Про життя і справи «RIA плюс» розмовляє з Генеральним директором компанії «Агропродсервіс» Іваном Адамовичем Чайківським.
- Коли відкрили фірму?
- Тернопільський м’ясокомбінат є одним з відділень компанії «Агропродсервіс». Можна вважати, що двері вже оновленого м’ясокомбінату ми відкрили в минулому році. Але офіційним відкриттям я б це не назвав, оскільки на сьогоднішній час наші технологи тестують нове обладнання, розробляють рецептуру нової продукції, в окремих цехах завершуються пуско-налагоджувальні роботи. Тобто, наразі ми працюємо в тестовому режимі, але попри те ми вже відкрили двері для відвідувачів і нещодавно провели першу екскурсію для школярів.
- Які особливості товарів, котрі пропонуєте?
- Особливістю нашої продукції є те, що кожен вид ковбаси, напівфабрикатів, свіжого м’яса чи консервів виготовлений зі свинини, яловичини чи курятини нашого власного виробництва. А гарантію якості наших продуктів ми контролюємо у власній та державній лабораторіях та через нашу торгову мережу, яку зараз активно розвиваємо.
- У чому полягає специфіка вашої роботи?
- Специфічним, насамперед, є процес налагоджування виробничого процесу у великих масштабах. Ну і, звісно, те, що потрібно виготовляти якісний продукт, який би задовільнив смаки як українського так і закордонного споживача. Адже ринок м’ясних виробів доволі широкий, відповідно наша команда працює виключно на якість.
- Хто є вашим клієнтом?
- Нашими клієнтами є українці. І діти і дорослі, які споживають українське м'ясо, дбаючи при цьому про своє здоров’я. Надіємось, що скоро і європейці зможуть посмакувати нашою продукцією. Але над ми цим зараз активно працюємо. Хоча це не простий шлях, який нам потрібно пройти.
- Чи важко було знайти кваліфікованих працівників?
- Над пошуком кваліфікованих працівників ми працюємо від початку роботи і до сих пір. Стараємось залучати спеціалістів з різних куточків не лише України, а й Європи, аби переймати світовий досвід в м’ясопереробній галузі. Пробуємо також працювати з молодими випускниками ВИШів, але їх треба навчати абсолютно «з нуля», адже університетське навчання – це лише теорія, а саме виробництво процес складний та громіздкий.
- Які плани команди на наступний рік?
- Загалом ми плануємо впрожовж 2-х наступних років завершити всі пуско-налагоджувальні роботи і повністю запустити виробничі потужності м’ясокомбінату. А на цей рік ми плануємо завершити облаштування цехів з охолодження м’яса, а також чекаємо на кінець весни обладнання для налагодження більш ширшої лінійки сиро – копчених ковбас та розширення виробництва продукції консервного цеху.
- Що відрізняє вас від конкурентів?
Напевно те, що ми працюємо за принципом «з поля – до столу». Тобто самі виготовляємо корми для наших тварин, вирощуємо свиней, худобу та птицю на своїх фермах і самі ж виробляємо готовий до споживання продукт. Все з власної ферми.
- Чому вирішили займатися цим бізнесом?
- Аграрним бізнесом наша компанія займається вже більше 17 років. За цей час ми сформували повністю закритий цикл виробництва. Тернопільський м’ясокомбінат став заключною ланкою в даному процесі. Згадайте, яким був комбінат в радянський час – це був гігант м’ясопереробної галузі цілого СРСР, який, при цьому, був бюджетоутворюючим для Тернопільської області. Тому я вважаю, що у нас є всі шанси відновити цей легендарний бренд, в якого більш ніж столітня історія.
- Розкажіть про рівень розвитку такого бізнесу в Тернополі.
- Рівень розвитку надзвичайно слабкий. Однією з причин є недостатній рівень інвестицій в дану галузь. А також, звісно, низька купівельна спроможність населення. Тут все має працювати в комплексі.
- Які перспективи такого бізнесу?
- Перспективи розвитку м’ясопереробного бізнесу доволі оптимістичні. Це зумовлено тим, що українці недоспоживають м’яса в порівнянні з жителями розвинутих країн. Для прикладу, в європейських державах середньостатистичний мешканець споживає в середньому 90 кг. м’яса на рік, а от українці майже в тричі менше – 30-40 кг. От вам і перспектива – нагодувати українців. Крім того, ми вносимо всій вклад і в продовольчу безпеку нашої даржави
- Чи підтримує сім’я у веденні справи?
- Сім’я не лише підтримує та бере участь у розвитку бізнесу. Сім’я мене надихає робити більше і краще!
- Чи є у вас власна формула успіху?
- Наша формула успіху звучить дуже просто: «Робіть сьогодні те, чого інші не хочуть робити, а завтра будете жити так, як інші не зможуть жити!».
Довідка «RIA плюс»
Іван Чайківський народився 29 травня 1972 року в родині хліборобів у селі Настасів Тернопільського району Тернопільської області.
Освіта – вища, магістр економіки. Закінчив Тернопільський національний економічний університет.
Понад 25 років займається підприємництвом. Працював у різних сферах бізнесу. З 1998 року - в агропромисловому виробництві. У 1999-му заснував перше в Україні приватне аграрне підприємство «Агропродсервіс», яке стало основою для створення однойменної вертикально інтегрованої компанії – одного з найпотужніших агропромислових підприємств України.
Тернополяни визнали структурний підрозділ компанії «Агропродсервіс» відділення «Тернопільський м’ясокомбінат» найкращим в номінації «Виробник продовольчих товарів» в щорічному 12-му конкурсі «Народний бренд 2016».
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер