За фахом Анна Мельничук — медик. Понад 15 років працювала у медицині, але ніколи не зупиняла пошуки себе, бо душа прагнула творчості.
— Шукати себе впродовж всього життя — це про мене. Був час, коли пробувала себе у поетичній творчості: писала і публікувала вірші, — каже жінка. — Щодо солодощів, то теж маю таку любов ще змалку. Моя мама за фахом повар. Часто вона готувала їжу на весілля, згодом почала пекти торти на такі важливі події. Спекти торт для неї не було проблемою, а от прикрасити його — ще те випробування. Тож довелось їй допомагати (посміхається прим. ред.). Я це любила. Не можу сказати, що це моє покликання, але пофантазувати і зробити випічку красивою допомагала.
Займатись кондитерським мистецтвом жінку примусили нелегкі обставини.
— Було скрутно з грошима, у сім`ї були проблеми, зарплати медика не вистачало на на що, — ділиться Анна. — Тоді я розпочала пекти торти на замовлення. Було дуже багато різної тематики, але тоді для мене це була більше необхідність додаткового заробітку, ніж "для душі".
Після народження другої донечки Аня Мельничук не залишила захоплення.
— Поки малюк спав, я ліпила з кави картини. Теж такий "перехідний" період, як я його зараз називаю, — каже вона. — Каву люблю дуже. Завжди кажу, що в мене три любові на все життя: кава, квіти та шоколад. От і вирішила це проявити таким способом.
Біля дому жінки — цілий "Райський сад". На невеликій території вона висадила до 150-ти сортів троянд.
— Постійно мені сняться сни, що я десь літаю, щось шукаю і я зрозуміла, що не зважаючи на те, що мені вже 43 роки, треба пробувати ще якісь заняття, — каже кременчанка. — Влітку робила букети із квітів, які сама вирощувала. А пізніше закінчила майстер-клас із цукрової флористика та почала робити квіти із цукрової пасти.
Цукрові квіти з точністю до кожного вигину відтворюють вигини справжніх пелюстків. Жінка зробила фото їх у квітнику. І з першого погляду відрізнити ії від живих просто неможливо, а стояти вони можуть навіть понад 10 років.
— Це дуже клопітка робота. Коли розцвітали підсніжники, я розбирала його по пелюсточці, по листочку, аби зрозуміли яким його створила природа і спробувати відтворити з солодкої пасти. Її я розкатувала до того стану, щоб аж просвітлювалась, далі скріплювала спеціальними харчовими кріпленнями та робила композиції, — згадує Анна. — Але насправді вони не надто популярні, бо ціну, яка вкладається в цю композицію, не кожен зрозуміє. І їх, як я кажу, треба поставити в сервант, просто аби була згадка, бо хоча вони й смачні, їсти їх, направду, шкода.
За кілька місяців до Міжнародного дня жінок Анна Мельничук вирішила спробувати зробити квіти із шоколаду. Мовляв, вони і дешевші, і смачніші, поки зробиш одну квітку з цукрової основи, то з шоколаду можна створити цілий букет.
— Я замовила форму, за два місяці недоспаних ночей перечитала усе можливе й неможливе про шоколад і взялась до роботи, — говорить жінка. — Люблю квіти і люблю шоколад. Ця комбінація мені до душі. І думаю, що не я одна така жінка.
Роботи жінка робить з білого, молочного, карамельного, рожевого та чорного натурального шоколаду. І специфіка в кожної сировини своя.
Приступити до роботи було важко, адже натуральний шоколад, як сировина, не з дешевих продуктів, а один зайвий градус при обробці, і майбутній букет доведеться смакувати самому до вечірньої кави. Але невдач не було. Жінка впоралась з роботою з першого разу.
— Можливо, хтось подумає, що все просто: розтопив шоколад, залив у форму і все, але насправді, про шоколад треба знати все: при якій температурі розтопити, як охолодити. І кожен градус може бути згубним для всієї порції, з якою працюєш, — розповідає кременчанка. — Я спробувала, опублікувала це на своїй сторінці в Facebook та написала, що поки мої квіти не зацвіли, я знайшла альтернативу. Смачну альтернативу.
Шоколаді букети пані Анни вже встигли поїхати у різні області України.
Жінка каже, що процес роботи з шоколадом їй до душі, і у неї вже є чимало задумів на майбутні роботи. Вона готує прикраси для пасочок на свята, пробує робити дитячі шоколадні фігурки і навіть шоколадний посуд.
Читайте також:
Я успішна! Разом з мамою відкрили перший магазин екотоварів: історія успіху тернополянки
Я успішна! Тернополянка Інна Бучинська вміє зробити домашніх улюбленців красивими
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер