Спочатку заговорив музикою, і лиш потім словами: історія Радима з Чорткова, в якого особливий талант

Спочатку заговорив музикою, і лиш потім словами: історія Радима з Чорткова, в якого особливий талант
  • Музика допомогла Радиму Скіпу, в якого аутизм, спілкуватись з людьми, що поряд. Саме завдяки здібності до гри на різних інструментах хлопчик зумів показати неабиякий прогрес у реабілітації.
  • Ми розпочинаємо цикл публікацій про талановитих дітей, які проходять реабілітацію в Чортківському «Домі милосердя».

Радиму дев'ять. У «Дім милосердя» хлопчик потрапив у 4-річному віці. Історію особливого таланту хлопчика з незвичним ім'ям нам розповіла директора закладу Марія Андрухова. Жінка з великою любов'ю та материнською ніжністю говорить про дітей. Каже, що їх Дім — як велика родина, де кожен готовий підставити плече допомоги для друга. 

— Діагноз Радимчику поставили ще в ранньому віці. У Чорткові він відвідував дитячий садок для дітей з особливими потребами. А коли його мама дізналась про наш центр — вирішила привести Рада до нас. Хлопчику було чотири рочки, — розповідає жінка. 

Відео дня
v class="video-block">

Історію закладу, де перебуває хлопчик, і який змінив на краще сотні дитячих доль, ми розповідали в матеріалі Роблять перший крок ті, хто роками не міг поворухнутись: історія чортківчанки, яка створила «Дім Милосердя»

Музика, яка лікує 

Для тих, хто не знає, розкажемо, що аутизм — це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. Допомогти діткам з САУ може якісна реабілітація та терплячість тих, хто поряд.

Детальніше про те що відчувають діти, в яких діагностували аутизм, ми розповідали в матеріалі «Ніколи не опускати руки». Про проблеми дітей з аутизмом розповідають батьки

 —  Спочатку Радимчик не міг говорити, але маленькими кроками і завдяки підтримці наших спеціалістів, він заговорив...Спочатку музикою, потім співом, а вже тоді словами, —  каже директорка центру. 

Жінка каже, що батьки хлопчика таж співучі. Тому, мабуть, такий талант хлопчик отримав від них. 

 — Ми помітили, що хлопчик по-особливому добре реагує на музику, згодом, коли ще не міг говорити, почав повторювати співзвучні звуки. А потім і сам навчився грати, — продовжує співрозмовниця. 

Грає на кількох інструментах 

Коли у вересні минулого року в «Домі милосердя» з'явився музичний керівник, то помітив у Радима цікавість до музичних інструментів. 

 — Наш музичний керівник, коли прийшов на роботу  — то почав обстежувати дітей. Саме він виявив здібність у хлопчика гроти на кількох інструментах одночасно. Так, він не знає нот, лише починає читати, але на слух сприймає бездоганно, а потім відтворює почуте,  — каже пані Марія. 

Хлопчик вміє грати на мелодиці, ударній установці, металофоні та навіть на синтезаторі. І в цього це виходить дуже майстерно. Почути ви можете це на відео нижче. 

 — Для дітей, в яких аутизм існує навіть спеціальна шумова терапія. Кожен з них має своє вподобання щодо тих чи інших звуків,  — каже педагог. 

Малюють, вишивають та роблять лялькові вистави

У «Домі милосердя» переконують: мистецтво може лікувати. Тому намагаються у кожного з вихованців виявити ті чи інші здібності та розвивати їх. 

— Наші педагоги постійно придумують для вихованців різні розваги: музичні, фізкультурні, мистецькі. І діти просто в захваті від них, — говорить пані Марія. — Найулюбленіше заняття — це рольові вистави. До прикладу, недавно робили лялькову виставу. Дорослі показували, а потім діти відтворювали усе по-своєму. 

У центрі реабілітацію проходять діти, що мають талант до малювання, вишивки, ліплення. І не зважаючи на свої діагнози, вони розвиваються в тій чи іншій сфері та показують неабиякі результати. 

Щосереди о 20.00 ми розповідатимемо про їх особливі таланти. 

 Довідка

Немає опису світлини.

телефон для довідок 068 625 7362

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up