Що писати на писанках для військових? — розповіла тернопільська майстриня Надія Савюк

Що писати на писанках для військових?  — розповіла  тернопільська майстриня Надія Савюк
  • «Сідаємо за розпис завжди з молитвою, в чистому одязі без негативних думок, це справа, яка заспокоює та умиротворює»

Традиційна писанка вражає багатою символікою, кожен знак, кожен колір і їх поєднання виражає глибокий зміст «закодованої» у них інформації. Що ж найкраще зображати на писанках для наших Захисників, розповідає знавець справи — майстриня Надія Савюк.  

Керівник гуртка «Писанковий рай» Тернопільського центру творчості дітей та юнацтва, майстер народних ремесел Надія Савюк упродовж понад тридцяти років пише писанки. Свої творіння роздаровує родичам, друзям, музеям, а безцінним досвідом та навичками постійно ділиться з учнями. Справою свого життя займається не лише в великодній час. Є у її колекції навіть різдвяні композиції. 

І хоч Надія Савюк  має відповідну освіту — художника і вчителя, яку здобула у Косівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва, справжнє щире захоплення писанкарством відчула, побачивши, як це робить проста сільська жінка — чоловікова бабуся на Борщівщині. До слова, крім писанок старенька також створювала весільні головні убори і прожила 102 роки. 

Відео дня

Родинна писанкарська традиція перейшла в нову сім'ю: пані Надія пригадує, як розписували писанки разом з чоловіком, як це подобалося їх донечці. Донечка виросла, чоловік — став на захист Батьківщини і досі дивується терпінню своєї дружини, адже кожна лінія потребує неабиякого зосередження.  

Мова знаків — єдина

Працює майстриня у традиційній восковій техніці, надає розмаїття кольорів харчовими барвниками та аніліновими фарбами. Найскладніші для виконання, за словами майстрині, є гуцульські мотиви і наші, притаманні для Західного Поділля: тонкі лінії складні символи. Кожен символ має своє значення і, що цікаво, у різних етнічних регіонах мова писанок — одна. Писанкарські символи перегукуються із іншими народними техніками: вишиттям, різьбярством, ткацтвом. 

— Знаки на писанках позначають усі стихії і несуть в собі побажання на добробут, врожай, здоров'я, Божий захист, — розкриває закодовані символи Надія Савюк. —  Наприклад, зірка — символ щастя, радості, любові, кінь — символ багатства, риба — символ води, здоров'я, добра, олень, що несе на рогах сонячне проміння — символізує пробудження природи, ластівка — символ весни, їх також пишуть у вигляді тризуба, голуб — символ миру, квіти — це діти, майбутнє.

Перемогу символізує червоний

Цікавимося, які ж писанки передавати нашим захисникам, які знаки символізують перемогу? 

— Сама писанка це вже є оберіг, а перемогу символізує воскресіння, — каже майстриня і додає, що зображати можна все, адже писанка несе в собі не лише мову знаків, а й потужну енергетику. — Сідаємо за розпис завжди з молитвою, в чистому одязі без негативних думок, це справа, яка здавна заспокоює, умиротворює. 

Не менш важливе поєднання кольорів, і тут, звісно, справа не лише у художніх смаках.  Наприклад, білий символізує чистоту, світло душі, червоний — радість, любов, перемогу, воскресіння, жовтий, помаранчевий — тепло, світло, надію, 

зелений — пробудження природи, надію на урожай,  

синій, блакитний — здоров'я, здоровий дух, чорний — нескінченність життя, продовження в потойбічному світі. 

Різдвяна шопка — з писанок

У гуртку пані Надія працює з найменшими школярами: перший, другий, третій, четверті класи. Починають з писанок-крапанок, далі вчаться тримати в руках писачок. Спершу з більшою лійкою, а лише потім пробують виводити надтонкі лінії. 

— Ми працюємо за спеціальною освітньою програмою Міністерства, розрахованою на навчальний рік, зараз пишемо квіти, — розповідає майстриня про педагогічну практику, — найбільше діти люблять писати рибку.    

Поза гуртковою роботою майстриня вдосконалюється і пише вдома. Після довгої перерви, каже, руки трусяться. З роками помічає, що її лінії стають дедалі чіткішими.

Пригадала, як під час карантину віддалася творчості сповна. Саме тоді створила різдвяну композицію — шопку з писанок, з якою потім здобула друге місце на тернопільському конкурсі. 

— Люди колись писали писанки до різних свят, в радянські часи це забороняли, тому традиції забувалися, — розповідає майстриня. — На різдвяних писанках писали відповідно різдвяні символи: дідуха, Миколая, Святу Родину, з кольорів переважали холодні відтінки. 

Писанкове мереживо

Окрема колекція писанок Надії Савюк — травлені писанки. Це однотонні, білі писанки, з рельєфними орнаментами. Створюються вони теж за допомогою писачка і воску, лише замість фарби їх занурюють в оцет. Такі писанки вимагають ще більше часу терпеливості і вмінь, каже майстриня. Приміром, процес розпису в такій техніці гусячого яйця, займає до тижня часу.   

Спробувала у писанкарстві пані Надія і новітні підходи. Дуже сподобався їй такий винахід людства, як лампа-лупа. Завдяки їй можна створювати витончені елементи без напруги для очей. Пробувала також і такий лайфхак, як зняття воску феном чи спеціальним професійним нагрівачем-пальником, що замінює свічку.  Однак з часом переконалася, що не варто відходити від традицій предків, тому повернулася до звичних напрацьованих віками методів. 

Читайте також: Скульптури, які «звучать»: тернопільський кераміст продовжує тисячолітнє мистецтво

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up