Перетворила город у чарівний сад: виростила поле хризантем і айстр. Чи можна до неї на фотосесію?

Перетворила город у чарівний сад: виростила поле хризантем і айстр. Чи можна до неї на фотосесію?
  • Кольоровою плямою посеред похмурої осені називають квітник Галини Явної із села Боричівка, що неподалік Теребовлі. Навіть у жовтні-листопаді, коли більшість квітів вже відцвіли, її клумба дивує різнобарв`ям.
  • Лише 180 видів хризантем росте біля її будинку, а крім них, — жоржини, айстри, гладіолуси, і це лише восени. Любов`ю до квітів та секретами догляду за ними  жінка ділиться з читачами «20 хвилин».
  • А ви хочете мати такий квітник? Тоді зберігайте поради.

Ще із ранньої весни територія біля будинку Галини Явної розквітає у прямому сенсі цього слова. Найпершими із зимової сплячки прокидаються підсніжники, гіацинти, нарциси, тюльпани, мускарі… Далі естафету квітування підхоплюють піони, іриси, троянди, лілійники, аквілегія, ромашки, флокси та багато інших красивих квітів. А вже із серпня можна побачити кольорові барви хризантем, жоржин, гортензій, гладіолусів та осінніх багаторічних айстр. Саме їх жінка любить найбільше.

На зображенні може бути: 1 особа, квітка, дерево та на відкритому повітрі

— Квіти у мене всюди: і на подвір'ї, і біля паркана, і на городі. Засадила ними усе, що могла. — розповідає жінка. 

Відео дня

Є у неї і різноманітні декоративно-листяні рослини, які вона розмножує насінням. Тут своє місце зайняли і квіти, які не бояться морозів, і цвітуть, виграючи усіма барвами аж до холодів. Серед них: різні сорти хризантем, гортензії, злаки, вереск і вічнозелені кущі та дерева. 

Почала садити квіти в декретній відпустці 

Таку красу біля дому молода квіткарка створила лише за три роки. 

На зображенні може бути: квітка, на відкритому повітрі, цегляна стіна та дерево

 —  Квіткове захоплення до мене  прийшло якось спонтанно. Сиділа у декретній відпустці, стало сумно, тому почала шукати щось цікаве для себе. Взимку вишивала стрічками, а коли приходила весна, то купувала в інтернеті квіти і садила всюди, де тільки можна було, — розповідає жінка. — Спочатку садила усе підряд, а тепер уже з’явилися й улюбленці, тому збираю їх у колекцію. У мене дуже багато сортів різних квітів: тюльпанів, лілій, троянд, гладіолусів, хризантем та багаторічних айстр. Крім цього, є дуже багато й інших квітів та декоративних рослин, сію й однорічні, які використовую у букетах та композиціях.

Спочатку рослини прикрасили територію біля будинку, але вже невдовзі там їм місця забракло. Галина Явна тоді попросила чоловіка зорати під квітник територію поряд з будинком, яка стояла пусткою. 

— Там приблизно вісім сотих, це наша власність, але чомусь нею не користувались. Я кажу до чоловіка: «Ти мусиш допомогти мені зробити цю землю придатною для квітів». Ну і в нього не було вибору, так територія моїх квітів збільшилась, — посміхається співрозмовниця. 

На зображенні може бути: Галя Явна, дитина, стоїть, квітка, на відкритому повітрі та дерево

Догляд за квітами забирає весь вільний час

На запитання, чи багато часу займає догляд за садом, пані Галя з посмішкою відповідає: «Увесь час». Але додає, що без любові не змогла б цього робити. 

—  Догляд за квітами – безперервний. Починаючи з лютого, йде посівна на розсаду. Навесні все треба поприбирати, підготувати місце під cадіння і пересаджування багаторічних рослин. Впродовж усього сезону потрібно разів п’ять-шість сапати та полоти бур’яни, періодично підживлювати рослини. Після перших морозів доводиться прибирати однорічники та ті квіти, які обмерзли. 

Жінка каже, що на місцевому ринку в Теребовлі скупила вже усі сорти айстр, але колекцію і далі поповнює. Нові замовляє в мережі. Коли сподобається та чи інша квітка, то вже збирає з неї насіння, перебирає його і сушить, а залишки продає. 

На зображенні може бути: природа та дерево

Різних видів та сортів 

Хризантем у жінки найбільше, бо саме вони прикрашають осінь яскравими фарбами. За словами співрозмовниці, у неї вони трьох видів: низькі кулькові, або «мультифлора», дещо вищі та стійкіші до морозів — корейські, третій і найвищий вид — індійські. Вони до погодних умов вибагливіші: на зиму їх потрібно викопувати. 

—  Мультифлора має кулеподібну форму. При правильному догляді дуже добре зимують у відкритому грунті. Верхню частину зрізати не потрібно. Вона захищає кущ від холодів . А от навколо кореня потрібно нагорнути трохи землі, щоб був невеликий горбик. Він не дасть стояти талій воді навколо кореня, відповідно, хризантема не вимокне. Навесні викопую весь кущ, ділю його на черенки з корінням і розсаджую на нові місця. До осені наростуть гарні круглі кущі, які пишно цвістимуть, — ділиться досвідом жінка. 

Корейські хризантеми є найбільш зимостійкими та невибагливими серед усіх видів. У них можна обрізати гілля . Для розмноження навесні теж треба викопати всі кущі, поділити та розсадити.

На зображенні може бути: квітка та природа

—  Для того, щоб кущі були гарними, невисокими та пишними, то потрібно два три рази за сезон прищипувати верхівки гілочок. А ті череночки, що відщипнула чи обрізала, то не викидаю, а запихаю в грунт десь у затінку. Через два-три тижні вони наростять корінці. Тоді їх можна посадити на постійне місце і осінню будуть нові квітучі кущики, — продовжує пані Явна. —  Ще одним видом хризантем, які ростуть у мене є індійські хризантеми. Їх називають ще гілковимм, зрізочними, букетними. Цей вид є найбільш вибагливим за всі. Він потребує особливої уваги. А саме: зимує тільки у підвальному приміщені чи теплиці. Навесні дістаємо маточні кущі із підвалу, поливаємо та ставимо на сонячне місце. Коли відростуть нові зелені паростки, то ми їх обрізаємо та ставимо на вкорінення. Вкорінювати найкраще в суміші грунту з піском. Коли паростки підуть в ріст, то означає, що вже вкорінилися і пора висаджувати на постійне місце. Індійські хризантеми слід висаджувати на сітку з великими квадратиками (огірочну). Вона не дозволить ломатися гілкам. Залежно від сорту та величини квітки, яку ми хочемо отримати, то проводять пасинкування. Для того, щоб вона була великою, то залишають один центральний бутон, всі інші обривають. А якщо хочемо, щоб квіти були дрібними та мали акуратний букетний вигляд, то обриваємо тільки центральний бутон. Індійські хризантеми потребують затінення, щоб пришвидшити їх цвітіння. Цей вид хризантем є найбільш працезатратним.

Для того, щоб хризантеми порадували пишним цвітінням, потрібно вчасно розсадити, полити, прорихлити землю, позбутися бур'янів, підживити та доглядати за ними.

Захоплюється вишивкою та робить квіткові букети

Зі своїх власно вирощених рослин робить оригінальні квіткові композиції чи яскраві букети до різних урочистих подій і днів народжень. Люди у захваті, тому і замовників не бракує.

На зображенні може бути: 1 особа, квітка та природа

На зображенні може бути: ехінацея та природа

А взимку, коли сад накриває біла ковдра снігу, пані Галина сама творить диво-квіти на… полотні з допомогою вишивки стрічками. 

— Я їх вишиваю атласними стрічками на картинах, рушничках та одязі, — розповідає квітникарка Галина Явна. —  Квіти стали невід’ємною частиною мого життя і моїх рідних, які мені у цьому допомагають та підтримують, особливо чотирирічний синочок Тимурчик.

На зображенні може бути: квітка

 

Читайте також:

ЇЇ квіти можна їсти, їх замовляють по всій Україні. Як кременчанка із медика стала кондитером

Сакури, нарциси, тюльпани: коли і де в Україні цвітуть весняні квіти (ВІДЕО)


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up