іншому – чекати, поки ворог залізе в хату, чи втікати, – дивується Віктор. – Якщо всі так вирішать, хто ж тоді буде країну боронити?

Відчуття патріотизму у хлопця закладалося впродовж шкільних років. Обидві революції не пройшли повз свідомість. Коли був першокласником – Помаранчева, до Києва тоді їздив батько з братом, який нині волонтерить, а, навчаючись в училищі, уже сам ходив на Тернопільський майдан під час Революції Гідності, бо не міг бути байдужим. Пережиті сторінки історії доповнювалися знаннями в школі і так, по краплині, як каже Віктор, розвивалися почуття відповідальності за країну.

Двічі потрапляв під ракетні обстріли

Зараз, коли спілкується з рідними, друзями в тилу, то говорить, що все добре, все стабільно.

– А навіщо їм про все розповідати, – каже. – Усі зараз хвилюються за військових, такий час.

Усе ж, запитуємо, що у війні найбільше вразило, що колись переповідатиме дітям, чи потрапляв під обстріли, приміром.

– Двічі були під ракетними обстрілами: перший раз ми спокійно спали, прокинувшись від вибухів. Дивувалися, що хтось дверима грюкнув. А другий раз це було в 30-ти метрах від нас – посиділи в окопі, порахували до 40-ка, пересвідчились, що це – не артилерія, спалах для очей був неприємний і в вухах  трішки подзвеніло та й все, – відповідає без запалу, наче інтонаційно застерігаючи від здивувань, спокійно, як про щось буденне і незначне. – Я просто не зациклююсь на цьому. На щастя, ми не втратили побратимів, товариш пережив мінометний обстріл, був поранений, хвилювалися за нього, але це  ж війна. Кожен з нас розуміє, на що йде.

Працює з іноземним озброєнням

У артилерійській бригаді імені гетьмана Данила Апостола Віктор працює на зразку озброєння іноземного виробництва, і за ці роки став одним із найкращих спеціалістів. Навчання пройшов на відмінно, завжди мав запитання до інструкторів, щоб краще вивчити структуру та функції комплексу, з яким зараз працює. Спілкувався з іноземцями, які приїжджають, щоб обслуговувати техніку.  Вважає, що недостатньо просто завчити принципи роботи,  виконання завдань вимагають логічного мислення.

Знання іноземної мови дала школа. Віктор навчався у спецкласі з поглибленим вивченням англійської мови.

На достатньому рівні володіє англійською і дуже добре дружить з технікою, розповідають про Віктора побратими.

– Віктор прийшов до нас хлопчиною, та, як би не було важко, в якій ситуації б не був,  – завжди посміхається, і ніколи не жаліється, – характеризує Каліщука один з командирів з позивним «Лис».  – Ми ще тоді, коли він в нас проходив строкову службу, покладали на нього великі надії і він не підвів: коли почалась війна у перші дні уже був з нами в строю. Про нього можна багато говорити і лише позитивне. Приміром, у районі зосередження виконував завдання у безпосередній близькості до противника і все проробив успішно. Є такі люди: яку задачу перед ним не поставиш, знаєш, що вона завжди буде виконана. Віктор – якраз із таких. Люди переважно губляться під обстрілами, а в нього спокій і відсутність будь-якого страху. Він холоднокровно і якісно виконує обов’язок. Отже противник буде розвіданий, а відтак – знищений.

 

Читайте також:

30-річний лікар з осколком у тілі воює в Тернопільській артбригаді. Ексклюзивна історія з фронту

Шансів у ворога немає! Ексклюзивні історії з фронту від командира тернопільської артбригади

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • dana ilkiv

    Дякуємо вам дорогі наші захисники! молимося за вас, нехай Матір Божа вас оберігає!Ми з вами!

keyboard_arrow_up