Партнер рубрики Люди

Що задумав новий начальник поліції Сергій Зюбаненко? Есклюзивне інтерв'ю про майбутні гучні викриття

Що задумав новий начальник поліції Сергій Зюбаненко? Есклюзивне інтерв'ю про майбутні гучні викриття

Кадрові зміни, амбітні плани щодо забудов і не тільки. Головний поліцейський області Сергій Зюбаненко у ексклюзивному інтерв'ю розповів про те, з якими місцевими проблемами буде працювати.

Уже півтора місяця (із випробувальних двох) на посаді — виконувач обов’язків головного поліцейського області Сергій Зюбаненко. Що ми побачили за цей час? Старт кадрових змін, гучний похід на скандальну будову та припинення робіт на Шпитальній, посилення рейдів у комендантську годину закладами та вулицями міста, активна профілактична робота проти аферистів. І це лиш початок. Список завдань у героя нашого матеріалу, як він каже, — величезний. Але потрібен час... 

Черпає енергію води

Сергій Зюбаненко обіцяє бути безжальним та справедливим до всіх, хто порушує закон, незалежно від статусу та займаної посади. А ще уже з перших днів на службі він публічно заявив, що буде суворим прокурором і для своїх підопічних, які переступили межу і пішли хибним шляхом. Звучить непогано, багатообіцяюче, погодьтесь? Але чи так буде? Це питання, ймовірно, риторичне. Та, щоб більше розібратися у планах нового керівника поліції, поставити йому ті питання, які справді турбують місцевих, я, журналістка та редакторка сайту «20 хвилин» і пішла з ним на зустріч. Сподіваюся, що ви не проти читати цей текст від першої особи. Обіцяю, що в ньому не буде «присмаку» суб’єктивної оцінки співрозмовника, хоча, звісно, для себе я її склала. Вкажу лиш на ті моменти, які найбільше зачепили під час розмови. До того ж, наголошу: напередодні зустрічі редакція отримала від читачів величезний список питань, які хотіли б поставити головному поліцейському. Тож маєте нагоду отримати відповіді на ті, які ми відібрали для інтерв’ю.

Відео дня

Розмова із Сергієм Зюбаненком відбулася в парку, на набережній Ставу. Він розповів, що Тернопіль йому видається справді комфортним містом для життя, невеликий за розмірами, але дуже затишний. А ось ця водна окраса посеред міста — просто магія. І начальник поліції дуже любить прогулянки тут. Після напруженого робочого дня саме це й розслабляє, зізнається він. Сім’я, а це дружина і четверо дітей, поки що на відстані, тож практично увесь свій час приділяє роботі. У тиші, наодинці із самим собою є можливість сконцентруватися на завданнях, спланувати свої дії. Адже, переконує, усі його рішення є абсолютно продуманими.

Живе наш герой, як він розповів мені, на орендованій квартирі. Службової мати не планує, адже в родини є власна нерухомість. Крім того, начальник наголошує: житло мають отримати ті, хто чекав на нього роками, особливо заслуговують сім'ї загиблих героїв. 

Про минулі здобутки і скандали, особисте розкажу в другій частині інтерв’ю. Наразі ж говорили про адаптацію, оточення та плани. 

До «вкидів» я готовий

— Пане Сергію, почнемо з того, як ви оцінюєте результат своєї роботи на посаді за ці півтора місяця? 

— Насправді дуже рано говорити про результат, це швидше адаптаційний період, знайомство з містом, справами, колегами. Але я намагаюся швидко реагувати на ті речі, які, на мою думку, є негативними, як ось із цим будівництвом на Шпитальній. Хоча, щоб вирішити цю проблему, потрібен час, бо все, що відбувалося там, — вимірюється не одним роком. Тому цей похід мав превентивний характер, але ми серйозно вивчаємо справу та зробимо все від нас залежне, щоб згодом всі порушення, які будуть виявлені, вилилися у судове рішення на користь жителів міста. 

— Напевно, ви потім бачили реакцію у соцмережах: хтось сприйняв ваші дії позитивно, хтось назвав їх «популізмом». Як ви до цього ставитесь?

— Я аналізував, звісно, хоча не маю багато часу на соцмережі. Готовий до того, що дехто буде негативно сприймати мої дії, будуть інформаційні «вкиди». Бо в деяких речах не йду на компроміси. І, звісно, це комусь може не подобатися. Але розумні люди чудово розуміють підтекст сказаного і зробленого. Особливо, коли ти робиш те, що не робилося роками.

Проблема незаконного будівництва насправді стосується не лише Тернополя. Поки ми розбираємося в ситуації, організовуємо всі процеси в правовій площині, доводимо справу до суду, а на практиці бачимо — багатоповерхівка уже виросла, квартири продані. І що з цим робити? Про скандальне будівництво на Шпитальній я дізнався на прийомі громадян, вивчив попередньо матеріали і пішов туди. Цей похід — щоб місто розуміло: поліція буде реагувати на будь-які подібні прояви, ми будемо вивчати порушення, аналізувати і діяти. Бо Закон — понад усе!

«У мене є також зв’язки»

— Як ви оцінюєте свої сили у боротьбі із сумнівним будівництвом у місті? Адже розумієте, що багато схем працюють уже не один рік, і всі причетні один з одним пов’язані?

— Я думаю, що в мене вистачить сил. Звісно, час покаже. Але, повірте, я не один. У мене є також зв’язки, ті, хто готовий допомогти у тому, щоб такі питання піднімати. Тим паче, суспільний резонанс і допомога ЗМІ буде дієвим інструментом, аби правда взяла верх. 

Навіть не як поліцейський, а як громадянин, розумію, що є не просто Закон, а й справедливість. Ми самі здатні впливати на ситуацію, яка нас не влаштовує. Чому я маю це замовчувати? Не збираюся. Те, що ми на інших забудовах ще не були, не означає, що ми не працюємо над ними. Ми зробимо все, аби довести справи до логічного завершення.

— Читачі запитують про будівництво Вуличної академії в парку Нацвідродження. Колись тут була «ціла революція», але попри активний спротив тернополян, будівлю звели. Просять вас звернути увагу.

—  У нас зараз вже в полі зору як мінімум 16 об’єктів. Думаю, ми вас найближчим часом позитивно здивуємо. Не хочу наперед озвучувати ті речі, які можуть зашкодити слідству.

Чужий серед «своїх»

— Як вас прийняли в колективі? Попередній начальник був «своїм», ви — нова людина. Чужа для них. Наскільки важко вибудовувати довірливі стосунки з підлеглими?

— Як сприйняли — не знаю. В очі нічого не кажуть. Але завдання виконують, особовий склад працює в посиленому режимі. Той темп, який вони взяли, мене задовольняє. Є певні напрацювання, позитивні результати. За все існування Нацполіції Тернопільщина мала одного керівника, тому і мені, і моїм заступникам — непросто. Ми один одного вивчаємо, аналізуємо дії. У мого попередника була своя методика роботи, у мене — інша. Зрештою, думаю, усе буде добре. 

— Чи радитеся зараз з Олександром Богомолом щодо робочих моментів?

— Так, ми на зв’язку. У робочий процес він не втручається. Але я запитую в нього про деякі моменти. У даному випадку була цивілізована заміна керівника, тому жодних негативних моментів між нами немає.

— Під час брифінгів неодноразово заявляли про те, що будете суворим прокурором для своїх підлеглих. Що, власне, криється за словом «добросовісність», у вашому розумінні? 

— Є основні тригери, які впливають на мою роботу. Перше — я працював у внутрішній безпеці, це позитивний досвід, бо ти вмієш дивитися на ситуацію з іншого ракурсу. А другий — це війна. І тому всі свідомі українці, і я, в тому числі, вимагаю від себе набагато більше, ніж раніше. Не лише на фронті здобувається наша перемога, вона і залежить від дій кожного з нас. Тому я хочу бачити такі ж настрої у своїх підлеглих. 

Заборонив святкування на роботі

— Чули, що розпорядок дня у працівників головного управління поліції в області вже змінився. Працюєте з 8.00 і у вихідні? Які ще організаційні зміни відбулися?

— На фронті вихідних немає. Поліція також працює в посиленому режимі. І у вихідні — також. Відколи я на посаді, заборонив будь-які святкування на робочому місці. Усі разом будемо святкувати нашу перемогу. А зараз працюємо, аби її пришвидшити.

— А що з кадрами? Зміни почалися в районах уже з перших днів на посаді. Скільки відсотків особового складу готові замінити?

— Якщо ви про Чортків і Кременець, я поки не призначив керівників відділів у цих районах. Люди, які мають оперативний та управлінський досвід, поїхали туди, щоб покращити результати роботи. Маю такий принцип: якщо ти бачиш проблему, критикуєш щось — спробуй змінити це сам. Тому хочу побачити новизну, креативність та нестандартний підхід. Ми не можемо працювати за тими методами, які були в Союзі. У критичних ситуаціях дуже добре проявляються всі якості працівників. Ми лиш почали з цих важливих базових підрозділів. Кадрові зміни будуть, однозначно. Але озвучувати імена наперед не хочу. 

— Чи є люди із вашого оточення, які потенційно можуть працювати на Тернопільщині?

— Так, вони є. 

— Отримуємо багато негативних звернень від громадян щодо спільних рейдів працівників поліції та працівників центрів комплектувань. Коли кидають у буси, при цьому присутні поліцейські, які ігнорують такі факти. Поясність читачам, яка ваша позиція. 

— Не можна проконтролювати насправді усі дії працівників центрів комплектування, наскільки вони дотримуються етичних чи інших норм. Поліцейських здебільшого залучають для охорони громадського порядку, щоб не було порушень. 

Ми не відловлюємо людей, як хтось собі може подумати. Але у той же час мене як громадянина обурюють інші факти: коли щодня наші воїни мужньо відстоюють незалежність, коли привозять загиблих, є ті, хто продовжують гучно святкувати, порушуючи комендантську годину чи громадський порядок. Це — люди призовного віку, які «живуть на повну». Як на це мають реагувати ті, у кого загинули чи пропали безвісти на війні рідні? Тому ми активно відстежуємо всіх порушників комендантської години. Ніяких ралі, гулянок і так далі. На такі речі буду реагувати принципово. Громадяни повинні мати усвідомлення того, що відбувається в країні. 

Будуть інспектори громад

— Чи плануєте розвивати дільничну службу інспекторів, щоб жителі в усій області мали до кого звернутися за допомогою?

— Безумовно, я працюю над тим, аби реалізувати проєкт «Офіцер громади», щоб у кожному селі, місті був поліцейський, до якого можна звернутися. Але потрібні ресурси — приміщення, авто, кадри. Ми хочемо налагодити сталий процес у взаємодії із громадами. Сподіваюся, що до кінця року 30 офіцерів громад приступлять до виконання обов’язків з усім необхідним забезпеченням. 

— Ще одна місцева проблема — закладки наркотиків. Є періодичні епізоди затримання причетних. Однак бізнес далі працює. Що збираєтесь із цим робити?

— У нас була реорганізація підрозділу для боротьби з наркозлочинністю, їхня робота — на контролі. Працівники, які входять до цього підрозділу, пройшли три кола пекла при відборі — і поліграфи, і ряд інших професійних випробувань. Тому я дуже сподіваюся, що ми будемо пришвидшуватися титанічними темпами для попередження і розкриття злочинів. З цього підрозділу, який утворили, буду вимагати по максимуму. Однак проблема не в тому, що десь хтось «покриває», а в тому, що загалом наркозлочинність набуває такого великого розмаху, що нам, поліцейським, треба встигати за цим. Ми закриваємо один канал у телеграмі — відкривається три. Але будемо діяти!

 

Продовження читайте згодом.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Петро Єфременко

    Йому, наразі, треба затвердитись на посаді. Без "в.о". Тому будуть якісь справи, може й гучні, але чи їх зможуть довести до суду? Зараз слідчі дістають всі "заначки" і прискореними темпами намагаються закінчити, щоб показати роботу нового начальника...
  • Ігор Буда

    надивився гучних справ за авакова: вертолітні десанти, кайдани, мільйони-а на виході пшик.

    хотілося б надіятися на результати, але життєвий досвід не дає.

    неоеформована поліція, корумповане суддівство, мільйонери-прокурори...
  • Читач09

    Не вірю
  • Микола Жук

    Нехай змінить всіх по районах,щоб були чужі,бо там кум ,сват,брат.Треба щоб були строгі і не сюсюкатись з підлеглими і особливо не з нашої області.Тоді буде порядок,щоб всі боялись

keyboard_arrow_up