Що потрібно, аби відкрити власний суші-бар: історія успіху молодого підприємця з Тернополя

Що потрібно, аби відкрити власний суші-бар: історія успіху молодого підприємця з Тернополя
  • Роман Бартіш – 26-річний тернополянин, який вже володіє власним суші-баром. Свою кар’єру розпочав сушистом, а потім зрозумів, що хоче мати власну справу.
  • Каже, було складно, але про свій вибір не жалкує.
  • Своєю історією та секретами успіху молодий підприємець поділився з читачами «20 хвилин».

Ми продовжуємо серію публікацій про молодих бізнесменів, які наважилися та розпочали власну справу.

– Чому ви вирішили відкрити власну справу та саме у цій сфері?

– Я відкрив суші-бар два роки тому. Все своє доросле життя працюю у цій сфері. Мій товариш мав кафе, але йому не вдалося успішно влитися в бізнес. Тому він запропонував це зробити мені, і на вигідних умовах. І я вирішив спробувати.

Відео дня

– Чи важко було починати?

– Це мій перший бізнес, до того я працював як найманий працівник. Працював за кордоном або ж тут, у Тернополі. Так, звісно, дуже важко починати. Розраховуєш на щось одне, у плані фінансів чи очікувань, але виходить інакше. Тому в цьому контексті нелегко.

– Ви відкрили суші-бар, тому що хотіли працювати на себе і саме в цій сфері?

– Не скажу, що не хотів би спробувати ще щось, окрім цього. Але в кулінарії я досить давно, тому то було для мене найближче, і є чимало плюсів. До відкриття суші-бару я шість років працював шеф-кухарем, тому питання кухні можу закрити самостійно, наприклад, коли потрібно вигадати власні страви.

– Щодо фінансових ресурсів, де рекомендуєте їх брати та де брали ви?

– У мене було трохи власних збережень, трохи взяв у банку. Коли ви хочете стати підприємцем, можете скористатися послугами банку. В Україні деякі з цих фінансових установ пропонують дуже вигідні умови. Коли вже стаєте підприємцем та маєте хороший оборот та банківську історію, вам надаватимуть більше грошей і на кращих умовах, аніж звичайним громадянам.

– За скільки часу вдалося відбити вкладені гроші?

– Взагалі в ресторанній сфері кошти мали б відбиватися за три роки. У моєму випадку виникли складнощі через пандемію коронавірусу. Не скажу, що такий бізнес є невигідним та неприбутковим. Якщо застосувати правильний підхід, то заклад «відіб’ється» за два роки. Звісно, все залежить від того, скільки коштів ви вклали.

– З яким підводним камінням стикнулися, коли розпочинали власну справу?

– У плані самого процесу роботи проблем не було. Я знав, як все організувати. Проблеми були саме в документальних питаннях. Радянський документообіг та черги все ускладнювали. Було б добре, якби всі установи надали право подавати документи в електронному форматі. Та й тоді я був новачком у цій справі, все робив вперше. Зараз все набагато легше, але тоді було дуже важко.

– Скільки часу приділяєте бізнесу?

– Проводжу на роботі 20 робочих днів щомісяця. Я відношуся до тих власників, які працюють самі, тобто керують процесом безпосередньо з місця роботи і допомагають. Гадаю, кожен підприємець хоче дійти до того моменту, коли участь в робочому процесі вже брати непотрібно, коли він достатньо заробляє, і всі моменти в роботі доведені до автоматизму. У мене поки все інакше, та й здається, коли я на робочому місці, все йде краще.

– Які складові успішного ведення бізнесу?

– Багато речей: ідея, команда, знання в тій чи іншій сфері і багато інших моментів. Але самої ідеї мало. Зараз дуже велика конкуренція у ресторанній справі. Тому до цього ще враховуємо роботу з колективом, рекламу, доставку і чимало ще речей. А краще найміть спеціалістів, які є професіоналами у своїй справі: офіціанти, кухарі, адміністратор. Запам’ятайте, в ресторан, бар чи кафе – це складний механізм, у якому все має працювати досконально, якщо є збій в одному елементі, проблеми будуть у всьому механізмі.

– Що ви могли б порадити людям, які хочуть відкрити власну справу?

– Якщо наважилися, то робіть і не жалійте. Я не шкодую про свій вибір, хоч спочатку і вагався. Чим раніше ви почнете, ти швидше отримаєте дохід. І не забувайте про хорошу команду, тому що самому все зробити важко.

 

Читайте також:

Працювали по 12 годин задля цілі: як молоді підприємці заснували власну IT-фірму. Історія успіху

У 16 починав бізнес, мав мережу з дев'яти магазинів — і збанкрутував. Як знову став успішним?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оля Кикуш

    Рома ти молодець я пишаюся тобою.

keyboard_arrow_up